Izguba maščobe 2: Redkim uspe

V prvem delu članka o izgubi maščobe sem zastavila nekaj uvodnih misli in tez. Tokrat se lotevamo tistega, kar je nujni predpogoj za kakršnokoli akcijo, ki ne izhaja iz vegetativnih funkcij (torej telesnih aktivnosti, ki jih ne nadzoruje volja in zavest). Imamo jo vsi – ampak: je dovolj močnš

Ste se kdaj vprašale, kako je možno, da ženske revije ČISTO VSAKO leto pred poletjem, pred novoletnimi veselicami, po velikonočnih praznikih, po tej ali oni masovni obredni prenažiranki objavljajo čudežne diete? Hočem poudariti: če so njihove čudežne diete tako dobre, bi po statistiki verjetno zadostovalo, da bi jih objavljali enkrat na pet do osem let. Za vsako generacijo predebelih deklet enkrat. Ena generacija bi shujšala in potem bi lahko naredili pavzo z objavo diet, dokler se ne bi pojavila nova generacija s predebelimi pripadnicami.Le zakaj se ta scenarij nikoli ne uresniči? Ne samo zato, ker so diete, ki jih objavljajo, v načelu zastavljene napačno, nepravilno in narobe (posledično enostavno ne delujejo), ampak tudi zato, ker je število ljudi, ki se resnično odloči resnično spremeniti svoje navade, preoblikovati svoje telo in pri tem ostati, zelo majhno. Žal namreč samo drobcena želja ni dovolj. Motivirane posameznike sicer odlikujejo odločenost, trden načrt in jasno zastavljen cilj, a kar jih razlikuje od tistih, ki ne dosegajo svojih ciljev, je …

Želja

In to velika!

Ste imele kdaj priložnost videti otroka, ki shodi ali spregovori prvo besedo? V takem trenutku je otrok v težavni situaciji, ko mora zbrati ves svoj potencial in ga preseči: bodisi zaradi radovednosti bodisi zaradi potrebe naredi nekaj, kar mu prej še nikoli ni uspelo.

Če preverite slovarsko razlago besed radovednost in potreba, bo hitro jasno, kam pes taco moli:

radovednost: želja vedeti, izvedeti stvari, ki jih ni nujno potrebno vedeti (SSKJ);

potreba: kar se zahteva, želi (SSKJ).

Kaj stoji za obema besedamš

Želja.

Želja je zmogljiv motor, ki zmore vleči kot lokomotiva, njeni mehanizmi pa so tako drobni in fini, da se z njimi ne more primerjati nobena švicarska ura. Primite jo z mastnimi prsti ali neprimernim orodjem in ta motor, ki lahko premaguje nemogoče, bo samo kup odpadnega železja. Zato k svojim željam pristopite sistematično.

Kaj želim povedati? Želja ne bo delovala, če ne boste točno vedele, kaj si želite. Pomislite spet na otroka, ki je iz svojih glasilk prvič spravil nekaj, kar zagotovo zveni kot beseda kruh. Če otrok ne bi bil prepričan, ali si želi kruh, piškot ali kos toasta – mislite, da bi mu uspelo reči kruh? Verjetno ne.

Tako morate tudi same svojo željo formulirati zelo natančno. V primeru preoblikovanja telesa morate najprej ugotoviti, kje ste, kaj ste, kakšne ste. Z enako natančnostjo morate določiti tisto, kar želite biti. Več parametrov, kot si boste določile, bolje bo (v kilogramih, v obsegih, v odstotku telesne maščobe, čas, ki ga potrebujete itd.). Tu lahko naredite prvo napako: “mejčken bi rit utrdila”, “tehle par blazinc bi moralo stran”… To ni natančno. Treba je izmeriti, popisati, fotografirati, oceniti – iskreno in brez sprenevedanja. Ta razliko med tem, kar ste, in tistim, kar boste, je namreč pot, ki jo morate prehoditi. Če boste na pot do cilja stopile tako, da v resnici ne boste vedele, koliko je treba prehoditi, bo zgodbe kmalu konec. Razlika med tistim, kar ste, in tistim, kar bi želele biti, mora biti transparentna. Morda vas mora celo nekoliko plašiti in biti tako v vzpodbudo.

Naj dam še en praktičen primer. Če kupujete stanovanje in morate za to, da bi ga sploh lahko odplačale, vzeti kredit, boste – grobo rečeno – na eno stran postavile svoje dohodke, na drugo pa mesečni obrok. Razlika, ki bo nastala v vašem mesečnem proračunu zaradi odplačevanja kredita, je lahko zastrašujoča.

Ampak še vedno imate dve možnosti:

  • novega stanovanja si tako zelo želite, da boste to razliko premagale. Odločite se, da boste nehale kupovati Cosmopolitan, da to sezono ne boste menjale celotne garderobe, v prihodnjih letih pa na tem področju ravnale racionalneje, da se boste nehale hraniti v restavracijah, ker je to strošek, da ne boste kupovale hrane, ki je ne potrebujete … To bo seveda odrekanje, ampak želja po stanovanju bo odtehtala in projekt boste zmogle.
  • novega stanovanja si sicer zelo želite, ampak enostavno nočete spremeniti svojega udobnega načina življenja. Brez rednega prebiranja vedno enih in istih puhlic v Cosmopolitanu pač ne morete, če greste ven v pol leta stari, enkrat nošeni jopici, se počutite kot klošarka, v restavracijah se pač počutite cool, pogled na prepoln hladilnik vam daje občutek varnosti. Ne, za stanovanje nimate denarja, nimate časa, nimate volje.

 

Vprašanje je torej, ali vas je dovolj v hlačah. Ali to vprašanje zadeva vaše modne navade? Odgovor v naslednjem delu člankov o izgubi maščobe!

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja