Osnove poziranja za telebane

Poletje šele doživlja svoj vrhunec, nekateri pa so z mislimi že na pripravah za jesenske fitnes in bodybuilding tekme. Mogoče se tudi med vami kdo poigrava z mislijo, da bi se udeležil katere izmed njih. Če hočete na odru pred sodniki in navijači pokazati rezultate stroge diete in napornih treningov na najboljši možen način, se morate naučiti tudi pravilnega poziranja.

Pričujoči članek pa ni zanimiv le za tiste, ki bi se radi podali v tekmovalne vode. Namreč, veliko rednih bralcev MaXXimum Portala in fitnes entuziastov je večkrat izrazilo željo seznaniti se z osnovami poziranja v fitnesu in bodybuildingu. Če ste vso zimo in pomlad pridno trenirali in se držali diete ter se zdefinirali, vendar nimate tekmovalnih ambicij, lahko katero izmed poz, opisanih v nadaljevanju, uporabite na plaži pri osvajanju src nasprotnega spola.


Ne zamudite aktualnih akcij!


Ženske

Pri ženskah se loči poziranje glede na kategorijo:

  • tekmovalke v kategoriji Figure opravijo le osnovno poziranje,
  • tekmovalke v kategoriji Fitness pa tudi obvezno poziranje.

Osnovno poziranje

Tekmovalka stoji v na pol sproščeni drži. Namen tega poziranja je sodnikom omogočiti celosten pogled na splošno simetrijo telesa, proporcije in obliko mišic, in sicer iz vseh štirih pogledov – spredaj, zadaj in od strani (levo in desno).

spredajčetrt obrata desno
zadajčetrt obrata levo


Na slikah je Brina Romih, lanska zmagovalka v kategoriji figure na državnem prvenstvu in članica MaXXimum Teama.

Obvezno poziranje (prirejeno po NABBA):

Roki na bokih (spredaj):

Roki sta naslonjeni na bokih nad medeničnimi kostmi, hrbet je razširjen.
Ena noga je iztegnjena na stran, obe nogi sta napeti.
Poza kaže splošno simetrijo in telesno pripravljenost.

Stranska prsna poza (poljubna stran):

Dlani se stikata.
Nogi sta v poljubnem položaju.
Poza prikazuje prsne mišice, zgornji del telesa in mišice nog.

Stranska triceps poza (poljubna stran):

Roki sta iztegnjeni navzdol. Da sta obe roki in celotni hrbet dobro vidna, tekmovalka s telesom rahlo rotira.
Meča so stisnjena skupaj.
Poza prikazuje triceps, mišice hrbta, ramena ter mišice nog.

Hrbtna poza z dvignjenimi rokami (zadaj):

Nogi sta v poljubni poziciji.
Poza prikazuje splošno simetrijo in telesno pripravljenost z zadnje strani, vključno z rameni, bicepsom, zadnjim delom nog in meči.

Stranske trebušne mišice (poljubna stran):

Ena oz. obe roki sta za glavo.
Nogi sta v poljubni poziciji.
Poza prikazuje trebušne mišice, mišico serratus, splošno telesno pripravljenost in videz s strani.

Trebušne mišice in noge (spredaj):

Roki sta za glavo, dotikajo se hrbtne strani vratu. Trebušni predel je napet; tekmovalka rotira.
Nogi sta napeti; tekmovalka rotira.
Poza prikazuje trebušne mišice, noge – videz telesa in pripravljenost s sprednje strani.

Moški

Ne glede na to, v kateri kategoriji tekmujejo moški, opravijo tako osnovno kot tudi obvezno poziranje.

Osnovno poziranje

Tekmovalec stoji v na pol sproščeni drži. Namen tega poziranja je sodnikom omogočiti celosten pogled na splošno simetrijo telesa, proporcije in obliko mišic, in sicer iz vseh štirih pogledov – spredaj, zadaj in od strani (levo in desno).

spredajčetrt obrata na desno
zadajčetrt obrata na levo


Obvezno poziranje

 

Dvojna biceps poza spredaj

Nadlakti so vzporedno s tlemi, pesti pa stisnjene. Položaj nog za to pozo ni posebej določen. Namen poze je pokazati vse večje mišice sprednjega dela telesa.

 

Triceps s strani

Roka je iztegnjena ali skoraj iztegnjena, lahko jo rahlo zarotirate. Meča napnite tako, da stopite s prednjo nogo na prste. Roko, obrnjeno proti publiki, potisnite z drugo dlanjo nazaj.

 

Lat spredaj

Pete postavite skupaj, palci na nogah pa naj gledajo navzven pod kotom 45 stopinj. Noge so rahlo napete, ena noga pa naj stoji rahlo pred drugo. Napnite stegna in trebušne mišice. Roke postavite na dno prsnega koša, dlani naj bodo obrnjene proti hrbtu. Napnite hrbet, roke pa obrnite navzven proti pasu, komolci naj gledajo navzven. Rame naj bodo napete.

 

Prsi iz strani

Stojite pokončno, obe rameni v enaki višini. Vašo najboljšo stran obrnite proti publiki in sodnikom ter dvignite peto prednje noge. Na pest roke, ki gleda proti publiki, položite drugo roko. Pljuča napolnite z zrakom, ramena potisnite nazaj, napnite mišice roke, ki gleda proti publiki, in potisnite z drugo roko napeto roko navzdol. Rahlo upognite hrbet, potegnite trebuh noter, napnite prsne mišice in se nasmehnite sodnikom.

 

Lat zadaj

Noge naj bodo v enakem položaju kot pri dvojni biceps pozi zadaj. Spustite roke na pas, vse mišice hrbta napnite, pesti potisnite na konec prsnega koša, komolce rahlo upognite. Medtem ko napenjate hrbet, naj dlani potujejo proti sprednjemu delu trebuha. Ramena potisnite gor, hrbet naj bo raven in pokončen

 

Dvojna biceps poza zadaj

Nadlakti so vzporedno s tlemi, pesti pa stisnjene. Eno nogo potisnite nazaj, koleno naj gleda rahlo navzven, dvignite peto, napnite nožni biceps, liste in spodnji del hrbta, da se pokažejo erektorji. Dvignite roke tako, da so rahlo nad rameni. Napnite mišice rok, ramen, celotnega zgornjega dela hrbta, riti in nožni biceps.

  

Trebuh izteg

Torzo naj bo simetričen. Eno nogo položite navzven, palec ali peta naj gledata dol, napnite kvadriceps. Roke položite za glavo, komolci naj bodo blizu glave, biceps napet, pesti naj se dotikajo trapezov. Dvignite trebušno predpono in izpihnite ves zrak iz pljuč in trebuha. Naredite abdominalno kontrakcijo tako, da se bo ves abdominalni del napet in mišice lepo vidne.

  


Na fotografijah sta Mitja Gabor in Miha Erhatič, lanska državna prvaka in člana MaXXimum Teama.


TOP izdelki po odličnih cenah


Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja