Dietni sladkor? Sladkorni alkoholi kot nadomestek sladkorja

Si predstavljate, da ste na dieti in da si lahko hrano sladite z nadomestkom sladkorja, ki ima vse značilnosti sladkorja, hkrati pa je brez energijske vrednosti? Sliši se prelepo, da bi bilo res. Vsekakor so sladkorni alkoholi daleč najboljši približek sladkorja, kar jih trenutno obstaja.

Čudno ime marsikoga zbega – ali gre za sladkor ali alkohol ali kar oboje? V resnici niso ne eno, ne drugo. Sladkorni alkoholi ali polioli, kot je njihovo drugo ime, so naravne spojine iz rastlin, kot so sadje in zelenjava, vendar se jih v komercialne namene najpogosteje pridobiva s fermentacijo iz sladkorjev in škrobov.Značilnosti

Če ste kdaj kupili bonbone ali žvečilne gumije brez sladkorja, ste ob pogledu na sestavine lahko opazili imena, kot so ksilitol, maltitol in sorbitol. še nekateri pogosti sladkorni alkoholi so eritritol, laktitol, manitol in izomalt. Poleg vsebnosti v žvečilnih gumijih in bonbonih lahko v zadnjem času nekatere sladkorne alkohole kupimo tudi v obliki sladila, na primer eritritol in ksilitol. Kljub temu, da sladkorne alkohole glede na prehranske predpise o aditivih v živilih štejemo med sladila, gre v resnici za ogljikove hidrate, ki se lahko na embalaži izdelka, ki jih vsebuje, označijo kot del ogljikovih hidratov, Od ostalih ogljikovih hidratov imajo manjšo energijsko vrednost oziroma so celo brez energijske vrednosti – po naših predpisih se šteje, da ima 1 g sladkornega alkohola 2,4 kcal, razen eritritola, ki je brez energijske vrednosti.

Sladkorni alkoholi so po videzu in okusu precej podobni sladkorju, vendar se za razliko od njega v telesu ne absorbirajo in presnovijo popolnoma. To je razlog, da imajo nižjo energijsko vrednost ali so celo brez nje. Energijska vrednost sladkornih alkoholov glede na vrsto znaša od nič pa do tri kcal za en gram, medtem ko ima en gram saharoze (namiznega sladkorja) štiri kcal. Večinoma so manj sladki od sladkorja, pogosto pa se uporabljajo v kombinaciji s katerim izmed ostalih sladil, na primer stevijo.

SLADKORNI ALKOHOL

(tip)

kcal

(1 g)

SLADKOST

(navadni sladkor = 100%)

Eritritol

0

60-80%

Manitol

1,6

50-70%

Laktitol

2

30-40%

Izomalt

2

45-65%

Maltitol

2,1

75%

Ksilitol

2,4

100%

Sorbitol

2,6

50-70%


Sladkorni alkoholi v primerjavi z ostalimi ogljikovimi hidrati veliko manj vplivajo na dvig inzulina, zato so lahko primerni za diabetike, vendar je treba vseeno upoštevati tudi ostale zaužite ogljikove hidrate. Ameriško združenje sladkornih bolnikov priporoča, da se poliole pri štetju ogljikovih hidratov upošteva v polovični količini. Sladkorni alkoholi ne vplivajo na nastajanje kariesa, nasprotno, ksilitol celo znižuje bakterije v ustni votlini, zato je praktično obvezna sestavina žvečilnih gumijev in bonbonov za svež dah. V primeru večjih zaužitih količin lahko sladkorni alkoholi povzročajo prebavne težave in imajo odvajalni učinek.

Pri nas boste sladkorne alkohole kot sladilo našli v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano in v nekaterih supermarketih. Jaz si brez njih težko predstavljam pripravo svojih dietnih sladic, preverite, če ustrezajo tudi vam.

Recept: domača kokosova čokolada brez sladkorja

Sestavine:

30 g pravega kakava
35 g kokosove moke
30 g kokosove maščobe
4-5 žlic hladne vode
1 žlica sladila eritritola

V stopljeno kokosovo maščobo vmešamo kakav, kokosovo moko, vodo in eritritol. Trdo podlago (na primer kuhinjsko desko za rezanje) prekrijemo s folijo in jo posujemo z žličko kokosove moke. Nanjo naložimo čokoladno maso, jo posujemo s kokosovo moko in jo tanko sploščimo, pri čemer si pomagamo z večjim nožem. Ohladimo, odstranimo s podlage in nalomimo na koščke. Hranimo jo v hladilniku.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja