Izguba telesne maščobe z levo roko

Tako kot pri vsaki stvari, kjer je za nek rezultat potrebno vložiti veliko truda, časa in odrekanja, je tudi pri dieti zelo, zelo važna konstantna motivacija. Na začetku ponavadi ni težav, sigurne ste same vase, veste, kaj hočete in ste pripravljene storiti VSE, da bi to tudi dosegle.

In prav ta “vse” je velikokrat razlog za preveč drastične ukrepe – premalo zaužitih kalorij, premalo obrokov … misleč, da boste s tem skrajšale pot do cilja.Če bo vaš plan prehrane tak, da boste lačne, če boste izpuščale obroke in imele občutek, da je vaše življenje en sam pekel zaradi odrekanja in stradanja … potem bo dan, ko boste vrgle puško v koruzo, zelo blizu. In puška v takih primerih v koruzi obleži za več tednov ali mesecev, morda celo za vedno.

Prvi faktor, ki vpliva na motivacijo, je lakota. Bolj ko ste lačne, bolj razmišljate o hrani in krajša je pot do hladilnika (v primeru, da iz njega že predhodno niste odstranile vse, kar ni predvideno za vašo dieto) oz. do bližnje trgovine (če v hladilniku najdete le solato in piščančji file). Zato morate JESTI. Čez cel dan, čimmanjše obroke. Bolj boste porazdelile obroke, manj boste občutili lakoto.

Na občutek lakote vpliva tudi volumen hrane oz. polnost želodca. Zelenjava kot nizkokalorično živilo z velikim volumnom je zato več kot primerna. Poleg obilo vlaknin, vitaminov in mineralov vam zagotavlja predvsem občutek sitosti, kljub nizkemu kaloričnemu vnosu.

Skoraj tako kot lakota je pomembna raznolikost jedilnika. Če boste vsak dan jedle enako zelenjavo, enako meso, enake kosmiče … se vam bodo kmalu začeli prikazovati dunajski zrezki in čokoladne tortice. Poskrbeti morate za pestre in okusne obroke, ki se jih ne boste prehitro naveličale.

Pestre obroke boste znale pripraviti takrat, ko vam bo nedvoumno jasno, iz česa je neko živilo sploh sestavljeno. Katero zelenjavo lahko medsebojno zamenjujete? Kakšno prilogo izbrati? In nenazadnje, je dovoljeno zaužiti kakšno doma narejeno manjkalorično slaščico in kako jo pripraviti? Na vsa ta vprašanja boste znale odgovoriti takrat, ko boste vedele, kaj in koliko česa določena hrana vsebuje.

Do grama natančno?

Na internetu, v knjigah in revijah lahko najdete ogromno število vnaprej sestavljenih jedilnikov, ki so za začetnika, odločenega shujšati, bolj ali manj neuporabni. Vsekakor dolgoročno s takim načinom hujšanja ne boste storile prav ničesar.

Kakovostno hujšanje sestoji iz dveh dejavnikov: iz učinkovite izgube maščobe ter iz ohranjanja novopridobljenega stanja tudi vnaprej, po možnosti do konca življenja. Vendar, kako se boste sposobne več let ali celo desetletij prehranjevati tako, da vam bo to uspelo, ko pa nimate niti osnovnega znanja o tem, kaj kakšna hrana vsebuje, kakšna je razlika med posameznimi hranili, skratka, kako SAME sestavite obrok, ki bo primeren vašim ciljem. Tudi če vam nekdo drug oblikuje vam prilagojen jedilnik, se iz tega ne boste naučile nič. Hujšale boste, dokler se ga boste držale, nato pa se boste vrnile na začetek. Hujšanje in kasneje vzdrževanje doseženega je dolgotrajen proces, pri katerem se ves čas učite, sploh pa na začetku poti. Dobre osnove o živilih so nujne za dober rezultat.

Vsaka začetnica bi se morala že na začetku lotiti preračunavanja kalorij in hranil v posameznem obroku. Izgovori, da je to zamudno, da je pretežko … so le izgovori, ki se jih je treba čimprej otresti in se lotiti dela. Na internetu poiščite čim obsežnejšo bazo živil s podatki o sestavi. Sčasoma se vam bo čas, ki ste ga v to vložile, obrestoval – pogledale boste določeno hrano v trgovini in takoj vedele, kaj in koliko česa vsebuje. Odprle boste jedilni list v restavraciji in ne boste imele težav izbrati jed, primerno vašemu prehranjevalnemu režimu. Prebrale boste članek o hujšanju v revijah, ki vsak teden objavljajo nove diete – uspešnice … in le namrdnile (ali zgrozile) se boste ob tamkajšnjih jedilnikih in nasvetih. Ko boste prišle do te stopnje, boste v svojo bazo živil pogledale le še občasno, morda za kakšno bolj eksotično jed … sicer pa boste običajno hrano, ki vas dnevno obkroža, imele tako rekoč v majhnem prstu. Ne boste več tuhtale, če lahko zeleno solato zamenjate z brokolijem, ovseno kašo s piro … preprosto vedele boste, katera živila so (ne)primerna in s čim so (ne)zamenljiva.

Za vedno “NE” pregreham?

“Tako. To je moja ZADNJA čokolada, dokler ne shujšam!” Kolikokrat izrečena zaobljuba. In kolikokrat prekršena …

Ne pozabite, da se niste lotile časovno omejene diete, s pomočjo katere bi shujšale v nekaj tednih, potem pa bi lahko spet jedle naprej vse, kar ste si v tem času odtegovale (torej tudi vašo priljubljeno čokolado). Lotile ste se sistema prehranjevanja, ki se ga boste držale nekaj mesecev, morda, če se boste “v njem našle”, celo v nedogled. Zato tudi ne izrekajte takšnih nevarnih zaobljub! Vse poznate tisto o sladkosti prepovedanega sadeža.

Določite si “day off” – dan, ko boste običajno hrano gladko ignorirale in se prepustile užitkom svoje najljubše hrane. Če se boste že vnaprej zavestno odločile, da si boste občasno privoščile oboževano hrano, pa naj bo to karkoli že, boste v mislih utišale zlobnega hudička, ki vas bo skušal prepričati, da je vaš režim prestrog. Sicer vas bo ta hudobec tako dolgo nagovarjal h grešnim mislim, da vas bo na koncu premagal in slaba vest, ki bo sledila prenajedanju, vam bo preprečevala vrnitev nazaj. Znano je, da zaradi prenajedanja velikokrat izgubimo kontrolo nad seboj za dalj časa in ne le za en dan. In potem izrečemo slavni stavek – v ponedeljek začnem ponovno. Prvega naslednji mesec pa zares … Iz lastnih izkušenj lahko povem, da sistem urejene prehrane z občasnim dnevom “off” zelo dobro vpliva na psihično počutje v času navajanja na novo prehranjevalno obdobje in tudi kasneje (čeprav se potreba po pregrehah čez čas zmanjša sama od sebe, morda ravno zaradi tega, ker se zavedate, da se jim niste prisiljene odpovedati za vselej).

Za konec

S pravilno sestavljenimi obroki in raznolikimi jedilniki si boste pot do izgube maščobe zelo olajšale. Čeprav se morda sliši neverjetno, vam zagotavljam, da se pri takšni prehrani da celo uživati. Ne verjamete? Dokler ne boste poskusile, ne boste vedele.;) O tem, kakšno hrano uživati, lahko preberete v članku Kaj naj jem na dieti.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja