Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

 
FB skupina FB skupina 2
 
Danes je Po maj 25, 2020 02:35

dva zanimiva gena pri meni

<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63980

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor To apr 03, 2018 19:58

dva zanimiva gena pri meni

Pred kratkim me je kontaktiral znanstvenik hrvaškega rodu, ki dela v Švici. Med drugimi se ukvarja z genskimi analizami za športnike. Ko mi je ponudil, da opraviva analizo genov, ki so povezani s športom ter debelostjo/vitkostjo sem bil seveda takoj za. Po prvih informacijah so nekateri rezultati zanimivi in nekako potrjujeo tisto kar opažam tudi sam. Sicer v večini primerov gen sam ne pove dosti. Na neko lastnost vedno vpliva kombinacija genov, okolje, epigenetika. V kratkem razgovoru (sicer se v kratkem dobiva) je izpostavil dva zanimiva gena pri meni oziroma njihove variante.

Izpostavil je gen COL1A1, ki je potreben za tvorbo tipa kolagena, ki je glavni v sklepih in vezeh. Imam varianto TT, ki močno zniža možnost poškod. Le 5% ljudi naj bi imelo to varianto! Ali je to razlog, da po 30 letih premetavnja uteži nimam nobenega problema s poškodbami, nobenih bolečin itd, kot je običjano pri osebah, ki so dolgo v športu, predvsem treningu z utežmi...

COL1A1 produces alpha 1 chain of type I collagen, a major protein in tendons and ligaments. ACL ruptures are considered the most severe injury sustained in sports. According to this study, the gene encoding for the alpha1 chain of type I collagen (COL1A1) has been shown to be associated with cruciate ligament ruptures and shoulder dislocations. The T variant produces more COL1A1. Two TT’s10x reduced risk of ACL rupture, while only 5% have two TT’s.

Drug zanimiv je FTO gen. Imam kombinacijo AA. Ta oblika je prisotna pri 1 od 6tih posameznikov. Za nas je značilno, da prihaja do pretiranega izločanja hormona lakote grelina. Prav tako pa je njegova signalizacija zelo slaba. Pomeni, da se lahko zelo hitro zredimo, če ne nadziramo svojega apetita. Zato pri meni striktna ketogena tako zavre apetit. Že v primeru da povečam beljakovine, kaj šele hidrate se moj apetit močno poveča oziroma je lahko po mojih izkušnjah neustavljiv..

Individuals with two copies of the obesity-risk FTO variant are biologically programmed to eat more. Not only do these people have higher ghrelin levels and therefore feel hungrier, their brains respond differently to ghrelin and to pictures of food – it’s a double hit.

Pri drugih genih nimam kakšnih večjih posebnosti. Sem nekje v povprečju. Sem pa bolj primeren za anaerobne športe oziroma dviganje uteži. Kar tudi nekaj pove :)

Kmalu dobim bolj podrobne info. :)

Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

miki80

Posting Freak

Vnosov: 1279

Pridružen: Sr nov 11, 2015 18:14

Odgovor Sr apr 04, 2018 04:39

Re: dva zanimiva gena pri meni

Koliko pa to stane?
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63980

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Pe apr 06, 2018 06:39

Re: dva zanimiva gena pri meni

bil sem včerak z njim
preko vikenda mi pošlje kaj ima na voljo
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com

Vrni se na Trenirajte z nami

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


 
FB skupina FB skupina 2
 
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
.