Dieta z(a) zeljnato glavo

Vedno znova me presenečajo posamezniki, ki se vse življenje prehranjujejo po načelu “samo enkrat se živi”, nato pa na določeni stopnji svojega uživaštva naenkrat opazijo, nato preklejejo in končno sklenejo izgubiti te “povsodtamkjerjihnitreba” maščobne rezerve.

Pri nekaterih je vzrok za preporod kakšna zdravstvena tegoba ali zgolj preblisk, da morda preventiva v obliki primernega režima prehrane ne bi bila odveč. A roko na srce, v večini primerov posluževanja določenih diet gre za ženske predstavnice z globoko zakoreninjeno željo po manj kilogramih.Odločitev je padla, potrebno se je le še odločiti za strategijo, ki vas bo vodila do cilja. In tukaj se posamezniki razidejo, lahko bi rekli, različnim dogodivščinam naproti. Pravzaprav so te dogodivščine kar resna stvar, kajti izbrati dieto izmed poplave vseh različic, ki krožijo po svetovnem spletu, se prodajajo v komercialnih knjigah ameriških gospodinj oz. širijo preko ustnega izročila, je pravi pravcat podvig.

Izbirate lahko med sadnimi dietami (bolj izbirčni se lahko odločite le za določeno vrsto, npr. bananina ali jabolčna dieta), zelenjavnimi, brezmaščobnimi, visokohidratnimi dietami, Atkinsovo … in dieto z zeljnato juho.

Verjeli ali ne, o tej “revolucionarni” dieti, ki se izvirno imenuje “The cabbage soup diet”, obstaja kar nekaj knjig. Za tiste, ki te diete še ne poznate, sledi kratek opis načrta prehranjevanja.

Dieta traja 7 (!!) dni

Prvi dan uživate raznovrstno sadje (razen banan) in zeljnato juho v neomejenih količinah, pijete pa nesladkan čaj, brusnični sok ali vodo.

Naslednji, drugi dan preklopite na zelenjavo (omejite se na listasto zeleno, izogibate se fižolu, grahu in koruzi), seveda ne pozabite na juho. Ampak zvečer… zvečer pa sledi nagrada – velik pečen krompir z maslom.

Tretji dan uživate dovoljeno hrano obeh predhodnih dni, torej sadje, zelenjavo in obilo zeljnate juhe, ampak tokrat brez nagrade v obliki škrobnatega gomolja z dodatkom masla.

Četrti dan kraljujejo banane, natančneje osem banan in prav toliko kozarcev mleka. In saj veste … juha.

Peti dan se končno pojavijo beljakovine v oprijemljivejši obliki – poleg šestih paradižnikov in juhe namreč čez dan zaužijete cca. 200-400 g govedine ali piščanca.

šesti dan je podoben, le da namesto paradižnika jeste zeleno listasto zelenjavo, izogibate pa se pečenemu krompirju.

Zadnji dan zeljnate kalvarije si privoščite obilo rjavega riža, zelenjave in nesladkanega sadnega soka. In juho.

7 dni ogljikovih hidratov (s pridihom beljakovin), 10-14 kg manj …

Pravzaprav verjamem, da po takšnem striktnem sadno-zelenjavnem režimu pride do padca kilogramov na tehtnici. Kilogramov že, nikakor pa ne telesne maščobe, kar je oz. bi naj bil cilj vsakogar, ki želi kvalitetno shujšati.

In kvalitetno hujšanje sestoji iz dveh dejavnikov:

  • manj kilogramov na račun manj maščobe
  • sposobnost novopridobljen odstotek maščobe tudi obdržati

Vsak izgubljen kilogram torej ni a priori sinonim za izgubo maščobe, kot si to predstavlja precej ljudi. Pri neoptimalnem hujšanju, kjer preskakujete obroke, vnašate premajhno količino hrane ali zapostavljate določena hranila, namreč izgubljate predvsem mišično maso in vodo v telesu, manjšo težo pa dosežete tudi zaradi izpraznjenih glikogenskih rezerv in prebavil.

Tehtnicš

Kako vam torej tehtnica kot pokazatelj maščobe v kilogramih sploh lahko pomagš Odgovor je: ne prav veliko. Mimogrede, tudi način “končno spet zaprt gumb na hlačah” ni merodajen, saj tudi telesni obsegi ne povedo vsega o količini telesne maščobe.

Za večji obseg je namreč lahko kriva prirast mišične mase ali voda v telesu, pravtako je lahko situacija obratna – obseg se je zmanjšal na račun izgube mišične mase, maščobne obloge pa so še vedno tukaj. Obseg, zmanjšan na tak način, vam morda res nudi zadovoljstvo ob tem, da so vam hlače spet prav, vendar pa je vaš odstotek telesne maščobe, gledano z drugega vidika, na tak način še višji, maščoba pa še bolj izrazita (zaradi manjšega volumna mišice pod njo, kar lahko povzroči mlahav videz).

Kako tipično ameriško

Ampak vrnimo se ponovno k dieti z zeljnato juho. Po sedmih dnevih je kilogramov gotovo manj. Vendar pa je manjša teža posledica drastične omejitve dnevnega kaloričnega vnosa, ne pa “posebne” kombinacije zelenjave v juhi, ki bi naj predstavljala neke vrste naraven “fat burner”. Celo avtorica ene izmed knjig priznava, da je večina izgubljene teže na račun vode, hkrati pa v isti sapi poudarja, da ti lahko takšna dieta spremeni življenje. In smo tam. Evidentirani dokazi o učinkovitosti diete, kot je za pričakovati, ne obstajajo. Obstaja pa najbrž zajeten kupček zelencev na računu avtorice slavne knjige.

Kaj torej storiti?

Lahko zamahnete z roko, si privoščite krožnik ali dva zeljnate juhice, čez nekaj časa odtočite, nato pa si od veselja, ki ga občutite ob pogledu na tehtnico, privoščite večji krompir z maslom kot ponavadi. Lahko pa se odločite, da ne boste nasedli tej ali podobni sadno-zelenjavni dieti (pri vseh takšnih dietah gre namreč za isti mehanizem) in se odločite za dolgoročno spremembo svojih prehranjevalnih navad.

Takšen pristop zagotavlja postopno in kakovostno zmanjševanje maščobe, ohranjanje mišične mase, predvsem pa tudi precej izboljšano psihično počutje. Ni namreč odveč omeniti, da je po rigoroznih in kratkotrajnih dietah razočaranje ob novo pridobljenih, velikokrat tudi podvojenih kilogramih, po vrnitvi na star način prehrane, gromozansko.

Tehtnico torej zamenjajte za ogledalo, status merilca maščobe podelite palcu in kazalcu, vprašajte in izobražujte se o tem, zakaj in kako sploh deluje proces izgubljanja maščobe ter določajte svoje režime prehrane tako, da bodo rezultati dolgotrajni in optimalni. Če pa brez zelja vseeno ne morete, pa ga kdaj le prigriznite v obliki priloge ob slastnem puranjem zrezku.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja