AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Peak Pilates - MVe pilates stoli

  • avtor: Urša Makovec, MVe Teacher Trainer
  • 04.11.2010

Čeprav je vadba pilates postala šele v zadnjih letih izjemno priljubljena med ljudmi vseh generacij, njeni začetki segajo že več kot 80 let v preteklost.

Joseph Pilates, utemeljitelj pilatesa, je v času svojega življenja izbral le peščico učiteljev, na katere je prenesel svoje znanje, ti pa so njegovo delo ponesli v svet. Pred letom 1990 formalnih izobraževanj, povezanih s pilatesom, ni bilo. Naraščajoče potrebe po učiteljih pilatesa, so prispevale k razvoju  izobraževalnih programov, ki so se razlikovali od tradicionalnega pilates učenja.  Nastalo je mnogo šol, nekatere so ostale zveste klasičnemu pristopu, druge so rahlo modificirale tehniko ali vsebino. Vsem pa je skupen cilj izboljšati stabilnost trupa in omogočiti lepšo držo telesa, okrepiti mišice in izboljšati fleksibilnost telesa.

Peak Pilates

Peak Pilates predstavlja klasični pristop k pilatesu, v katerega so vključena tudi najnovejša znanstvena dognanja s področja delovanja telesa. Zasnovan je na sistematičnem zaporedju vaj, ključ pa predstavlja prav doslednost izvajanja tega zaporedja. Vaje so medsebojno povezane s prehodi, ki omogočajo nemoten tok vadbe. Vadečim prinaša tako izboljšano vzdržljivost, omogoča pa tudi večjo porabo energije med vadbo.  Vsaka vaja ima svoj dinamični ritem. Vadbo je priporočljivo izvajati individualno ali v manjših skupinah s profesionalno usposobljenim inštruktorjem.

Peak Pilates uči, da je nevtralna hrbtenica rezultat pravilne vadbe, krivin hrbtenice pa ni potrebno spreminjati (razen, če za to obstajajo zdravstveni razlogi). Nevtralna postavitev medenice je položaj, iz katerega se določena gibanja začenjajo, če je to potrebno. Kostna struktura se razlikuje od človeka do človeka, zato ni enotnega položaja, ki bi bil pravilen za vse ljudi. Preko vseh teh zakonitosti je Peak Pilates zagotovo oblika vadbe, s pomočjo katere boste dosegli želene rezultate.

Peak Pilates vključuje tudi določene pripomočke in orodja, ki omogočajo večjo intenziteto in pestrost vadbe. To so MVe stol, MVe Reformer, MVe Cadillac in Pilates palica.

MVe STOL

Pripomoček MVe stol (MVe Chair) predstavlja modifikacijo originalnega lesenega pilates stola, enega od petih nepogrešljivih orodij vsakega tradicionalnega pilates vadbenega centra. Kot zanimivost naj povemo, da so stol najprej uporabljali pri svojem treningu kitajski akrobati in cirkusanti.

V zadnjih dvajsetih letih je prišlo do radikalnih sprememb v fitnes filozofiji treninga. Vadbe se vedno bolj usmerjajo k celostnem obravnavanju telesa. Takšna je tudi vadba na MVe stolu, ki omogoča izvajanje nešteto različnih vaj in njihovih variacij. Za razliko od klasičnega lesenega pilates stola mu je dodana vzmet, s pomočjo katere lahko preko štirih stopenj spreminjamo upor ali podporo gibanju - odvisno od cilja vaje in sposobnosti vadečega.

Tako kot pilates na blazinah je tudi program Peak Pilates zasnovan in primeren za vse ljudi, ne glede na spol, starost ali fizično pripravljenost. Vadba je sestavljena iz serije vnaprej pripravljenih vaj, ki si sledijo povezano in tekoče. Nabor vaj je odvisen od fizične zmogljivosti skupine, v vsakem primeru pa vadba progresivno napreduje.

Vadba ima številne ugodne učinke na telo in splošno počutje. Odlikuje jo visok učinek na dekompresijo hrbtenice. Pri vadbi sodeluje celotno telo, zato prinaša velik napredek v koordiniranosti gibanja. Veliko vaj je usmerjenih neposredno na mišice medenično-ledvenega predela, pri ostalih vajah pa te mišice delujejo kot stabilizatorji gibanja. Premagovanje in zoperstavljanje uporu pa ugodno vpliva na mineralizacijo kosti in s tem prispeva k zmanjševanju tveganja za nastanek osteoporoze. Ekscentrično delovanje mišic med vadbo prinaša v vsakdanje življenje večjo umirjenost, kontrolo in izboljšanje vitalnih funkcij telesa.


 
Maxximum Adapt