Prehrana pod šotorskim krilom

Kako načrtovati svojo prehrano, če boste del poletja preživeli v naravi pod šotorskim krilom? Ker je kampiranje lahko zelo raznolika dejavnost, so tudi nasveti, kako pripraviti svojo prehrano, različni.

Tako kot ni vsak hotel enak drugemu, tudi to, da gremo “kampirat” lahko pomeni več različnih stvari: nekateri greste z avtodomom, ki je najbrž opremljen z majhno kuhinjo in hladilnikom oziroma lahko kuhalnik in hladilne naprave peljete s sabo, drugi greste na dopust v kamp, kjer živite v prikolici in že skoraj izgrajenim žarom pred njo, znosno založena trgovina je največ pet minut hoda stran, do trgovskega centra pa pet minut vožnje. Nekateri šotor postavite vsak dan na drugem mestu, saj je to vaš pohodniški dom, nekateri morda spite v šotoru med športnimi pripravami.Maxx Burner

Načinov kampiranja je toliko, kolikor je posameznikov, zato je odgovor na vprašanje, kako se prehranjevati, odvisen od vseh dejavnikov. Pri iskanju rešitev glede prehrane si morate zastaviti nekaj vprašanj:

V kakšnih klimatskih razmerah boste kampirali in v kakšnem okolju? Bodo to hribi ali obmorsko letovišče? Kaj boste počeli? Kolesarili, hodili, plezali, intenzivno plavali ali bolj kot ne poležavali in se namakali v morju? Ste na počitnicah, oddihu z rekreacijo ali morate s te poti “prinesti” boljšo športno pripravljenost? Bo vaše vozilo vedno nekje v bližini? Koliko prostora imate na voljo v avtu oziroma v šotoru? Imate plinski kuhalnik ali žar ali se morate zanesti samo na suhe obroke? Boste sami pripravljali vse obroke ali boste odvisni od gostinske ponudbe? Boste lahko karkoli nakupili v bližini kampa ali bo edina hrana, ki je niste prinesli s sabo, lokalna flora in favnš 🙂

Če gre za dopust (in ne morebiti športne priprave), je morda najpomembnejši premislek to, ali sploh boste komplicirali pri prehrani ali boste dopust imeli tudi na krožniku. Živimo v zelo hitrem času, stalno hitimo, neprestano smo na razpolago drugim ljudem, izpostavljeni smo kroničnemu stresu zaradi obveznosti in drugih okoljskih dražljajev, na katere pogosto nimamo vpliva. Najbolj so v vsakdanjem življenju izpostavljeni naši mehanizmi za sprejemanje odločitev: več odločitev, kot moramo sprejeti vsak dan, bolj smo utrujeni in izčrpani.

Dandanes je veliko odločitev povezanih s tem, kaj, koliko in kdaj bomo jedli. S tem ni nič narobe: kaj jemo, lahko bistveno vpliva na kakovost in dolžino našega življenja. Težava je, če vse to “nesemo” s sabo na dopust, ki naj bi pomenil sprostitev od tegob vsakdanjega življenja, regeneracijo telesa in duha, skratka za polnjenje baterij. Je smiselno baterije sproti prazniti s skrbjo o točno odmerejenih makrohranilih? Če greste na počitnice in boste ta čas preživeli v neposrednem stiku z naravo, predlagam, da si prehrano organizirate podobno, kot sicer. Idealno je, če imate utrjene prehranjevalne navade – v tem primeru jih boste samo prilagodili okoliščinam. Na morju boste verjetno večkrat jedli ribe, v hribih boste v kaki kmečki postojanki želodček potolažili z domačim kislim mlekom. Dobro je, če si dovolite tudi kak prehranski prestopek, saj si v enem ali dveh tednih sproščenejšega odnosa do hrane ne boste naredili škode – več škode si zagotovo delate z neprestanim stresom glede tega, kaj je na vilici. Seveda to ne pomeni, da spustite vse z vajeti, a komplicirati res ni treba, še posebej če ste sicer čez leto disciplinirani.

Ne glede na stopnjo luksuza in mobilnosti našega kampiranja, pa za prehranjevanje zdoma ponavadi potrebujemo hrano, ki ni toplotno občutljiva, in tako, ki je suha, relativno lahka in praktična za uporabo.

Bemumast2

Del hrane bomo verjetno pojedli tudi izven lastne “kuhinje”; tisto, kar pa lahko učinkovito uporabimo sami, lahko načrtujemo iz naslednjih skupin hrane:

  • konzervirana običajna živila (zelenjava, ribe, omake) – najbolje seveda pločevinkah, saj so kozarci precej težji, predvsem pa se lahko na poti razbijejo;
  • suha živila (kosmiči, suhi kruhki, testenine, riž – če seveda jemo ogljikove hidrate; predvsem pa oreščki, ki so glede na svojo energijsko vrednost optimalna hrana za take razmere);
  • prehranska dopolnila (od beljakovinskih do hidratnih nadomestkov obroka, ki jih preprosto pripravimo z vodo ali mlekom; za tiste, ki vam tudi na dopustu ne da miru slaščičarska žilica, obstajajo tudi izdelki za slaščice, ki jih praktično lahko naredite v malo bolje opremljenem šotoru);
  • če boste karkoli kuhali, vzemite začimbe. Vzamejo malo prostora, so lahke, hkrati pa obogatijo obroke.

Posameznikom, ki na dopustu raje švicate od športa kot od lenobe, predvsem priporočam dvoje: prehrana na dopustu naj bo podobna tisti, ki ste jo ob intenzivni vadbi vajeni doma, kolikor je seveda mogoče.

Prehrana mora podpreti presnovne procese, ki jih iz ranga običajnega pahnemo z intenzivno vadbo. Ker je poletje, so dodaten stresni faktor tudi klimatske razmere (visoke temperature, visoka relativna vlažnost zraka). Prav za aktivne posameznike so posebej primerna prehranska dopolnila – v vsakdanjem življenju jih uporabljamo tako, kot namiguje ime, torej kot dopolnilo, če pa smo večino dneva v naravi, lahko služijo tudi kot nadomestek večjega dela dnevnih potreb po hrani. So lahka, praktična, predvsem pa sestavljena tako, da zadostijo povečanim potrebam bodisi po energiji ali po aminokislinah. V vročini se zato odločite za kakovostne vire hranil: priporočam redno uporabo beljakovin sirotke v prahu (če je treba, dodajte še BCAA), za energijo pri športu pa uporabite visoko koncentrirane hidratne pripravke.

Del prehrane je tudi zadostna hidracija – poleti toliko bolj. še posebej športno aktivni dopustniki moramo vedeti, kako zelo pomembno je preprečevati dehidracijo. Ko enkrat že pride do dehidracije, bomo stanje težje normalizirali, zato morate piti, sploh če hodite, kolesarite, plezate ali počnete karkoli drugega v vročini. Za preprečevanje dehidracije nikar ne pozabite s sabo vzeti izotoničnih pripravkov – na voljo so tudi v prahu, zato ne bodo breme, če jih boste nosili v nahrbtniku ali v kolesarski torbi.

Tudi pri aktivnemu lenarjenju na plaži hidracija ni nepomembna – ne zanemarjajte je, ne potrebujete pa izotoničnih napitkov. Dovolj vode bo čisto OK.

Ne pozabite na dopustu uživati, se sprostiti in pozabiti na vsakodnevne skrbi!

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja