Izguba maščobe 3: Ali me je dovolj v hlačah

V prejšnjem, drugem delu članka o izgubi maščobe smo predstavili glavno gonilo, ki vas lahko pripelje do (kateregakoli) cilja. Ime mu je želja. In če hočemo, da deluje, mora biti specifična, dovolj močna – vaša zavest o tem pa jasna kot beli dan. Pa je tako? Vas je za uresničitev želje dovolj v hlačah?

To ni vprašanje, ki bi zadevalo vaše modne navade (nosite vedno samo krilo), ali ki bi se hotelo posmehovati dejstvu, da ste pri zapenjanju gumba ugotovile, da vas v hlačah dejansko ni dovolj, ampak preveč. Ne, bolj me zanima, ali ste prepričane, da ste sposobne narediti kvantni preskok, ali ste preprosto luzerke, ki ostajajo tam, kjer so, pa čeprav z neuresničenimi željami in nedoseženimi cilji – ker je tako lažje (in s tem se absolutno strinjam)?! 

“Kdor bi rad imel nekaj, česar ni še nikoli imel, bo moral storiti nekaj, česar ni še nikoli storil.” – neznani

Kako močna je želja po nekem dosežku, lahko ugotovite, če na kos papirja napišete seznam stvari, ki bi se jim morale odpovedati za dosego cilja, in si odgovoriti: me je toliko v hlačah ali ne?

Naj kar takoj povem, da vas bo večina ugotovila, da ste sposobne, da definitivno želite postavo, da te kap, a… (in zdaj se začnejo izgovori):

  • pomanjkanje časa: o, ja, drži. Vsak resen režim, ki pomeni spremembo načina življenja, pomeni resno grožnjo organizaciji osebnega časa. Priprava hrane (nič več zanašanja na sendviče, kupljeno hrano, obrok v menzi), treningi, pranje športnih oblačil – kakor se sliši banalno, ampak to zna vzeti veliko časa.
  • pomanjkanje volje: če si čas dejansko lahko kupite (plačate nekoga, da počne stvari namesto vas, same pa preostanek časa preživite na tekaški preprogi ali pod utežmi), je volja in moč nekaj, česar ne morete niti kupiti, niti ukrasti, niti shraniti za hude čase.
  • pomanjkanje znanja: s hujšanjem je tako kot s filmi, glasbo in politiko. Vsak, ki ima pet minut časa preveč, se na omenjene teme spozna tako, da mu ni para in da se človek vpraša, kako da s svojimi predavanji ostaja le za šankom najbolj zahojenega lokala ali le na stopnišču svoje stolpnice. Hujšanje oziroma izguba telesne maščobe sicer ni kvantna fizika, bi pa bilo bolje, če bi bilo – ker pa se na hujšanje vsi tako spoznajo, je v obtoku kopica neresnic, polresnic, natolcevanj in ogromno informacij, ki so popolnoma nepotrebne in delajo samo zmedo. Kar je najbolj žalostno: dejstva, ki bi jih bilo kot orožje proti špehu najbolje uporabiti, so najmanj znana.
  • slavni “ne morem”, “ne maram”, “nimam”: to so prosti elementi, ki nikoli ne nastopajo pri velikih načrtih o tem, kako “zdaj pa zares začnem”. Ne, pojavijo se tik preden bi bilo nekaj ukreniti. Vstati in iti na kardio (“ne morem”), jesti beljakovinske hrane (“ne maram”), teči v dežju (“nimam” anoraka in vodotesne opreme), pripravljati si zelenjavo na pari (“nimam” ustreznega lonca) …

In tako naprej.

Če nimate časa, potem ga pač nimate. Obupajte. Nima smisla. Za dosego določenega cilja čas enostavno morate imeti. Iluzorno je pričakovati, da se v vaši organizaciji časa ne bo spremenilo nič, ve pa boste po čudežu dosegale vidne rezultate.

Če nimate volje, potem je pač nimate. Obupajte, ker … ja, nima smisla. Brez muje se še čevelj ne obuje, pa je obuvanje čevljev proti izgubljanju telesne maščobe pravi mačji kašelj.

Pomanjkanje znanja lahko nadomestite: najdaljša, a zagotovo dolgoročno najboljša pot je to, da se začnete izobraževati. A pozor! Tu vas čakajo pasti, ki utegnejo pomeniti tudi nazadovanje na vaši poti. Če se jim želite izogniti, lahko razmislite o tem, da si znanje pač kupite in plačajte nekoga, ki vam bo natančno povedal, kaj, kdaj, kako in zakaj morate nekaj početi in česa ne smete početi pod nobenim pogojem.

Ko boste prepričane, da se s temi izgovori želite spopasti, vam bo prav prišlo nekaj nasvetov iz naslednjih prispevkov na temo izguba maščobe, tokrat bi vam za konec rada zastavila miselno igro, ki jo posebej natančno preigrajte tiste, ki “nimate”, “ne morete” in “ne marate”. Uporabila bom že navedene primere, same pa jih lahko poljubno spremenite glede na svoje “nemogoče okoliščine”. Iskreno si odgovorite na vprašanja, ki si jih postavite po spodnjih predlogih.

Odgovore si dobro zapomnite, zapišite in razmislite, kako bi lahko situacijo spremenile na bolje:

  • ne morem vstati in iti na kardio! Zakaj? Ker sem sinoči ponočevalš Ali je ponočevanje nekaj, kar sodi v resen načrt o aktivnostih za izgubo maščobe? Ker dežuje? Ali sem iz sladkorja in se bom zaradi dveh kapljic stopilš Ker me čaka težek dan v šoli ali službi? Ali me ne tak dan čaka tudi jutri in pojutrišnjem? Bom vsak dan prespala jutranji kardio zato, ker mislim, da zmorem manj kot ostali?
  • ne maram jesti beljakovinske hrane! Ne maram mesa, ne maram jajc, ne maram beljakovinskih nadomestkov, ne maram rib, ne maram soje. Pa sem res preizkusila vse? Sem prepričana, da ne obstaja način, kako bi to spravila vase, ali gre samo za predsodek, da to ne gre? Se imam kot zdravo bitje, živeče v (vsaj relativnem) blagostanju pravico zmrdovati nad stvarmi, ki jih marsikomu primanjkuje, pa glede tega resnično ne more veliko ukreniti?

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja