Rastlinska olja povezana z večjim tveganjem za nastanek srčno-žilnih bolezni?

Si lahko predstavljate, da so rastlinska olja, ki veljajo za zdravo alternativo živalskim maščobam, dejansko povečajo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni?

Zamenjava nasičenih živalskih maščob z večkrat nenasičenimi rastlinskimi olji je že nekaj časa običajna praksa. Ta “zdrava” zamenjava naj bi zniževala nivo krvnega holesterola in preprečila možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni. Leta 2009 je na željo prehranske industrije Direktorat za zdravo prehrano Kanade (Health Canada’s Food Directorate) po pregledu objavljenih dokazov dovolil objavo oznak “zmanjšana možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni zaradi zniževanja holesterola” na embalažah rastlinskih olj.


Ne zamudite aktualnih akcij!


Skrbno pretehtani najnovejši dokazi pa nakazujejo, da je dovoljenje tovrstnih trditev na embalažah rastlinskih olj, ki so bogata z omega-6 in revna z omega-3 maščobnimi kislinami, neupravičeno. Koruzno in sončnično olje ne vsebujeta tako rekoč nič omega-3 maščobnih kislin, ki so povezane z blagodejnimi učinki na naše telo.

Lahko rastlinska olja povečajo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni?

Februarja 2013 je bila narejena študija, v kateri je intervencijska skupina zamenjala nasičene maščobe z oljem žafranike oziroma margarino, narejeno iz njenega olja (bogato z omega-6 in revno z omega-3 maščobnimi kislinami). Rezultati študije so pokazali, da so se krvne vrednosti holesterola sicer zmanjšale, toda stopnja smrti zaradi srčno-žilnih bolezni se je znatno povečala.

Seveda obstajajo tudi rastlinska olja, ki vsebujejo nekoliko več omega-3 maščobnih kislin. Primer sta olje oljne repice in sojino olje. Ali imajo tudi ta olja negativni učinek na povečano možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni, znanstveniki še niso prepričani in navajajo, da so potrebne nadaljnje raziskave. Dodajajo tudi, da naj se oznake na embalažah olj, ki so bogata z omega-6 in revna z omega-3 maščobnimi kislinami, umaknejo oziroma ustrezno spremenijo.


TOP izdelki po odličnih cenah


Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja