AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek

Izšla je devetnajsta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Elektro-mišična stimulacija (EMS) in oblikovanje telesa

  • avtor: Uroš Sobočan
  • 02.01.2014

V prejšnjem članku smo si ogledali osnove o elektro-mišični stimulaciji (EMS). Tokrat lahko preberete, na kakšen način lahko EMS uporabimo kot način za krepitev mišic brez velikih obremenitev za sklepe, kite in vezivno tkivo.

Vadbo z utežmi pogosto spremljajo poškodbe. Nepravilna izvedba, prevelike delovne teže in prevelik ego so le nekateri izmed razlogov za nastanek poškodb. Te sprva spremlja zgolj bolečina, kasneje pa se lahko razvije kaj resnejšega. EMS deluje na podoben način kot zavestno krčenje mišic pri vadbi z utežmi. Preko električnih impulzov povzroči draženje motoričnih živčnih vlaken, kar povzroči krčenje mišic. Zaradi tega je lahko uporabna metoda oziroma dopolnilo naših treningov.

 Vsebina kompleta Sports TENS 2


Kaj pravi znanost?

V 60. letih 20. stoletja so ruski športni znanstveniki trdili, da uporaba EMS pri elitnih športnikih vpliva na 40-odstotni porast moči. Ta ideja je vzbudila pozornost ostalega sveta, zato so se z njo začeli intenzivneje ukvarjati na številnih konferencah zahodnih športnih združenj. Njihovi rezultati so si sprva nasprotovali, kar pripisujejo dejstvu, da EMS v tem času še ni bila dovolj dobro raziskana. Kongres svetovnih raziskovalcev leta 2010 pa je po analizi rezultatov, ki so jih podale raziskave s področja EMS, podal uradno izjavo. Ta pravi, da uporaba EMS pospešuje nevronske in mišične prilagoditve, ki so podobne tistim, ki jih povzroči trening z utežmi.

Zaradi teh dejstev danes vedno več osebnih trenerjev uporablja naprave za EMS kot sestavni del vadbenih režimov svojih varovancev. S pomočjo EMS namreč lahko stimuliramo samo določene izolirane mišične skupine. To pomeni, da lahko slabše mišične skupine, dodatno okrepimo oziroma jih izboljšamo.

Kako pravilno izvajati EMS?

Za doseganje dobrih rezultatov je zagotovo najpomembnejša pravilna namestitev elektrod. Da bi dosegli najboljši odziv mišice, moramo elektrodo namestiti na motorično točko. Ta je področje na koži, ki je najbližje mestu, kjer motorični živec vstopa v mišico.

 EMS lahko uporabite kot odlično dopolnilo treninga za mečaNa mišico po navadi namestimo dve ali štiri samolepljive elektrode, vklopimo EMS napravo in izberemo želeni program. Programi stimulacije trajajo različno dolgo, po navadi od 30 do 60 minut z različnimi impulzi stimulacije. Pravilno nameščene elektrode lahko na tak način povzročijo mišično kontrakcijo, ki je močnejša in bolj izolirana od tiste, ki bi jo izvedli pri vadbi z utežmi.

Maxximum Adapt

Še večji učinek lahko dosežemo s kombinacijo EMS in vadbe z utežmi. Med vadbo z utežmi si lahko EMS napravo namestimo na trenirano mišico, izberemo želeni program in pričnemo z vadbo. Z napravo sodelujemo tako, da ob električnem impulzu napnemo trenirano mišico. Sprva nam bo to mogoče povzročalo nekaj težav, toda vaja dela mojstra.

 Največji učinek boste dosegli s kombinacijo EMS in vadbe z utežmi


EMS in izguba maščobe?

EMS je lahko tudi metoda za odpravljanje maščobnih blazinic na najbolj kritičnih delih telesa, kot so trebuh, stegna in zadnjica. EMS spodbuja periferno prekrvavitev, izboljšuje celično presnovo in lahko na ta način prispeva k odpravi telesne maščobe. Ker izboljšuje elastičnost kožnih in podkožnih tkiv, s čimer se občutno izboljša tonus kože, je lahko tudi orožje v boju proti trdovratnemu celulitu in kožnim strijam.

Za konec

Kot vidimo, lahko EMS uporabljamo tudi v namene krepitve mišic, oblikovanja telesa oziroma kot dopolnilo k vadbi z utežmi. Uporaba je varna in preprosta, spoznati se je potrebno le s programi, ki nam jih naprava ponuja, in že jo lahko uporabljamo kot učinkoviti pripomoček našega športnega vsakdana.

Športni TENS vam je na voljo tudi v Maxximum Shopu.


 
Mind Muscle Booster