Kokosovo olje

Kokos in kokosovo olje sta v različnih kulturah že tisočletja cenjena ne le v kulinariki, temveč tudi v tradicionalni medicini. Zahodna civilizacija, ki se maščob, sploh nasičenih, v imenu zdravja na vse pretege izogiba, šele v zadnjih letih spoznava koristi, ki jih prinaša uživanje kokosovega olja.

Kokosovo olje, kokosovo maslo – kakšna je razlika in kako se ga pridobivš

Pridobivanje kokosovega olja tradicionalno poteka s pomočjo vretja in/ali fermentacije svežega ali posušenega mesa kokosovega oreha. Danes obstaja več načinov pridelave kokosovega olja, v grobem pa jih lahko delimo na dve skupini – RBD olje (rafinirano, beljeno in odišavljeno) in “deviško” olje. Slednje je manj obdelano – nima dodanih kemikalij in je toplotno obdelano pri nižjih temperaturah, zato ohrani aromo in okus kokosa ter tudi pomembne polifenole, ki ugodno vplivajo na zdravje in dobro počutje.Kokosovo maslo in olje se med seboj razlikujeta le po agregatnem stanju. Če kokosovo maslo shranjujemo na sobni temperaturi, postane mehkejše, ob višjih temperaturah pa se stali in nastane olje.

Srednjeverižne maščobne kisline – skrivnost kokosovega olja

Kokosovo olje vsebuje več kot 90 odstotkov nasičenih maščob, pri čemer večino predstavljajo sredjeverižne maščobne kisline (nekaterim bolj znane kot MCT maščobne kisline). Najpomembnejša med njimi je lavrinska maščobna kislina (ta v kokosovem olju predstavlja približno 50 odstotkov vseh srednjeverižnih maščobnih kislin), ki je tudi zaslužna za večino pozitivnih koristi kokosovega olja. Ta se v telesu pretvori v monolavrin, protivirusni in protibakterijski monoglicerid, ki uničuje viruse, kot so HIV, herpes, influenca in različne patogene bakterije.

Preostalo v kokosovem olju so polinenasičene in mononenasičene maščobne kisline, polifenoli, derivati maščobnih kislin (betaini, monogliceridi …), derivati maščobnih alkoholov, vitamina E in K ter minerali.

Kokosovo olje nudi številne koristi:

 • deluje antioksidativno, zato lahko zavira staranje in zmanjšuje oksidativni stres
 • pospešuje celjenje kože in lajša vnetja kože (posebej, če ga nanesemo na prizadeto mesto),
 • krepi imunski sistem,
 • izboljšuje prebavo,
 • krepi srčno-žilni sistem,
 • pomaga pri izgubi odvečne telesne maščobe, saj prispeva tudi k zdravju ščitnice,
 • deluje protibakterijsko, protiglivično in protivirusno,
 • preprečuje nastanek ledvičnih in žolčnih kamnov,
 • pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja, zato je zelo koristno tudi za bolnike z diabetesom,
 • pomaga pri absorpciji pomembnih mineralov, kar se odraža tudi pri zdravju kosti in zob.

Tudi športniki in rekreativci so vzljubili kokosovo olje, saj se srednjeverižne maščobne kisline lažje pretvorijo v energijo kot druge maščobne kisline. Kokosovo olje daje energijo in tako prispeva k boljši vzdržljivosti.

Uporaba kokosovega olja

Uporabljate za kuho ali peko rafinirana rastlinska olja ali margarino? Priporočamo vam, da jih nemudoma nadomestite s kokosovim oljem. Pozitivna lastnost nasičenih maščobnih kislin v kokosovem olju je njihova izjemno obstojnost tudi na visokih temperaturah. Tako ob segrevanju ne nastajajo telesu škodljive snovi, kot so na primer zdravju škodljive trans maščobne kisline.

Če si občasno privoščite tudi ocvrte jedi, ne pozabite, da je tudi v tem primeru pri pripravi jedi najbolje poseči po kokosovem olju. Poleg obstojnosti na visoke temperature se njegova prednost pred drugimi viri maščob kaže tudi v tem, da se v hrano vpije v manjši meri ter med cvrtjem ne škropi.

Na policah bolje založenih trgovin ali v trgovinah z zdravo prehrano je na voljo široka ponudba kokosovih masti. Nekatera masla imajo dodano kokosovo moko, kar jim daje intenzivnejši okus. Odlično se obnesejo kot nadomestek klasičnega masla ali margarine.

Kokosovo olje lahko nanašamo tudi na kožo ali lase. Na kožo nanesemo tanek sloj kokosovega olja, ki poskrbi za navlaženo in mehko kožo. Pomaga tudi pri hitrejšemu celjenju poškodovane kože in preprečevanju vnetnih stanj na koži. Kot negovalno masko ga lahko uporabimo tudi za lase. Dobro ga vtremo v lasišče in lase ter pustimo delovati 15 minut. Lasje bodo bolj voljni in nahranjeni, poleg tega pa lahko tudi omilimo ali celo odpravimo nadležen prhljaj.

Koliko kokosovega olja dnevno?

Strokovnjaki si še niso enotni, koliko kokosovega olja zaužiti za optimalen učinek na zdravje in dobro počutje. Za referenco so zato vzeli materino mleko, ki je prav tako bogato s srednjeverižnimi maščobnimi kislinami. Te dokazano ugodno vplivajo na zdravje dojenčkov in tako so na podlagi tega postavili priporočene dnevne količine kokosovega olja za odrasle. Strokovnjaki priporočajo, da dnevno zaužijemo:

 • 3,5 jedilne žlice (50 gramov) kokosovega olja ali
 • polovico mesa kokosovega oreha ali
 • 3 dl kokosovega mleka

Vsa tri živila poskrbijo za enako količino srednjeverižnih maščobnih kislin. številna ljudstva po svetu uživajo še večje količine kokosovega olja, brez negativnih posledic na zdravje, počutje in telesno težo.

Če ste kljub prebranemu še vedno skeptični, poskusite in se prepričajte sami.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja