Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

 
Warrior Solo Bar 35 g One More razprodaja
 
Danes je Če dec 12, 2019 03:07

Resistant Starch

Moderatorji: UrosS, Metka, Stasa, Grom

<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63904

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Sr feb 12, 2014 20:50

Resistant Starch

dober tekst na to temo če koga zanima...

Gut vs. Gut: This is how & why Resistant Starch is working.
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

Rogerson

Senior Member

Vnosov: 640

Pridružen: So jun 18, 2011 20:31

Odgovor Če feb 13, 2014 13:33

Re: Resistant Starch

Ja, ta zapis je ok za začetek, ampak velja prebrati še kaj, ker nista pomembni samo butirat in propionat. Mikrobiom je precej zapleten in zgleda da niso pomembne samo vrste ki neposredno proizvajajo kratkoverižne maščobne kisline, ampak tudi bifidobakterija ki se v ta proces vključuje posredno.
<< x

Barbapapa

Uporabniški avatar

Mlečnozobec

Vnosov: 197

Pridružen: To avg 30, 2011 14:01

Odgovor Če feb 13, 2014 14:51

Re: Resistant Starch

<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63904

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor Če feb 13, 2014 16:32

Re: Resistant Starch

maslo + kislo zelje
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

nani1

Uporabniški avatar

Senior Member

Vnosov: 661

Pridružen: To jul 19, 2011 00:36

Odgovor To feb 18, 2014 17:57

Re: Resistant Starch

ajda ja/ne?
Vprašaj vse, ne zaupaj nikomur.
Ultimate source of knowledge is experiment.
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63904

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor To feb 18, 2014 20:30

Re: Resistant Starch

po moje omejeno.
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

UrosS

Uporabniški avatar

Posting Freak

Vnosov: 11011

Pridružen: Ne feb 28, 2010 17:17

Odgovor To feb 18, 2014 21:21

Re: Resistant Starch

nani1 je napisal/-a:ajda ja/ne?


ne, ker je križanec (vsebuje gluten) v večini primerov, avtohtono dobiš zelo težko
<< x

Grom

Uporabniški avatar

Šefe

Vnosov: 63904

Pridružen: Če sep 23, 2004 18:35

Odgovor To feb 18, 2014 22:49

Re: Resistant Starch

ne vem če je ajda križanec? tudi naj nebi vsebovala glutena razen iz navzkižne kontaminacije mogoče
Vabljeni na moje spletne strani: www.gaspergrom.com
<< x

UrosS

Uporabniški avatar

Posting Freak

Vnosov: 11011

Pridružen: Ne feb 28, 2010 17:17

Odgovor Sr feb 19, 2014 05:53

Re: Resistant Starch

Na kmetijskem sejmu mi je blo tako rečeno, da redkokdo danes seje avtohtono vrsto.
<< x

nani1

Uporabniški avatar

Senior Member

Vnosov: 661

Pridružen: To jul 19, 2011 00:36

Odgovor Sr feb 19, 2014 07:52

Re: Resistant Starch

Na cenim.se je sestava OH za ajdo (100 g) razčlenjena tako:

Ogljikovi hidrati
Ogljikovi hidrati skupaj71.5 g
Vlaknine10 g
Škrob~ g
Sladkorji skupaj~ g
Sukroza~ mg
Glukoza~ mg
Fruktoza~ mg
Laktoza~ mg
Maltoza~ mg
Galaktoza~ mg

Škroba očitno nima.
Kaj bi lahko bilo torej preostalih 60 g?

Še eno vprašanje.
Je vsak škrob odporni škrob?
Vprašaj vse, ne zaupaj nikomur.
Ultimate source of knowledge is experiment.
<< x

Rogerson

Senior Member

Vnosov: 640

Pridružen: So jun 18, 2011 20:31

Odgovor Sr feb 19, 2014 20:08

Re: Resistant Starch

Zaviti pomišljaji pomenijo samo da točna količina ni znana. Tistih 60g OH je večinoma škrob. Ni vedno nujno, da bo nepredelan škrob odporni škrob, je pa v primeru večine gomoljev tako, ker je toplotno neobdelan škrob precej težko razgradljiv. No, surove gomolje je težko uživati. Odporni škrob tam nekje nad 60 stopinj začne razpadati. Če ga po obdelavi ohlajaš do -5 stopinj, se manjše molekule spet sprimejo in dobiš nekaj retrogradiranega odpornega škroba. Surov krompir bo skoraj 100% odporni škrob, medtem ko kuhana in ohlajena verzija sredenje velikega krompirja navrže par gramov.


Žitarice sicer so vir odpornega škroba, vendar je ta količina majhna, vse ostale nevšečnosti, ki jih prinaša njih uživanje, pa zelo hitro(vsaj kakor jaz gledam ne to) odtehtajo potencialne koristi teh nekaj gramov. Ajda sicer čisto po predpisih ni žitarica, je pa precej blizu in sodi v podoben koš kot naprimer Kvinoja. Nič kaj dobrega.
<< x

blossom

Uporabniški avatar

Senior Member

Vnosov: 503

Pridružen: Sr maj 08, 2013 11:01

Odgovor Sr feb 19, 2014 20:53

Re: Resistant Starch

Vidim da obvladaš področje, pa hitro izkoristim, da vprašam :) Kaj pa fižol? Namakanje do 48 ur. Potem bi odlila tisto vodo in ga skuhala v kostni juhi :) No, to je ena možnost. Lahko pa bi ga skuhala tudi v navadni vodi.
<< x

Rogerson

Senior Member

Vnosov: 640

Pridružen: So jun 18, 2011 20:31

Odgovor Sr feb 19, 2014 21:24

Re: Resistant Starch

Tako, dolgo namakanje je predpogoj - vmes tudi prakrat zamenjaj vodo in na koncu seveda odlij. Kostna juha je za kuhanje super izbira. Kuhanje seveda močno zmanjša vsebnost odpornega škroba, ampak če potem kuhan fižol vsaj čez noč ohladiš v hladilniku, ga dobiš kar nekaj nazaj. Proces retrogradacije naj bi se začel z ohlajanjem in končal pri -5 stopinjah - mogoče lahko probaš kakšno porcijo tudi zamrznit, pa bo potem še več odpornega škroba.
<< x

blossom

Uporabniški avatar

Senior Member

Vnosov: 503

Pridružen: Sr maj 08, 2013 11:01

Odgovor Sr feb 19, 2014 21:29

Re: Resistant Starch

Odlično :) Hvala ti :)
<< x

nacho

Pleničar

Vnosov: 30

Pridružen: Ne mar 03, 2013 16:50

Odgovor Pe feb 21, 2014 13:50

Re: Resistant Starch

Dan,

Eno dodatno vprašanje - fižol naj nebi bil paleo, a torej korist od RS v fižolu odtehta njegove slabosti in je OK (občasno, redno,....).

Pa še nekaj - več različnih interpretacij (različnih avtorjev) glede paleo prehrane in uživanja sladkega krompirja (ali pa topinanbur, yam,) sem prebral - kakšno je vaše mnenje. Zanima me predvsem kakšna je "kvaliteta" OH za uživanje ob hujših treningih oz. in tudi vpliv na gibanje inzulina.


LP
Naslednja

Vrni se na Paleo dieta

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


 
Crush Bar FORUM Sukrin december - forum
 
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
.