Izguba maščobe 1: Na robu pameti

Danes, ko se po kakih dveh tednih premlevanja in premetavanja aspektov, ki naj bi jih pokril tale članek o motivaciji pri hujšanju, končno lotevam pisanja, sem na diametralno nasprotni poziciji od vsega, kar bom zapisala.

Motivacija in iz nje izhajajoča moč je iz krhke snovi – kar je nenazadnje tudi dobra lekcija: dobro je sicer imeti do vsega pozitiven odnos in si z vzpodbudnimi mislimi predstavljati niz zmag, ki nas čaka na (kateri koli) poti, a zdrava mera realizma še nikoli ni škodila. Da, zgodili se bodo padci, motivacija bo padla, volje bo zmanjkalo, orientacija bo popustila, fokus se bo zameglil – a z zavestjo, da se to lahko zgodi (in zgodilo se bo, če bo pot dovolj dolga), se lahko na to pripravimo. Premagati to točko, ko gre vse točno tja, kamor si ne želimo – to bodo največje zmage. 

“… you don’t give up just because you get knocked down a few times!” – Ray Charles

Prispevek je sicer napisan za dekleta, ki si želijo izgubiti maščobo (1*), vendar se motivacijski mehanizmi pri takem početju le malo razlikujejo od tistih, ki jih potrebujete za dosego drugačnih ciljev – morda celo nepovezanih z oblikovanjem telesa. A kljub temu bo poudarek prav na pasteh pri takem početju. Že v začetku bi rada opozorila, da bom koga morda kdaj ujezila, sprovocirala, da morda vse zapisano ne drži za vsakogar, da morda ne bo vsaka ideja uspešna za vse, da so verjetno ljudje, pri katerih bolje delujejo mehkejši in popustljivejši toni – vsak mora najti svoj način, kako bo prehodil pot do želenega cilja.

10 kilogramov v 14 dneh – brez odrekanja

Če se vam ob takih naslovih vsaj malo zasvetijo oči, lahko nehate brati. V tem prispevku bo govora predvsem o odrekanju (2*) in o tem, kako odrekanje narediti sprejemljivo, kako se ga lotiti in kako ublažiti željo po tem, da bi odrekanje za vedno ukinile – ne glede na posledice. Domnevam, da bodo članek do konca prebrala tista dekleta, ki že nekaj vedo o načinu prehranjevanja, ki pripelje do izgube maščobe, ki imajo nekaj znanja o osnovnih vrstah živil, ki niso v fitnes prvič stopila včeraj, ki jim beseda “fitnes” pred oči ne prikliče samo kardio naprav in ki jih beseda “utež” ne požene v panični beg ali gnevno obrekovanje možačastih bodybuilderk.

Ne, to ne bo priročnik o tem, kako dejansko izgubiti maščobo, vendar bo govora o premagovanju pasti:

  • pri dieti (ne samo takrat, ko je polna miza in se vsi razen tebe bašejo, ampak tudi takrat ko sta s hladilnikom v čisto romantičnem, intimnem vzdušju in bi ga najraje … izpraznila),
  • pri dvigovanju uteži (posebej takrat, ko te tistih par gramov na hrbtu navede na misel, da bi zbežala mami v krilo) in
  • pri aerobni vadbi (ko jutro začneš in večer končaš s spraševanjem “Ali je normalno, da lahko še enkrat dvignem nogo in se odrinem korak naprej, ali gre preprosto za čudež?”).

To torej ne bo prispevek za tiste, ki mislite, da boste telesno maščobo izgubile samo:

  • z režimom prehrane,
  • s kot litanije dolgimi kardio treningi,
  • z vratolomnimi koreografijami z utežmi (3*).

Nič od tega ne sme manjkati, če želite pot uspešno prehoditi in preživeti samo na robu pameti. Ne pa čez rob.

In to je glavno vprašanje. Kako ostati na robu pameti?

Odgovore pričakujte v nadaljevanjih članka Izguba maščobe …

(1*) Ponavadi ob omembi besede dieta pomislimo na hujšanje. Z besedo hujšanje sicer načeloma ni nič narobe, je le nekoliko zlorabljena za vse možne načine izgube telesne teže. Prav do izgube telesne teže ponavadi vodijo različne diete (90 dnevna dieta, sadna dieta, dieta polne lune, dieta Kliničnega centra, dieta z zeljno juho …). Razlika med izgubo telesne teže in izgubo telesne maščobe je bistvena, saj prva vodi do praviloma neželene izgube mišične mase, druga pa skuša ob čimvečjem odstotku ohranjene mišične mase povzročiti izgubo telesne maščobe. Če izgubimo mišice, bomo praviloma lažje (ponovno) pridelovali maščobo (in to se bo skoraj zagotovo zgodilo), če pa ohranimo (ali v drugem režimu celo pridobimo) mišice, bomo maščobo nekoliko težje na novo pridobivali, pa tudi izgubljali lažje. Mišice namreč trošijo tisto, kar zaužijemo (več mišic pomeni, da lahko več zaužijemo, ne da bi dosegli presežek, ki bi se pretvoril v telesno maščobo). (Odvečne) maščobne obloge pa ne počnejo nič – samo nesrečne nas delajo. Zato v tem prispevku ne govorimo o hujšanju, pač pa o izgubi telesne maščobe.

(2*) Marsikdo vam bo rekel, da je t.i. definicijo (to je režim, ki vodi k izgubi telesne maščobe) lažje izdržati kot režim za povečevanje mišične mase. So ljudje, ki jim definicija ne predstavlja večjega mentalnega napora. Poznam ljudi, ki bi mirno preživeli z dvema volumensko zelo majhnima obrokoma dnevno – če bi to bilo dovolj za dosego/vzdrževanje telesne oblike, kakršno želijo zase. Vendar sem prepričana, da to niso ljudje, ki potrebujejo prispevke, kot je ta, ker je skoraj neverjetno, da bi se kdaj v življenju resnično morali spopadati s trdovratno maščobno oblogo. Prav zato v tem prispevku režima za izgubo maščobe ne jemljem kot nekaj, kar se da preživeti mimogrede, z lahkoto in stalnim režečim izrazom na obrazu.

(3*) Na forumu boste sicer večkrat zasledile tezo, da je maščobo možno izgubiti samo s kombinacijo ustrezne prehrane in treninga z utežmi, kardio pa da ni potreben oziroma se ga uvede proti koncu, ko je treba telo še malo priganjati, naj kuri maščobo. Nikakor ne nameravam polemizirati s takimi tezami, vendar mislim, da velika večina deklet, ki IMA težave z odvečno telesno maščobo, žal NIMA te sreče, da bi si lahko privoščila kardio trening šele “na koncu”, ko je treba podelati samo še “finese” …

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja