Celulit: kako se ga znebiti

Celulit je ena od nadlog, s katero se večinoma spopadamo ženske. Pod vplivom tega, kako si žensko telo predstavljamo na podlagi podob v medijih, je najbrž ni junakinje, ki si ne bi želela enostavno retuširati svojih bedrc v nekaj manj pomaranči podobnega. Žal je celulit, ko ga enkrat imamo, skorajda neuničljiv, a na to, kako se manifestira, vseeno še imamo nekaj vpliva.

Celulit - kako se ga znebiti

Kaj je celulit?

Najprej moramo razčistiti dvoje: celulit in celulitis nista eno in isto. Celulitis je posledica bakterijske okužbe kože, kaže pa se kot boleče in otečeno vnetje. Zdravimo ga z antibiotiki. Celulit pa ni bolezen, temveč fiziološka sprememba struktur v podkožju. Neprizadeto podkožje ima lepe in enakomerne plasti maščevja in nima za celulit značilnih vdrtih predelov. Ti vdrti predeli so posledica oslabljenega vezivnega tkiva, ki povezuje kožo, maščevje in mišično tkivo. Vzrok je pomanjkanje kolagena, zaradi česar maščobne celice niso več lepo utrjene med vezivno tkivo, pač pa začnejo potiskati navzgor in ustvarijo luknjast videz kože. Celulit torej ni zgolj znak debelosti: tudi ženske z normalnim deležem telesnega maščevja ga lahko imajo, se pa s količino maščevja njegov učinek poveča.


Ne zamudite aktualnih akcij!


Celulit je značilnost žensk

Obstajajo ocene, da zaradi specifične narave vezivnega tkiva celulit prizadene kar 90 % žensk in samo 10 % moških. Zaradi tolikšne razširjenosti celulita nekateri dermatologi celo menijo, da gre za sekundarni spolni znak: vezivno tkivo pri ženskah je pač drugačno, poleg tega je treba upoštevati vlogo estrogena, ki nas, ženske, izpostavlja celulitičnim procesom. A kot nismo vedno zadovoljne s svojimi dojkami in naredimo vse, da bi njihovo obliko popravile, je povsem normalno, da želimo polepšati tudi videz kože, čeprav je normalen in neškodljiv.

Vzroki za nastanek celulita

Nekateri raziskovalci menijo, da večina poškodb vezivnega tkiva, ki vplivajo na videz podkožnega maščevja, nastane v najstniških letih in so nepovratne. Na te neželene procese lahko vplivajo hormonska neravnovesja, nezadostna telesna aktivnost, slaba cirkulacija krvi, prehrana, ki spodbuja tiho potekajoča vnetja, in debelost. Večina teh poškodb svoje zobe začne kazati z leti, ko tudi koža začne izgubljati svojo elastičnost.

Kaj ne pomaga proti celulitu

Če smo razumele, da je celulit dokaj običajen pojav in je med ženskami njegova pojavnost približno enako razporejena kot razpon dojk od majhnih do ogromnih, potem se lahko lotimo ukrepov, kako vseeno nekoliko korigirati videz celulitične kože.

Najprej o tem, kaj zagotovo NE deluje.

Kardio vadba. Čeprav kardio vadba še nikomur ni škodila, saj izboljšuje telesno pripravljenost, ugodno vpliva na razpoloženje in psiho, proti celulitu ne pomaga. Nobena količina teka ne more popraviti vezivnega tkiva, ki kvari videz kože.

Kreme proti celulitu. Kreme z retinolom, kolagenom, kofeinom ali celo kapsaicinom morda lahko trenutno izboljšajo videz tako, da nekoliko zategnejo kožo, težav s celulitom pa ne odpravljajo.

Napravice. Včasih kdo priporoča vadbo na t. i. foam-rollerju ali drugih masažnih napravicah (žogice, platforme ipd.). Tako kot kardio vadba, samomasaža ne škodi in ima določene blagodejne učinke, na celulit pa komaj kaj vpliva – če že, gre za izjemno kratkotrajne in nezanesljive rezultate.

Operativni posegi. Liposukcija je najslabša možnost, ki jo lahko izberete proti celulitu – tudi če imate debelo denarnico. Liposukcija lahko, ker podira ravnovesje in razporeditev maščevja, naredi še več škode: luknjice in vdolbine lahko dobite tudi tam, kjer jih prej niste imele. Obstajajo tudi drugi invazivni postopki (laser, ultrazvok, zategovanje vezivnega tkiva), vendar so dragi in učinki sčasoma izginejo.

Kaj lahko nekoliko pomagš

Zmanjšanje telesne mase. Za predebele posameznice je to prvi ukrep, ki bo nekoliko omilil tudi videz celulita. Maščobne celice se bodo zmanjšale, zato tudi ne bodo povzročale takih izboklin na koži. Vendar to ni rešitev za tiste, ki vam shujšati ni treba – kot že rečeno, celulit ni stvar samo pretežkih posameznic.

Vadba z utežmi. Kot smo ugotovili, kardio vadba pri celulitu ne bo pomagala (lahko pomaga pri hujšanju). Vadba, ki bo pomagala izboljšati videz kože, je tista, kjer krepimo mišice – najobičajneje je to vadba v fitnesu ali v katerem od novejših centrov za funkcionalno vadbo. Utrjene mišice bodo nekoliko prispevale k temu, da bo podkožje bolj napeto.

Celulit - kako se ga znebiti

Sprememba prehrane. Sodobne prehranske smernice priporočajo veliko ogljikovih hidratov, od maščob pa rastlinska olja. To so živila, ki vašemu celulitu ne pomagajo. Z ogljikovimi hidrati bogata prehrana, ki jo zalivamo s presežki maščobnih kislin omega-6 iz rastlinskih olj, je provnetna, kar pomeni, da povzroča tiho potekajoče vnetne procese v telesu – in s tem poškoduje tudi vezivno tkivo. Ne samo to: s tako prehrano velika večina težko nadzira apetit, zato kronično jemo preveč, kar še dodatno poslabša videz celulita. S stalnim uživanjem ogljikovih hidratov imamo visoke povprečne vrednosti krvnega sladkorja in to stalno, hkrati pa je stalno na delu tudi inzulin: oboje onemogoča maščobnim celicam, da bi sproščale maščobne kisline za energijo – prav nasprotno, maščobne celice so v neprestani pripravljenosti shranjevati vse presežke, ki jih zaužijemo. Poleg tega shranijo tudi omega-6, ki zelo hitro reagirajo in lahko poškodujejo elastin in kolagen v vezivnem tkivu v podkožju.

Zmanjšati je torej treba vnos vseh ogljikovih hidratov – ne samo sladkarij, pač pa tudi kruha, testenin, krompirja, riža, pri maščobah pa se ogibati rastlinskih olj, razen olivnega, lešnikovega, avokadovega in kokosovega, ta niso bogata z omega-6 in so (tudi) zato boljša izbira. Dobro je, če jeste veliko hrane, ki zavira vnetje: zeleno listnato zelenjavo, občasno citruse, predvsem pa mastne ribe, nekaj oreščkov in olivno olje. Dekletom in ženskam, ki se borijo s celulitom, bi vsekakor priporočila popoln prehod na nizkohidratno in visokomaščobno prehrano (LCHF).


TOP izdelki po odličnih cenah


Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja