Intervju: Peter Mankoč

Več kot tisoč osvojenih medalj, osemkratni zaporedni evropski prvak na 100 metrov mešano … Toliko na kratko o največjih Petrovih uspehih; če bi začeli našteti vse, ima naša revija verjetno premalo strani … Verjemite, tudi Peter obiskuje fitnes!

Vaši prvi stiki z bazenom najverjetneje segajo v zgodnje otroštvo, nas pa zanima, kdaj ste prvič stopili v stik s fitnesom.Prvič sem začel s fitnesom pri osemnajstih letih, do takrat nisem hotel dvigovati uteži. Delal pa sem razne vaje z lastno težo.

Treningi – kdaj, koliko? Kako poteka vaš povsem običajen dan?

Zdaj, na starejša, aktivna leta imam po devet vodnih in suhih treningov na teden, ko je sezona v polnem zamahu. Zjutraj imam po en suhi in vodni trening, potem je čas za počitek in popoldne še po en suhi in vodni trening.

Kolikšen del vašega treninga zajema trening v fitnesu?

V fitnesu treniram po trikrat na teden, včasih tudi štirikrat.

Kako vpliva trening fitnesa na plavalne rezultate?

Fitnes je pomemben del, saj je v vodi težko razvijati maksimalno moč.

Med vašimi pripravami v termah Ptuj smo vas opazili v fitnesu Creare. Priznamo, da smo malo preverili, kako poteka trening prvaka. Kako ste bili zadovoljni s fitnesom?

Glede na velikost in vaje, ki sem jih izvajal v tistem obdobju, je bil prav primeren.

Trenirate tudi domš Imate kakšno napravo za domači fitnes?

Ne, doma ne vadim. Včasih delam raztezne vaje.

Pa še o prehrani … Verjetno dajete velik poudarek tudi pravilnemu prehranjevanju. Kaj vse se znajde na krožniku evropskega prvakš

Vse mogoče. (smeh) Čeprav poskušam zdaj, ko se pripravljam na evropsko prvenstvo, na jedilnik uvrstiti čim več beljakovin, dovolj ogljikovih hidratov in čim manj maščob. Najraje pa imam biftek in puranje meso.

Glede na to, da veliko potujete, nas zanima, kako imate urejeno prehrano na potovanjih. Kdo skrbi za to, kar bo na vašem krožniku?

Prehrana je taka, kot jo je mogoče dobiti. Za same podrobnosti – česa več in česa manj – pa poskrbim sam.

Ali so diete tudi del plavanjš

Seveda, diete so povsod. Res pa je, da v mlajših letih ni tako pomembno kot pozneje. Vsako leto se je težje znebiti odvečnih kilogramov.

Plavate tudi na dopustu?

Ne, nič nisem plaval. Teden dni sem bil v Estoniji, doma pri svojem dekletu.

Podjetje Johnson proizvaja fitnes napravo, imenovano “functional trainer”, s katero odlično simuliramo športna gibanja, med drugim tudi plavanje. Kako pri treningu moči simulirate plavalno gibanje?

Po navadi povežemo trening moči na suhem (posebne vaje) z vodno vadbo, saj na suhem ne moremo posnemati vodnih gibov do potankosti.

Statistično gledano sta plavanje in vaterpolo športa, pri katerih se pojavlja najmanj poškodb. Ali so vas v vaši karieri kdaj pestile poškodbe?

Poškodbe so tudi pri vrhunskem plavanju kar pogoste. Rekreativno plavanje pa je najprimernejši šport za večino ljudi, saj pri njem skoraj ni poškodb. Sam sem imel težave z rameni, koleni, stopali in hrbtom.

Bi nam pomagali še z nasvetom za naše bralce – kako naj navaden “nedeljski” obiskovalec term izboljša tehniko plavanja do te točke, da bo sposoben na morju preplavati razdaljo vsaj do prve boje?

Počasi se daleč pride. (smeh) Predvsem se ne naprezati, saj pri plavanju celotno telo porablja kisik. Med plavanjem pa je dihanje omejeno tako, da si delaš s prehitrim tempom velike težave.

Kakšno vadbo na fitnesu bi svetovali tistim, ki bi radi izboljšali tehniko plavanjš

Za samo tehniko je treba delati v vodi. Drugače pa je dobra splošna vadba za celotno telo, saj pri plavanju delajo vse mišice.

Peter, najlepša hvala.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja