Dobrodošli v svetu fat burnerjev

Ljudje nenehno iščemo bližnjice in pripomočke, ki bi nam kar najbolj olajšali doseganje zastavljenih ciljev. Tako je tudi pri izgubi odvečne telesne maščobe. Zagotovo ste se tudi sami že kdaj srečali s t.i. fat burnerji, izdelki, ki obljubljajo (hitro) rešitev vaših težav z maščobnimi blazinicami. Nekateri imate s tovrstnimi izdelki pozitivne izkušnje, drugi pa ste zaključili, da se na ta način tanjša predvsem vaša denarnica.

Kakšna resnica se skriva za fat burnerji?

Uporaba fat burnerjev je smiselna le v kombinaciji z urejeno prehrano in redno fizično aktivnostjo. Če sanjarite o postavi brez odvečne telesne maščobe, vendar se obenem niste pripravljeni odpovedati najljubšim slaščicam in udobju kavča, vam vaših sanj ne bo uresničil še tako učinkovit izdelek. Ne pričakujte čudežev!


Ne zamudite aktualnih akcij!


Nekateri izdelki, ki se oglašujejo kot fat burnerji, dejansko nimajo ničesar skupnega z izgorevanjem telesne maščobe. Ena izmed takih snovi je kitosan, ki deluje na principu vezave s hrano zaužite maščobe in preprečuje, da bi se le-ta v telesu presnovila. Če uživate uravnoteženo prehrano, ki je temelj vsake učinkovite diete, bi morali maščobe omejiti na t.i. zdrave maščobe, teh pa si ne želite izločiti iz telesa. Zato je uživanje kitosana popolnoma skregano z logiko diete, ki slabe maščobe omejuje, poudarja pa pomen zdravih maščob.

Aktivne snovi v fat burnerjih

Fat burnerji, ki jih lahko najdemo na slovenskem trgu, največkrat vsebujejo L-karnitin ali kombinacije L-karnitina in drugih snovi (kofein, zeleni čaj, hidroksicitronska kislina). Prepričan­i smo, da se vam ob številni ponudbi izdelkov pojavljajo najrazličnejša vprašanja. V čem se izdelki razlikujejo med seboj? Katere snovi vsebujejo in kako le-te delujejo? Kateri izmed izdelkov je najbolj učinkovit? Kateri je zame najprimernejši? In nenazadnje, kateri je najvarnejši za uporabo?

L-karnitin

L-karnitin je naravna snov, ki jo najdemo v mesu in mlečnih izdelkih. Že desetletja je zelo priljubljen dodatek za varno pomoč pri izgubi odvečne telesne maščobe. L-karnitin transportira maščobe iz maščobnih celic v celične mitohondrije, kjer oksidirajo in iz njih nastane energija. številne študije potrjujejo njegovo pomoč pri izgorevanju odvečne telesne maščobe, zagotavljanju večje ravni energije med vadbo, izboljšani mišični vzdržljivosti in ohranjanju mišične mase. Poleg tega zmanjšuje občutek lakote in šibkosti, ki se lahko pojavita pri nižjem kaloričnem vnosu.

Hidroksicitronska kislina (HCA) – manj apetita, zaviranje absorpcije ogljikovih hidratov

Hidroksicitronska kislina (HCA) izvira iz plodov eksotičnega sadeža garcinia cambogia. Pripomore pri izgubi odvečne telesne maščobe, izboljšanju vzdržljivosti in krepitvi imunskega sistema. študije potrjujejo tudi njeno neverjetno sposobnost preprečevanja pretvorbe ogljikovih hidratov v maščobo, saj zavira delovanje encima, imenovanega ATP-citrat lipaza. HCA se je izkazala tudi kot uspešen zaviralec apetita.

Izvleček zelenega čaja – izgorevanje telesne maščobe, antioksidativno delovanje

Izvleček zelenega čaja je v zadnjem času postal zelo priljubljen dodatek, katerega številne ugodne učinke znanstvene študije vedno znova potrjujejo. Vsem nam je dobro znano njegovo antioksidativno delovanje, poleg tega pa zeleni čaj tudi občutno pripomore pri pospešitvi metabolizma (porabi kalorij) in izgorevanju maščobe. študije so pokazale, da prispeva k 4% povečanju porabe energije čez dan (kar v povprečju znaša 100 kalorij). Deluje tudi diuretično, zato zmanjšuje zastajanje vode v telesu.

Kofein – več energije in vzdržljivosti

Kofein sam po sebi ni fat burner, je pa eno izmed najbolj priljubljenih poživil. Nahaja se v rastlinah, kot so guarana, kola oreški, kavna in kakavova zrna, čaj … Ugodno vpliva na povečanje vzdržljivosti pri dolgotrajni fizični vadbi, prav tako pa lahko pomaga pri krajši, visoko intenzivni vadbi. Zmanjšuje občutljivost na bolečino med vadbo ter pripomore k zbranosti in boljšemu pomnjenju. Njegova funkcija pri izgorevanju maščob se kaže v spodbujanju izločanja maščobnih kislin iz maščobnih celic, zato ga je priporočljivo uživati tudi v kombinaciji z l-karnitinom. študije so pokazale, da uživanje višjih odmerkov kofeina (približno 5 mg na 1 kg telesne teže) zvišuje bazalni metabolizem, kar pomeni višjo porabe energije že v mirovanju.

Opozorilo: Nosečnicam in posameznikom, ki živil in pijač s kofeinom ne uživajo redno, kofeina ne prenašajo dobro ali imajo visok krvni pritisk, priporočamo, da se izdelkov s kofeinom izogibajo.

In nikar ne pozabite!
Fat burnerji so le pripomoček, ki vam lahko olajša izgubo odvečne telesne maščobe, nikakor pa ne čudežne tabletke. Temelj vsake uspešne izgube maščobe sta namreč urejena prehrana in vadba.


TOP izdelki po odličnih cenah


Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja