CrossFit

Verjetno bo marsikdo ob prvem ogledu vadbe CrossFit izjavil, da ne gre za nič revolucionarno novega. In res, v crossfitu najdemo prvine powerliftinga, olimpijskega dviganja uteži, gimnastike, atletike in še česa.

Nepredvidljivost je edina stalnica

Vendar je crossfit odprl novo poglavje s tem, da je začel na videz kaotično in nepredvidljivo kombinirati različne discipline in jih sestavljati v tako imenovane treninge dneva (workout of the day), v okviru katerih se lahko učinek športnika izrazi v izhodni moči v vatih.


Ne zamudite aktualnih akcij!


Druga revolucionarna novost crossfita je, da se je požvižgal na ustaljena pravila igre o tem, kakšna vadba je primerna za kateri spol, starostne skupine in stopnje kondicije. “Vsi si zaslužimo vrhunsko zasnovano vadbo,” je povedal utemeljitelj crossfita Greg Glassman in s tem postavil fantastično pravilo, da se trening vrhunskega športnika in stare mame razlikujeta le v težavnosti, ne pa v kakovosti treninga. Ravno crossfitu gredo zasluge, da se je disciplinam olimpijskega dviganja uteži odprla pot do širših krogov telovadcev in dandanes se krog zanesenjakov vseh starosti, ki se učijo in prakticirajo poteg (snatch) ter nalog in sunek (clean & jerk) čedalje bolj širi. Čevlji z leseno peto, primerni za “olije”, kot ljubkovalno poimenujemo olimpijske dvige, so v modi, v prodajo gredo za med in to je prav gotovo posledica priljubljenosti crossfita!

Vsestranski razvoj telesa in duha

“Oblika sledi funkciji,” je slavno geslo oblikovalske šole Bauhaus in telo, kakršnega je mogoče oblikovati s crossfitom, je prav gotovo odsev funkcionalnosti treninga. Mišičasto in močno, a hkrati agilno, hitro in gibčno telo. Najboljše z vseh področij! Funkcionalni gibi so za telo naravni, uporabljamo jih v vsakdanjem življenju. Crossfit ne potrebuje večine fitnes naprav, temveč se vrača k osnovam funkcionalnega gibanja – pri tem premikamo sebe in predmete. Ne razmišljamo o posameznih mišicah, temveč v pogon spravljamo telo kot celoto.

Cilj crossfita je posameznika razviti v vseh desetih domenah, v okviru katerih je mogoče izraziti telesno pripravljenost, gre za srčno-žilno in dihalno vzdržljivost, splošno telesno vzdržljivost, hitrost, absolutno moč, delovno moč (moč na časovni premici), gibčnost, koordinacijo, agilnost, ravnotežje in natančnost gibov. Pri crossfitu gre za prepričanje, da smo le toliko fit, kolikor je močan najšibkejši člen naše telesne pripravljenosti, in zato sistematično dela na tem, da šibke člene odpravlja.

Temelj napredka in zdravja je pravilna prehrana

Oglejmo si še piramido teoretične hierarhije razvoja športnika, ki jo je predstavil Glassman. Temelj vsega je pravilna prehrana, ki je strnjena v nekaj preprostih nasvetov: “Uživaj meso, ribe, jajca in zelenjavo, oreščke in semena, nekaj sadja, malo škroba in nič sladkorja. Jej toliko, da podpreš svoje vadbene napore, ne pa tudi kopičenja telesne maščobe.” (Greg Glassman, What is Fitness?, CrossFit Journal, oktober 2002, str. 1) Marsikdo bo v teh nasvetih pravilno prepoznal temelje t. i. paleolitske filozofije prehranjevanja. In res, mnogo vrhunskih crossfiterjev se prehranjuje po teh nasvetih. Kdor ni poskusil, skoraj ne more verjeti, da je mogoče ob takšni prehrani dosegati izvrstne vadbene rezultate in lepo oblikovano telo.

Na drugem mestu so kondicijski treningi, ki obsegajo tako aerobno kot anaerobno vadbo, v crossfitovski terminologiji znani kot metconi, metabolično-kondicijski treningi. Ti spodbujajo zelo intenziven odziv telesa, izčrpavajo glikogenske zaloge in nasploh vse energetske vire, ki so na voljo telesu. Maskota crossfita je klovn, ki bruha, in marsikdo je že preizkusil, kako se je njegov crossfit trening končal nekje v kotu telovadnice, z glavo nad vedrom … in bruhanjem. Tako intenziven odziv telesa lahko izzovejo crossfit treningi!

Sledijo gimnastične vaje in vaje, pri katerih kot breme uporabljamo svoje telo. Sklece, vzgibi, trebušnjaki, počepi idr. so vaje, ki jih je mogoče izvajati vedno in povsod. Vadba za moč in z bremenom je četrta v nizu. šele na vrhu piramide se znajde specifična športna panoga oziroma aplikacija vsega, kar smo zgradili s crossfitom, v določen šport.

Najhitreje rastoči vadbeni trend v svetu

Priljubljenost crossfita je v svetu večja iz dneva v dan, saj se marsikdo najde v tej nepredvidljivi, eksplozivni mešanici različnih telesnih preizkusov, kjer ne manjka ne trpljenja ne zabave. Verjetno pa so merljivi in vidni rezultati tisto, kar prepriča vsakogar, ki v športu išče zdravje, dobro počutje in osebne uspehe.

 

Katarina Višnar je ustanoviteljica prve slovenske podružnice svetovne CrossFit zveze, in sicer CrossFit Plamena v Ljubljani.


TOP izdelki po odličnih cenah


Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja