Naravno sladilo brez energijske vrednosti? Ne boste verjeli, a obstaja

Če rečemo, da je sladkor ena izmed nevarnih drog, nismo daleč od resnice. Ob zaužitju sladke hrane se v možganih sproščajo endorfini in dopamin, kar nam nudi trenutne občutke ugodja. Predstavlja nam nagrado, ponuja nam tolažbo, ko smo pod stresom. Sladkor je cenovno ugoden in dostopen na vsakem koraku, velikokrat je prisoten tudi v hrani, kjer ga ne bi pričakovali. Skratka, težko se mu izognemo.

Sladkorju se bolj ali manj izogibam že dolga leta. Pod besedo sladkor uvrščam tudi vse ostale t. i. zdrave alternative, kot so rjavi sladkor, javorjev in agavin sirup, med in v zadnjem času priljubljen kokosov sladkor. Vsa našteta živila namreč vsebujejo saharozo (kemijsko ime za sladkor) ali fruktozo (sadni sladkor) ali njuno kombinacijo in pri tem sploh ni pomembno, če je izdelek bio oziroma je videti zdravo.


Ne zamudite aktualnih akcij!


Eritritol – idealno sladilo?

V dolgih letih preizkušanja različnih sladil sem naposled prišla do sladila eritritol. Že kar nekaj let je od tega, ko sem to čudežno sladilo odkrila v ZDA. Napisi na vrečki so bili obetavni: brez energijske vrednosti, brez vpliva na dvig krvnega sladkorja, ne povzroča kariesa, primerno za bolnike z diabetesom … In kar je bilo najbolj neverjetno – okus naj bi bil skoraj identičen okusu sladkorja. Seveda sem ga takoj kupila in preizkusila. Bila sem navdušena, saj je resnično podoben sladkorju, brez neprijetnega priokusa po nečem, kar pač ni sladkor. Poleg odličnega okusa mi je bila zelo všeč njegova struktura, saj je v obliki drobnih kristalčkov kot sladkor. Na žalost tega sladila takrat še ni bilo možno kupiti v Evropi, nekaj let kasneje pa je Evropska unija eritritol odobrila kot sladilo in tako je zdaj na voljo tudi pri nas.

Vse skupaj se mi je zdelo skoraj prelepo, da bi bilo res. Najbolj mi ni šla v račun energijska vrednost – sladilo eritritol je naravna snov in nima energijske vrednosti, kar je sicer značilnost umetnih sladil. Poleg tega mu je podoben po videzu in se uporablja na enak način. Tudi če ga v jed dodamo nekaj žlic, ne bomo prispevali h energijski vrednosti.

Eritritol spada med sladkorne alkohole

Če ste kdaj kupili bonbone ali žvečilni gumi brez sladkorja, ste ob pogledu na sestavine lahko opazili ksilitol, maltitol in sorbitol. še nekateri pogosti sladkorni alkoholi so laktitol, manitol, izomalt – in eritritol. Nekatere izmed njih lahko kupimo tudi kot namizna sladila. Kljub temu, da sladkorne alkohole glede na prehranske predpise o aditivih v živilih štejemo med sladila, so v resnici nekje med ogljikovimi hidrati in alkoholi, a imajo manj kcal oziroma so celo brez njih – po naših predpisih se šteje, da ima en gram sladkornega alkohola 2,4 kcal (na primer ksilitol ali brezovo sladilo), razen eritritola, ki je brez energijske vrednosti.

Prednosti eritritola pred drugimi polioli

Večina sladkornih alkoholov se v tankem črevesu ne absorbira popolnoma, zato nadaljuje pot v debelo črevo. Tam lahko polioli povzročajo prebavne težave, kot sta driska in napenjanje. Eritritol je za razliko od ostalih zelo majhen sladkorni alkohol, ki se skoraj v celoti (ca. 90 %) absorbira v tankem črevesu in le malo ga pride v debelo črevo. Morebitne prebavne težave nastopijo le pri izredno velikih zaužitih količinah, če bi z njim zelo pretiravali. Oseba, težka 70 kilogramov, lahko brez težav zaužije do 70 gramov eritritola dnevno.

Bemumast!

Eritritol je naraven in brez energijske vrednosti

Eritritol je odkril nek britanski kemik že davnega leta 1848 v sadju in fermentirani hrani. Eritritol v prehranski industriji se pridobiva iz glukoze z naravnim procesom fermentacije. Pri tem eritritol ohrani svoj sladek okus, njegova struktura pa je takšna, da ga telo ne more izkoristiti za energijo.

Eritritol je edini izmed sladkornih alkoholov, ki je praktično brez energijske vrednosti (1 g ima 0,2 kcal, kar je 95 odstotkov manj kot sladkor in tako rekoč zanemarljivo), a dosega 70 do 75 odstotkov sladkosti sladkorja. V tankem črevesu se vsrka skoraj v celoti, a se ne presnovi. V našem telesu namreč ni encima, ki bi razgradil molekulo eritritola, zato se iz telesa izloči z urinom bolj ali manj nespremenjen.

Prednosti eritritola:

  • je brez brez energijske vrednosti,
  • je naravno pridobljen,
  • po okusu, videzu in strukturi je zelo podoben sladkorju,
  • ne vpliva na dvig krvnega sladkorja,
  • ne vpliva na dvig inzulina,
  • je primeren za posameznike s kandido,
  • ne vpliva na razvoj kariesa.

Uporaba eritritola v kuhinji

Naravno sladilo eritritol lahko uporabite v vseh primerih, ko želite nadomestiti navaden sladkor. Z njim lahko osladite sadje, žitarice, kaše, kavo, čaj, smutije in podobno. Obstojen je pri visokih temperaturah in zato primeren za kuhanje in peko.

Obiščite facebook stran Fit kuhinjo za ideje za zdrave obroke

Vas zanimajo zdravi recepti, prehranske novičke in nasveti o hujšanju? Vam je blizu t. i. low-carb prehrana in se ne bojite maščob v prehrani? Potem na facebooku poiščite stran Fit kuhinja in se pridružite več kot 17.000 všečkarjem, ki dnevno spremljajo slastne recepte, nasvete za zdravo pripravo hrane, fotografije zanimivih živil s trgovinskih polic in še kaj.

Naravna sladila Sukrin so na voljo v trgovinah Maxximum Shop po Sloveniji in v spletni trgovini.


TOP izdelki po odličnih cenah


Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja