Z borovnicami v boj proti telesni maščobi?

Razsežnost epidemije zdravju nevarne telesne teže med svetovnim prebivalstvom je znanstvenike spodbudilo, da stalno raziskujejo morebitna, v prihodnosti uporabna zdravila za čezmerno telesno težo.

V nedavni študiji na teksaški univerzi TWU (Texas Woman’s University ) so proučevali vpliv borovnic na izgubo telesne maščobe. Visoka vsebnost polifenolov sadeža ima namreč pozitiven učinek na preprečevanje številnih zdravstvenih težav sodobnega časa, kar je bil povod, da so znanstveniki želeli poseči tudi na področje izgube telesne maščobe in proučili vpliv polifenolov iz borovnic na zaviranje tvorjenja maščobnega tkiva. Rastlinske polifenole namreč povezujejo z bojem proti adipogenezi – tvorbi maščobnega tkiva in s pospešitvijo lipolize – razkroja maščob.Ugotovitve:

Raziskava je bila izvedena na tkivu, ki so ga odvzeli mišim. Določen odmerek polifenolov se je izkazal kot vpliven pri zaviranju razvoja maščobnih celic. Količina lipidov v tkivu kontrolne skupine miši je bila vidno večja kot v tkivu z vsebnostjo trojnega odmerka polifenolov. Največji odmerek polifenolov se je pokazal v kar 73-odstotnem zmanjšanju tvorbe lipidov oziroma maščobnih celic. Dokaze je treba v prihodnosti potrditi na ljudeh, vendar rezultati kažejo, da lahko nekatere sestavine borovnic vplivajo na zmanjšanje telesne maščobe.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja