Šprint ali maraton in njun vpliv na preprečevanje srčno-žilnih bolezni

Vadba je pomemben element zdravja in učinkovito orodje za preprečevanje različnih, z neaktivnim načinom življenja povezanih sodobnih bolezni. American Journal of Human Biology v nedavno objavljeni študiji poroča, da je za zdravje srca in ožilja visoko intenzivna vadba vplivnejša kot klasični, dolgotrajnejši trening.


Zasnova sodobnih bolezni se razvija že v mladosti, zato se je študija osredotočila na šolarje, 47 fantov in 10 deklet, ter jih razdelila v dve vadbeni skupini: zmerno (MOD – moderate) in visoko intenzivno (HIT). Vsaka skupina je sedem tednov izvajala po tri vadbene enote na teden. HIT je bil zasnovan na seriji 20-metrskih šprintov v intervalu 30 sekund, druga skupina pa je opravila 20 minut zmernega teka.Načrt vadbe:

Sedem tednov po tri vadbene enote na teden

HIT-skupina: 20-metrski šprinti v intervalu 30 sekund
MOD-skupina: 20 minut zmernega teka

Skupna količina vadbe in energijska poraba v sedmih tednih študije (na osebo):

HIT: 63 minut, 907,2 kcal
MOD: 420 minut, 4410 kcal

Rezultat:

Obe skupini sta izboljšali pripravljenost in posledično omilili dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni, vendar je HIT-skupina enako vpliven učinek dosegla v le 15 odstotkih skupne časovne količine vadbe MOD-skupine. študija navaja napredek v kardiorespiratorni pripravljenosti, krvnem tlaku, telesni kompoziciji in odpornosti na inzulin pri zdravih mladostnikih po sedmih tednih vadbe različne intenzivnosti.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja