Dušikovo ravnovesje: soja, svinjina, perutnina

Ljudje in živali potrebujejo zadostno oskrbo s prehranskimi beljakovinami. Prebava, absorpcija in presnova prehranskih beljakovin vplivajo na fiziološke funkcije, vključno z vzdrževanjem telesne teže, energetsko učinkovitostjo, uravnavanjem apetita in telesno sestavo.

Aminokislinska sestava beljakovinske prehrane lahko vpliva na izražanje genov, povezanih s presnovo. Raziskave kažejo, da lahko aminokislinska sestava beljakovin vpliva na delovanje telesa z uravnavanjem ravni hormonov in z izražanjem genov, vključenih v več presnovnih poti. Vplivajo denimo tudi na presnovo dušika in anabolizem.V raziskavi, ki je bila objavljena pred kratkim, so znanstveniki primerjali tri vire beljakovin in proučevali presnovo dušika po vsaki od njih – sicer na podganah, a ne dvomimo, da je podobno tudi pri ljudeh. Podgane so 90 dni hranili z beljakovinsko dieto, da bi preučili, ali vnos beljakovin s piščancem, svinjino ali sojinimi beljakovinami spodbuja ekspresijo genov, ki sodelujejo pri presnovi v jetrih.

Dieta s piščančjimi beljakovinami je pri podganah povzročila višjo raven serumskih aminokislin kot režim s sojinimi beljakovinami. Prehrana s svinjskimi ali piščančjimi beljakovinami je pomagala znižati raven encimov, ki razgrajujejo aminokisline, za razliko od prehrane s sojinimi beljakovinami, kar pomaga k zadrževanju dušika v telesu in s tem k anabolizmu in antikatabolizmu. Vir beljakovin je vplival na oskrbo z aminokislinami, nadaljnje sestavljanje ribosomov in sintezo beljakovin prek signalne poti mTOR ter na presnovo dušika v jetrih (Huang, Shi, Zhou in Li, 2021).

Huang, Z., Shi, X., Zhou, G. in Li, C. (2021). Dietary soy, pork and chicken proteins induce distinct nitrogen metabolism in rat liver. Food Chemistry: Molecular Sciences, 3, 100050. https://doi.org/10.1016/j.fochms.2021.100050

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja