Odgovor Sr mar 14, 2018 20:59

Povezava mišica - možgani

Z utežmi treniram že skoraj 30 let in v tem času pravzprav nisem imel nobene omembe vredne poškodbe. Nimam tudi nobenih kroničnih bolečin v sklepih in podobno.
Že skoraj od samega začetka namreč veliko pozornost med treningom dajem povezavi mišica - možgani. Največje zasluge, da sem že dokaj zgodaj opustil metanje uteži ter dvigovanje od točke A do B ima naš legendarni bodybuilder in trener Borut Šemrl , ki je imel nekaj časa fitnes Krpan v Ljubljani.
Tak trening nima le po
men v preventivi poškodb ampak tudi pri razvoju mišic. Predvsem tistih mišic, ki zaostajajo oziroma/ali v njej nimamo dobre genetike. To med drugi kaže tudi nova raziskava Schoenfelda in ekipe https://www.tandfonline.com/…/10.1080/17461391.2018.1447020…

Recimo vaja biceps pregib. Iz spodnje pozicije, kjer imam roke v komolcu popolnoma iztegnjene štartam z dvigom tako, da najprej stisnem mišico in potem z bicepsom in ne telesom dvignem težo. V osnovi naj bi dvigali dokaj počasi. Vendar ko je povezava mišica možgani natrenirana ima po stisku bicepsa eksploziven dvig z njim še večji efekt. Zgoraj grem le do višine, kjer dosežem popolno kontrakcijo bicepsa in nikakor višje da ne prevzamejo rame. Če grem na poti navzgor s komolci še malo nazaj lahko dosežem še boljšo kontrolo nad bicepsom. Kontrakcijo malo zadržim potem pod kontrolo z bicepsi prehajam v spodnjo pozicijo do popolnega iztega v komolcu. Vendar gre tu s komolci počasi med gibom še ekstra naprej. Tako še dodatno raztegnem biceps, ki breme do neke mere drži tudi v spodnji raztegnjenji poziciji. In potem štartam na novo. Seveda niso vse ponovitve optimalne. Na koncu vedno pade nekaj ponovitev z goljufanjem. Vendar le takim goljufanjem, da lahko naredim kako ponovitev več in ne takim, da premetavam teže.
Tak trening pa ne samo da me varuje poškodb in uniči mišico. Tak trening je tudi neke vrste meditacija, ki ob ob mojih več kot napornih dnevih zelo pride prav. Pa tudi užitek ob tem, ko imaš kontrolo nad mišico in super pumpo je top.

Slika
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com