Beta alanin

Beta alanin nekoč neznana aminokislina je danes eden izmed najbolj zaželenih prehranskih dodatkov. Uporabljajo ga tako športniki, ki želijo povečati moč, eksplozivnost in mišično maso kakor tudi vzdržljivostni športniki. Njegova učinkovitost je podprta s strani znanstvenih raziskav. Najboljša lastnost pa je ta, da nima posebnih stranskih učinkov, kar je v dobi poplave s športnimi dodatki še posebej razveseljivo.

Kaj je Beta alanin?

Beta alanin je neesencialna aminokislina, kar pomeni, da jo je telo sposobno proizvesti samo. Njegov naravni vir je hrana bogata z beljakovinami, to so piščančje meso, goveje meso, svinjsko meso in ribe. Prav tako ga je naše telo sposobno samo sintetizirati v jetrih. Ob povečani aktivnosti pa je močno priporočljivo, da beta alanin uživamo tudi v obliki prehrambenih dodatkov, kar dokazujejo tudi študije narejene na ljudeh.


Ne zamudite aktualnih akcij!


Beta alanin ima ključno vlogo pri sintezi dipeptida karnosina. Ta nastane s spojitvijo dveh aminokislin – beta alanina in histidina. Količina karnosina, ki ga telo proizvede je neposredno odvisna odvisna od količine beta alanina, ki je na voljo, saj je histidina že v osnovi v telesu dovolj. Karnosin lahko na različne načine pripomore pri izboljšanju vadbe, njegova ključna vloga pa je uravnavanje kislosti v mišicah.

Pri intenzivnih treningih začne naše telo kopičiti večje količine vodikovih ionov. To povzroči upad pH vrednosti v mišicah kar vodi do zmanjšanja mišične moči, povečanja utrujenosti in tistega značilnega pekočega občutka v mišicah. Karnosin torej ublaži padec pH vrednosti v mišicah, kar vodi do izboljšanja počutja, moči, vzdžljivosti in nenazadnje do povečanja mišične mase.

Kaj pravijo študije?

Pri študijah je povečini najbolj kontradiktorno to, da so narejene na celicah, živalih ali, da jih izvajajo na fizično neaktivnem prebivalstvu. To sicer ne pomeni, da so neuporabne, potrebno se je le zavedat, da so razlike med aktivnim in neaktivnim prebivalstvom velike predvsem kar se tiče presnove in izkoristka hranil.

študije o uporabi beta alanina so bile narejene na elitnih športnikih, in nam podajajo verodostojne rezultate o njegovem pozitivnem učinku. Ena izmed takih študij je bila narejena na profesionalnih nogometaših, ki so obenem še redo vadili z utežmi. Razdelili so jih v dve skupini; prva je uživala beta alanin trikrat dnevno po 1,5 g (skupaj 4,5 g), druga pa placebo. Njegov pozitivni vpliv se je izkazal med testiranjem moči in vzdržljivosti pri vadbi, saj je skupina, ki je uživala beta alanin, v primerjavi s placebo skupino, občutila manjšo utrujenost.

Koliko in kdaj ga je potrebno uživat?

Pri nizko intenzivni vadbi dodajanje beta alanina ni potrebno, saj ne pride do prevelike zakisanosti mišic. Kar se tiče visoko intenzivne vadbe, oziroma vadbe, ki traja dlje časa, pa je uporaba beta alanina v obliki prehrambenega dodatka vsekakor priporočljiva. Dnevna doza bi naj bila od 2 do 6 gramov razporejenih čez dan, neka optimalna vrednost pa naj bi bila 4 grame na dan. Najbolj idealno je, če ga zaužijete na tešče, oziroma, ko je v želodcu čim manj balasta, torej zjutraj, pred in po treningu. Sprva lahko po zaužitju občutite mravljinčenje, ki je še posebej izrazito v telesnih okončinah. Ta nenevaren pojav povzroči vezava beta alanina na živčne končiče v koži, občutek sčasoma mine.

Če torej povzamem, uživanje beta alanina v obliki prehrambenih dodatkov vpliva na povečanje anaerobne in aerobne vzržljivosti, povečata se eksplozivnost in mišična moč, prav tako pride do povečanja mišične mase in s tem zmanjšanja telesne maščobe. Posledično lahko povečamo količino in intenziteto vadbe. Skratka dovolj dobrih razlogov, da postane beta alanin eden izmed vaših ključnih prehrambenih dodatkov.


TOP izdelki po odličnih cenah


Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja