Šprint ali maraton in njun vpliv na preprečevanje srčno-žilnih bolezni

Vadba je pomemben element zdravja in učinkovito orodje za preprečevanje različnih, z neaktivnim načinom življenja povezanih sodobnih bolezni. American Journal of Human Biology v nedavno objavljeni študiji poroča, da je za zdravje srca in ožilja visoko intenzivna vadba vplivnejša kot klasični, dolgotrajnejši trening.


Zasnova sodobnih bolezni se razvija že v mladosti, zato se je študija osredotočila na šolarje, 47 fantov in 10 deklet, ter jih razdelila v dve vadbeni skupini: zmerno (MOD – moderate) in visoko intenzivno (HIT). Vsaka skupina je sedem tednov izvajala po tri vadbene enote na teden. HIT je bil zasnovan na seriji 20-metrskih šprintov v intervalu 30 sekund, druga skupina pa je opravila 20 minut zmernega teka.


Ne zamudite aktualnih akcij!


Načrt vadbe:

Sedem tednov po tri vadbene enote na teden

HIT-skupina: 20-metrski šprinti v intervalu 30 sekund
MOD-skupina: 20 minut zmernega teka

Skupna količina vadbe in energijska poraba v sedmih tednih študije (na osebo):

HIT: 63 minut, 907,2 kcal
MOD: 420 minut, 4410 kcal

Rezultat:

Obe skupini sta izboljšali pripravljenost in posledično omilili dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni, vendar je HIT-skupina enako vpliven učinek dosegla v le 15 odstotkih skupne časovne količine vadbe MOD-skupine. študija navaja napredek v kardiorespiratorni pripravljenosti, krvnem tlaku, telesni kompoziciji in odpornosti na inzulin pri zdravih mladostnikih po sedmih tednih vadbe različne intenzivnosti.


TOP izdelki po odličnih cenah


Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja