Fit živilo: Losos

Losos je riba z nežnim mesom značilne oranžne barve in specifičnim okusom,med ljubitelji morskih specialitet pa je zelo priljubljena. Spada med tako imenovane mastne ribe, saj vsebuje precej maščob.

Hranilna vrednost surovega lososa (100 g)*GojeniDivji
Energijska vrednost208 Kcal142 Kcal
Beljakovine20 g20 g
Ogljikovi hidrati0 g0 g
Maščobe13,4 g6,3 g
– nasičene3 g1 g
– mononenasičene3,8 g2,1 g
– polinenasičene3,9 g2,5 g
OMEGA 32506 mg2018 mg
OMEGA 6982 mg172 mg

*vrednosti se lahko razlikujejo glede na vrsto lososa


Ne zamudite aktualnih akcij!


Bogat z omega 3, beljakovinami in vitaminom D

Kljub nekdanji gonji proti maščobam je med ljudmi čedalje bolj v ospredju zavedanje, da vse maščobe niso škodljive, nasprotno, nekatere so tako rekoč poglavitni sestavni del zdrave prehrane. Takšne so tudi maščobne kisline omega 3, ki jih v veliki količini vsebuje tudi losos. Pravimo, da so maščobne kisline omega 3 esencialne – telo brez njih ne more optimalno delovati, vendar jih ne zna proizvesti samo, zato jih moramo zaužiti s hrano. Čedalje več raziskav potrjuje ugodne učinke maščob omega 3 na srce in ožilje ter številne druge koristne vplive na telo. Losos vsebuje dve najpomembnejši maščobni kislini omega 3 – EPA in DHA. Meso lososa je poleg maščob tudi bogat vir beljakovin, ima jih približno toliko kot ista količina perutnine, in vitamina D.

Divji in gojeni losos

Menijo, da je približno 80 odstotkov vseh lososov gojenih, in ne divjih. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko gojeni losos vsebuje tudi do desetkrat več strupenih snovi (poliklorirani bifenili – PCB, dioksini, težke kovine) kot divji. Razlika med obema se kaže tudi v razmerju maščobnih kislin omega 3 glede na skupne maščobe, ki jih vsebuje. Divji losos ima lahko polovico manj skupnih maščob, od katerih so tretjina maščobe omega 3, pri gojenem lososu pa je vsebnost skupnih maščob veliko večja, izmed njih pa je le ena petina maščob omega 3. Boljša izbira je torej divji losos, pri nakupu pa to, ali gre za gojenega oziroma divjega, preverite na embalaži.

Uporaba v kuhinji

Poleg svežih filejev oziroma kotletov lahko kupimo tudi zamrznjenega lososa ali file lososa v konzervi. Zelo priljubljen je tudi dimljeni losos. Pripravimo ga lahko različno – ga spečemo na žaru ali zavitega v aluminijasto folijo v pečici, ga pripravimo kot omako za testenine, dodamo v rižoto, iz njega naredimo namaz ali pa si privoščimo lososov zelenjavni narastek.

Recept: Lososov file z limoninim sokom

Sestavine:

180 g fileja divjega lososa
sol
poper
limonin sok

Priprava:

File lososa pokapamo z limoninim sokom, solimo in popramo. Segrejemo ponev (najboljša je rebrasta ponev za žar) in file pečemo približno od tri do pet minut na vsaki strani, obrnemo ga samo enkrat. Če imamo ponev brez premaza proti sprijemanju, jo prej namastimo s kokosovo mastjo nevtralnega okusa.

Dober tek!

Energijska vrednost:256 kcal
Beljakovine:36 g
Ogljikovi hidrati:0 g
Maščobe:11 g
– od tega OMEGA 3:3632 mg

TOP izdelki po odličnih cenah


Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja