Svetovali so mi kitosan

Pred časom me je poklical nekdo, ki ima težave z odvečno telesno težo. Kot pravi, je trenutno njegova največja želja izgubiti telesno maščobo na raven, kjer se vidijo trebušne mišice. Povedal mi je, da so mu v fitnesu svetovali kitosan, ki naj bi preprečeval absorpcijo maščob v telesu. Poleg tega pa ga je najbolj zanimalo, kaj “vzeti”, da bo izguba maščobe hitra in enostavna. Po mojih izkušnjah je to najbolj običajno vprašanje, ki mi ga postavi nekdo, ki želi izgubiti maščobo.

V takem primeru bi mu lahko seveda ponudil celo vrsto dodatkov, ki bolj ali manj pomagajo pri izgubi telesne maščobe in pobral denar za nasvete.A to ni moja navada. Zato sem mu povedal, da maščobe ni mogoče izgubiti brez pravilne diete in ustreznega treninga. O sami dieti in treningu si lahko preberete v drugih člankih, tokrat pa več o zanimivi snovi, imenovani kitosan.

Noben čudež

Kitosan vpliva na absorpcijo maščobe, saj zaradi svojega pozitivnega naboja privlači snovi, ki imajo negativen naboj (maščobne kisline, težke kovine). Če oseba zaužije kitosan skupaj z obrokom, ki ima visoko vsebnost maščob, se bo del teh maščob, vezanih na kitosan, izločil iz telesa, še preden bi prišlo do absorpcije.

 

Kitosan veže maščobe v razmerju 1:4-6 -> 1 g kitosana veže 4-6 g maščobe.

študije

Večina študij, ki so jih izvedli s kitosanom, se je osredotočila na njegov vpliv na raven holesterola in trigliceridov v krvi. Pokazalo se je, da je učinkovit pri zniževanju LDL (slabega) holesterola in zviševanju (dobrega) HDL.

Razmerje med HDL in LDL pa je glavni pokazatelj potencialnih negativnih posledic holesterola. Večje kot je razmerje, manjša je možnost negativnih učinkov in obratno. Pri preučevanju vpliva kitosana na samo izgubo telesne maščobe so študije dale različne rezultate. Pokazalo se je, da je učinkovit pri osebah z zelo visokim odstotkom telesne maščobe, pri osebah v zdravem območju deleža maščobnega tkiva pa nima učinka.

Hmm …

Če ste prebrali moje prejšnje članke o maščobah, potem se verjetno sprašujete, če je pametno onemogočati absorpcijo maščobe z dovajanjem snovi, kot je kitosan. Moje mnenje je, da le v primerih, ko gre za izjemno debelost in hkrati nepravilne prehrambene navade, ki se jim taka oseba zaradi različnih razlogov ne more odpovedati. Seveda na tem mestu ni odveč omeniti, da je vsako dolgoročno hujšanje uspešno ravno zaradi spremembe prehrambenih navad … V primeru, da se prehranjujete uravnoteženo in zdravo, bi bilo preprečevanje absorpcije maščob napaka, saj je z absorpcijo maščob povezana absorpcija več esencialnih snovi (telo jih ne more proizvesti samo in jih morate vnašati s hrano). Prav tako sta esencialni tudi dve maščobni kislini, ki ju utegnete s kitosanom izločiti, še preden bi ju telo absorbiralo.

Vezava zaužitih maščob na kitosan lahko pripelje do pomanjkanja v maščobi topnih vitaminov A, E, D in K, esencialnih maščob in številnih drugih snovi, ki so potrebne za dolgoročno pravilno delovanje telesa.

Za konec

Za izgubo maščobe obstajajo številni drugi bolj učinkoviti izdelki. Tisti, ki se boste za uporabo kitosana vseeno odločili, pa poskrbite, da boste dodajali dodatke vitaminov in mineralov vsaj 4 ure prej ali po zaužitju kitosana.

Če h kitosanu dodate od 100 do 200 mg vitamina C, boste dosegli večji učinek, saj C vitamin pomaga pri nastanku gela iz maščob, ki se nabere okoli kitosana. Kombinacijo kitosana in vitamina C je treba za optimalen učinek zaužiti cca. pol ure pred obrokom.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja