Fit živilo: kokos

Znanstveno ime za palmo, drevo, ki na leto obrodi okrog 75 sadežev, je Cocos Nucifera. Prvi španski osvajalci so sadež kokosa poimenovali kar coco, kar pomeni opičji obraz. Tri vdolbine in kosmata lupina namreč zares spominjajo na glavo in obraz opice.

Kokos je zelo hranljiv sadež, bogat z vlakninami, vitamini in minerali. Poleg odlične hranilne vrednosti prinaša tudi številne koristi za zdravje, zaradi česar je cenjen po vsem svetu. Na številnih otokih kokos še danes predstavlja večino prehrane domačinov. Pomemben je tudi v svetovnem merilu, saj se ocenjuje, da je od kokosa oziroma od izdelkov iz njega odvisna kar ena tretjina svetovnega prebivalstva.Kokos

Uporaba v medicini

Kokos je v tradicionalni medicini, kozmetiki in kulinariki tropskih narodov prisoten že tisočletja. V medicinske namene se kokosovi izdelki uporabljajo za zdravljenje številnih zdravstvenih težav, kot so astma, bronhitis, modrice, opekline, prehlad, zaprtje, kašelj, vročina, gripa, boleče menstruacije, ledvični kamni, bolečine v grlu, okužbe, razjede in želodčne težave.

številne koristi kokosa pa niso znane le v tradicionalni medicini, temveč jih podpira tudi sodobna medicina. številne objavljene raziskave namreč kažejo, da je kokos lahko zelo koristen za zdravje. Med njimi velja omeniti zaščito pred virusnimi in bakterijskimi okužbami, izboljšanje prebave in absorpcije vitaminov, mineralov in drugih mikrohranil, izboljšanje in zmanjšanje tveganj, povezanih s sladkorno boleznijo, zmanjšanje vnetnih stanj in drugo.

Bogat vir hranilnih snovi

Na 100 gramov surovega mesa kokos zagotavlja 34 gramov maščob, od katerih jih je nasičenih 30 gramov, šest gramov ogljikovih hidratov in dobre tri grame beljakovin. Kokos je tudi bogat vir mineralov, med katerimi prevladujejo mangan, železo, fosfor in cink.

Stašina fit kuhinja

Pogosto lahko zasledimo negativni sloves kokosa zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob. Neozaveščenost, napačne informacije in splošno zakoreninjena prepričanja žal vplivajo na to, da imamo nasičene maščobe za škodljive, nenasičene pa za neškodljive, kar pa ne drži vedno. Naravnih nasičenih maščob, ki se nahajajo v jajcih, mesu in kokosu, nikar ne izločite z jedilnika, saj so odličen vir energije, poleg tega se v njih nahajajo pomembna mikrohranila.

Hranilna vrednost surovega kokosovega mesa (na 100 g)

Energijska vrednost

1482 kJ (354 kcal)

Maščobe

34 g

od tega nasičene maščobe

30 g

od tega enkrat nenasičene maščobe

1,5 g

od tega večkrat nenasičene maščobe

0,5 g

Ogljikovi hidrati

6 g

od tega sladkorji

6 g

Prehranske vlaknine

9 g

Beljakovine

3,5 g

Sol

0,5 g

Uporaba v kuhinji

Kokos in izdelki iz kokosa v kulinariki nudijo številne možnosti za pripravo raznovrstnih okusnih jedi. Od juh, curryjev, peciv, napitkov do uporabe kokosove maščobe za peko. Med najbolj znanimi in uporabljenimi izdelki so zagotovo kokosovo olje, kokosovo mleko ter navadna in razmaščena kokosova moka.

Kokosovo olje

Kokosovo olje ima v kulinariki in medicini najvidnejše mesto. Maščoba v kokosu je namreč edinstvena in v 92 odstotkih vsebuje srednjeverižne maščobne kisline, znane pod kratico MCT. Njihova značilnost je lažja presnova, telo pa jih namesto skladiščenja v obliki maščobnih zalog raje uporabi kot hiter vir energije. Omeniti velja tudi, da večinski delež nasičenih maščobnih kislin predstavlja lavrinska kislina, ki ima antivirusno in antibakterijsko delovanje.

Zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob je kokosovo olje najprimernejši rastlinski vir olja za peko. Pri višjih temperaturah namreč ne oksidira in s tem ne pride do tvorbe škodljivih snovi. Agregatno stanje kokosovega olja se spreminja glede na temperaturo okolja. V hladilniku je trdno, na sobni temperaturi pa se zmehča ali celo utekočini.

Kokosovo mleko

Čeprav večina ljudi misli, da je kokosovo mleko tekočina, ki se nahaja znotraj sadeža, to ne drži. Kokosovo mleko pridobivajo tako, da nastrgano kokosovo meso obdelajo z vrelo vodo. Tekočina, ki se nahaja v jedru sadeža, se imenuje kokosova voda.

Kokosovo mleko na prodajnih policah najdete v pločevinkah ali v tetrapaku. Če po odprtju namesto tekočine na vrhu zagledate gosto kremo, se nikar ne ustrašite. Gre le za strjeno mleko, ki se pri nižjih temperaturah zgosti. Da ga vrnete v prvotno obliko, ga pustite na sobni temperaturi in premešajte oziroma rahlo segrejte.

S kokosovim mlekom lahko nadomestite navadno mleko v številnih toplih napitkih, kot sta kava in kakav. Prav tako ga lahko uporabite pri pripravi drugih napitkov, sladic in omak. Najbolj priljubljeno je zagotovo v azijski kuhinji, kjer je ena izmed obveznih sestavin številnih jedi.

Kokos v kuhinji

Kokosova moka

Kokosova moka je posušeno, nastrgano kokosovo meso. Čeprav se najpogosteje uporablja pri peki sladic in pripravi napitkov, jo lahko uporabite tudi pri peki mesa in s tem pričarate povsem novo dimenzijo okusov.

Poleg običajnega nastrganega mesa se je v zadnjem času na prodajnih policah pojavila tudi razmaščena kokosova moka. Ta se pogosto uporablja pri LCHF-prehranjevanju kot alternativa za običajno moko pri pripravi kruha, sladic in številnih drugih jedi. Ker vsebuje veliko vlaknin, je pri pripravi jedi treba paziti, da dodamo več tekočine oziroma jajc kot običajno.

Bemumast!

Recept: Kokosove kroglice

Avtor: Staša Grom, dipl. dietetičarka, www.fitkuhinja.si

Kokosove kroglice so zelo enostavna sladica, ki spominja na vsem znane raffaello kroglice. So brez dodanega sladkorja in odličnega okusa. Namesto kroglic lahko oblikujete ploščice in jih oblijete s čokolado. Vas spominja na bounty? Prav imate, res spominja na bounty. i?Š

Sestavine (za ca. 25 kroglic)

150 g grobe kokosove moke
50 g Sukrin razmaščene kokosove moke
50-80 g sladila Sukrin Melis
200 ml tekoče sladke smetane
50 g masla
ca. 25 blanširanih mandljev
4 žlice kokosove moke za valjanje kroglic

Priprava:

Obe vrsti kokosove moke premešamo s sladilom Sukrin Melis, sladko smetano in stopljenim maslom. Maso damo za nekaj časa v hladilnik, nato z rokami oblikujemo ca. 25 kroglic in v vsako vtisnemo mandelj. Kroglice povaljamo v kokosovi moki in shranimo v hladilnik.

Kokosove kroglice

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja