Razmišljanje o teku

Spomnim se svojih prvih tekaških korakov. Tistega deževnega dne, ko se je štoparica na moji prvi polovički na Ljubljanskem maratonu leta 2007 ustavila nekaj čez eno uro in trideset minut. Veselje je bilo nepopisno, ves trud in odrekanje poplačana.

Danes ne tečem veliko. Poškodba mi je dala jasno vedeti, da telo, kljub močni glavi, ni nezlomljivo. Tudi služba, ostali hobiji in družina, ki so ob napornih treningih pogosto trpeli, so zdaj pomembnejši. Seveda to še ne pomeni, da na tekaškem področju nisem aktiven. Danes s svojimi izkušnjami, ki sem jih pridobil skozi tisoče in tisoče pretečenih kilometrov, pomagam ostalim, ki tečejo svojim željam in ciljem naproti. Nasveti in triki, ki smo jih uporabljali na tekaških preizkušnjah, se tako prenašajo naprej in največja nagrada je zagotovo stranka, ki se vrne z nasmehom in zavedanjem, da ji je uspelo.Tek postaja masovni šport. Udeležba je od moje prve preizkušnje 2007. do lanskega leta z nekaj več kot 10.000 tekačev in tekačic narasla na 22.000 udeležencev maratona. Tudi na ulicah srečujem vedno več posameznikov in skupin, ki tečejo in trenirajo z željo po udeležbi na eni izmed številnih tekaških prireditev. Če smo jih pred leti imeli v Sloveniji le peščico, se je danes možno skorajda vsak vikend udeležiti kakšnega organiziranega teka.

Lepo je videti, da vedno več posameznikov teče oziroma se loti takšne ali drugačne rekreacije. Debelost, diabetes in ostali zdravstveni zapleti so namreč vedno pogostejši tudi pri nas. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da ima v Sloveniji vsak tretji otrok težave s prekomerno telesno težo. Zaradi tega je prav, da se družine skupaj odpravijo v naravo, izkoristijo vikende za druženje in se odlepijo od televizijskih ekranov in socialnih omrežij, ki namesto, da bi nas povezovala, pogosto še bolj razdvajajo.

Seveda se je teka treba lotiti z glavo. Zgolj nakup najmodernejših športnih copat in dva tedna treningov nas še ne bosta popeljala do uspešno zaključene tekaške prireditve. Tako kot pri drugih oblikah rekreacije je tudi pri teku, čeprav velja za enega od osnovnih načinov gibanja, treba obremenitev stopnjevati postopoma in daljše časovno obdobje.

Začeti je treba na začetku. Lahkotni tek, ki ga v začetku kombiniramo s hojo, počasi stopnjujemo do razdalje, ki jo lahko pretečemo brez ustavljanja. In tako naprej.

Če ste izkušen tekač, ne pozabite na pomembnost ostalih oblik treninga (skiping, intervalni in tempo treningi, dolgi treningi za nabiranje kondicije …) in počitek. Na slednjega marsikdo ravno zaradi možnosti udeležbe na tekaški prireditvi vsak vikend pogosto pozabi. Iz osebnih izkušenj lahko povem, da je pri teku, če želimo v njem uživati dolgoročno, treba narediti dva koraka nazaj in enega naprej. Telesu je treba privoščiti tudi sprostitev, naj bo to obisk savne, toplic in masaža ali zgolj knajpanje v domači kopalnici. Izbira je povsem vaša.

Za konec pa ne pozabite na ostale dejavnike. Pri tekačih pogosto opažam, da dajejo premalo poudarka uživanju kakovostnih beljakovin in maščob. Oboje igra pomembno vlogo pri pravilnem delovanju in obnovi telesa.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja