Kitosan – rešitev pri hujšanju?

V človeški naravi je zakoreninjeno, da želimo do zastavljenih ciljev priti po liniji najmanjšega odpora. Enako je tudi pri hujšanju oz. cilju izgubiti odvečno telesno maščobo. Iščemo dodatke, ki bi omogočili čim hitrejšo izgubo maščobe, po možnosti brez mazohističnega odrekanja najljubšim jedem in brez, zaradi naporne vadbe, prepotenega čela.

Eden izmed najpopularnejših dodatkov, ki se oglašujejo in verjetno tudi uporabljajo v ta namen, je kitosan (citosan). Ali resnično pomaga pri hujšanju? Odgovor ni tako preprost. Če ste nasedli nekaterim reklamam, ki obljubljajo kopnenje maščobe ob nespremenjeni (beri: kalorični) prehrani, ker bi naj kapsule s kitosanom posrkale vse zaužite maščobe, boste resnično dosegli žal le stanjšanje svoje denarnice. Maščobne obloge pa bodo ostale, kjer so. Situacija je drugačna, če sodite med posameznike, ki dolgoročno skrbijo za svojo prehrano. Pazite na kalorični vnos, na vsebnost posameznih hranil v obrokih in se redno ukvarjate s športom. Pa vendar se tudi vam kdaj zgodi, da “ne morete mimo” obroka, ki po vseh načelih ne sodi med vašo običajno uravnoteženo prehrano. Najsi bodo krivi prazniki, rojstni dnevi ali pa preprosto trenutna želja po “prepovedani” hrani, v takšnih primerih je kitosan lahko uporaben.


Ne zamudite aktualnih akcij!


Kaj je kitosan?

Kitosan je snov, pridobljena iz kitina – polisaharida, ki ga najdemo v skeletih morskih lupinarjev, kot so npr. raki in školjke. Postopek pridobivanja poenostavljeno poteka nekako takole: skelete lupinarjev se zmelje v fin prah, nato se izvede deacetilacija – kemijski postopek, pri katerem se odstrani določene kemične skupine, kar povzroči, da je celotna sestavina aktivnejša pri absorpciji maščob.

Najpomembnejša lastnost te naravne substance je vsekakor sposobnost, da veže molekule maščobe, preden se le-te v telesu presnovijo. Zaradi svoje pozitivne nabitosti privlači maščobne molekule, ki imajo negativno nabit naboj. Rezultat te povezanosti je tvorba “maščobnih kroglic”, ki so prevelike, da bi se v prebavnem traktu lahko absorbirale, zaradi česar se neprebavljene izločijo iz telesa.

Kitosan je po svoji kemijski zgradbi zelo podoben rastlinskemu vlaknu celulozi. Ni topen in prebavljiv, kar pomeni, da je brez kalorične vrednosti.

Kitosan kot čistilec maščobe v črevesju

Laboratorijske raziskave kažejo, da lahko kitosan veže veliko večje količine maščobe kot katerokoli drugo vlakno, natančneje, njegova sposobnost absorpcije se je pokazala za kar 55% uspešnejšo v primerjavi z ostalimi. Veže lahko 4- do 6-kratno količino svoje teže. Če torej zaužijemo 2 g kitosana, pomeni, da bo nase vezal 8-12 g maščobe.

 

Kitosan torej veže le maščobe, ki se nahajajo v prebavnem traktu. Na obstoječe telesne maščobe nima neposrednega vpliva, kar je še eden izmed razlogov, ki govorijo v prid celostnemu ter dolgoročnemu pristopu pri izgubljanju telesne maščobe.

Uporaba kitosana

Kitosan zaužijte približno pol ure, preden nameravate zaužiti obrok, bogat z maščobami. Priporočena enkratna doza je 1-2 g. Njegova učinkovitost seveda ne bo prišla do izraza, če ste na nizkomaščobni dieti. Pomembno je, da v času jemanja pijete veliko vode. Dokazano je tudi, da sočasno uživanje vitamina C njegov učinek skoraj podvoji.

Slaba stran

Morda na prvi pogled deluje idealno sredstvo za hujšanje, pa vendar ima tudi svoje slabosti. Ena izmed njih je, da hkrati z maščobo absorbira tudi v maščobah topne vitamine (A, D, E in K) ter esencialne maščobne kisline. Da bi se izognili tej težavi, ne uživajte vitaminov in maščobnih kislin (npr. dodatek ribjega ali lanenega olja) hkrati s kitosanom. Čeprav ne povzroča alergij, ga vseeno odsvetujejo posameznikom, ki imajo alergije na lupinarje, nosečnicam in doječim materam. Ker lahko reducira absorpcijo in s tem učinek določenih zdravil, se je potrebno ob sočasni uporabi posvetovati z zdravnikom.

Kaj pa prehrana in rekreacijš

Če želite izgubiti maščobo, brez pravilne prehrane in aktivnosti ne bo šlo. Pravilna prehrana pomeni 4 do 6 manjših obrokov dnevno, porazdeljenih na vsake 3 ure. Vsak obrok naj vsebuje kvalitetne beljakovine, vlaknaste ogljikove hidrate in zdrave maščobe. Trening z utežmi v fitnes centru je eden izmed najučinkovitejših pospeševalcev presnove. Po takem treningu imate presnovo povišano tudi do 15 ur, kar pomeni, da izgorevate večji delež maščobe tudi v mirovanju, ko npr. buljite v televizijski ekran. Trening z utežmi tudi vzpodbuja izgradnjo mišične mase oz. pri nizkem vnosu kalorij preprečuje njeno razgradnjo. Kot veste, je mišična masa v telesu največji porabnik kalorij tako med aktivnostjo kot tudi med mirovanjem. Več je imate, več hrane lahko zaužijete oz. lažje izgubljate telesno maščobo. Na dieti pri nizkem vnosu kalorij prihaja do izgube mišične mase (če zraven ne trenirate) ter s tem tudi do padca hitrosti presnove in posledično težjega hujšanja. Nekaj kilogramov že izgubite, vendar predvsem na račun izgube mišičnega tkiva, ne pa maščobe. Aerobne aktivnosti sicer omogočajo izgubo dodatnih kalorij, vendar v primerjavi s treningom z utežmi presnove v tolikšni meri ne vzpodbudijo. Na dieti je torej za optimalen rezultat kombinacija anaerobnega ter aerobnega treninga skorajda obvezna.

Rešitev pri hujšanju?

Če ste optimizirali prehrano in trening, so dodatki, ki pomagajo pri izgubi telesne maščobe, dodatna pika na i. Ob upoštevanju vseh opisanih pogojev je eden izmed takih, ki vam lahko koristijo, tudi kitosan. V primeru urejene prehrane je ob občasnih “prekrških” lahko primeren dodatek.

Klasična uporaba kitosana pri hujšanju ne bo vodila do rezultatov. Kitosan ni čudežna tabletka, katere uporaba se kompenzira s preveč kaloričnim prehranjevanjem in neaktivnostjo. Poglejte si naslednji preprost izračun, ki kaže na to, da kitosan ni in ne more biti čarobna tabletka za vse s prekomerno telesno težo. Če upoštevate, da je dnevni priporočeni odmerek kitosana dvakrat dnevno 1 do 3 g in da lahko vsak gram veže 4 do 6 g maščobe, boste v najboljšem primeru dnevno izločili 36 g neprebavljene maščobe, kar znaša 324 kalorij. Ta številka je seveda relativna in za nekoga, ki je že dlje na dieti, predstavlja kar veliko. Če pa vzamete kot primer posameznika, katerega prehrana vsakodnevno vsebuje veliko maščob, pa dodatek kitosana z vidika hujšanja ne bo prinesel rezultatov.

še enkrat ponavljam, da je neposredno hujšanje s kitosanom misija nemogoče. Uporaba kitosana je smiselna le priložnostno, torej v primeru, ko imate urejeno prehrano in trening ter si občasno zaželite kulinarično maščobno pregreho. A gre kdo z mano na pizzo?


TOP izdelki po odličnih cenah


Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja