Zdravi obroki: Meso, ribe in morski sadeži

V prvem delu serije člankov o zdravi in dietni pripravi hrane ste izvedeli nekaj splošnih napotkov, dobili pa ste tudi domačo nalogo – nakup kakovostne ponve ter kuhinjske tehtnice. Sedaj se lahko lotimo priprave mesa in rib.

Kako speči okusen in sočen zrezek?

Prav presenetljivo velikokrat slišim, da si nekateri pripravljajo meso na vodi. Olje redi, ni zdravo, uniči dieto …Kokosovo maslo

Naj vam povem, da sem se najboljše zrezke naučila pripravljati prav v času, ko sem iz svoje prehrane izločila olje in prepričanje, da je izsušeno, žilavo meso pač nujen spremljevalec zdrave prehrane. Oči mi je odprlo kokosovo maslo, resda vir nasičenih maščob, a brez holesterola in s sposobnostjo “iz malo nastane veliko”. Že majhen košček (2-3 g) namreč zadostuje za celotno ponev. Ko se segreje, se skorajda utekočini, zaradi česar ga je zelo enostavno razporediti po večji površini. Najpomembnejša lastnost pa je njegova odpornost na visoke temperature – pri segrevanju se namreč ne tvorijo trans maščobe ter druge škodljive snovi, kot se to zgodi pri večini drugih rastlinskih olj.

Kokosovo maslo lahko uporabljate za pripravo vseh vrst živil – za zrezke, jajca, palačinke … Je namreč brez vonja in okusa. Kupite ga lahko v večini večjih trgovin širom Slovenije in v trgovinah z zdravo prehrano.

Začimbe in zelišča

Ni maščoba tista, ki da hrani dober okus. Uporabljajte raje zelišča in začimbe, s katerimi boste obogatili okus brez dodatnih kalorij. Lahko si jih omislite v lončkih na okenski polici vaše kuhinje in jih imate tako, poleg dekorativne funkcije, vedno pri roki. Sveža zelišča namreč dajo najbolj pristen okus, sploh bazilika, peteršilj in drobnjak so neprimerljivo boljši sveži. Seveda pa lahko izbirate tudi med pestro ponudbo posušenih, v zadnjem času pa tudi sveže zamrznjenih. Slednja lahko kupite v nekaterih supermarketih, izbirate pa lahko med sesekljanim česnom, drobnjakom, peteršiljem, baziliko in še čim. Okus je skorajda identičen svežim zeliščem, pakirani pa so v praktični embalaži z enostavnim zapiranjem.

Najbolj tipične začimbe za pripravo mesa so, poleg soli in popra, rožmarin, bazilika, origano, paprika, česen in majaron.

Marinade

Meso v marinadi ima oplemeniten okus ter je mehko in sočno. Poleg začimb in zelišč uporabite limonin sok, kis, vino, gorčico … Preden pričnete s peko, meso dodobra odcedite, če je potrebno.

Omake

Tudi če ste ljubitelj omak, ne boste prikrajšani. Lahko si pripravite najrazličnejše omake iz zelenjave (paradižnikova, iz paprike, grahova itd.), sirovo omako (v mleku raztopite trikotnik lahkega topljenega sira) … Brez dodajanja moke in olja, seveda.

Ribe in morski sadeži

Za pripravo rib velja podobno kot za pripravo ostalega mesa. Prav tako potrebujete kakovostno ponev, kokosovo maslo, na katerem boste ribo lepo zapekli, pa tudi z zelišči ne skoparite. Najprimernejša so česen, peteršilj, rožmarin in limonin sok ter olivno olje, ki ga uporabite šele, ko je riba že pečena.

Najrazličnejše ribe lahko pripravite popolnoma brez maščobe tudi v pečici. Na kos aluminijaste folije položite očiščeno ribo (celo ali kotlet), začinite, dodajte nekaj rezin limone ter zavijte. Pecite cca. 15-20 minut pri 180 stopinjah C. Na podoben način lahko pripravite tudi fileje – začinjene položite na papir za peko in specite. Priporočam vam predvsem kotlet lososa (v foliji) in file osliča (na papirju za peko).

Večinoma najbolj priljubljene – lignje – je najenostavneje pripraviti na žaru, jih dušiti ali prav tako pripraviti v pečici. Ribjim oz. rakovim paličicam pa se raje izognite, saj vsebujejo precej ogljikovih hidratov.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja