Bemumast 3 - Imate jajca?

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

NABBA Universe 2010 - zgodovinski uspeh slovenskega bodybuildinga

  • avtor: Gašper Grom
  • 04.11.2010

Legendarno amatersko tekmovanje v bodybuildingu NABBA Universe, na katerem so pred leti zmagovale bodybuilding legende, kot so Arnold Schwarzenegger, Steve Reeves, Reg Park in Frank Zane, je letos praznovalo šestdeseto obletnico. Tekmovanje se tradicionalno odvija v Veliki Britaniji, zadnjih nekaj let v obmorskem mestecu Southport.

Pred nekaj leti se je v zgodovino NABBA Universe zapisal Slovenec, takrat član ekipe Maxximum, pokojni Gregor Koman, ki je leta 2002 na svojem prvem nastopu osvojil tretje mesto v visoki kategoriji Class I, naslednje leto pa v isti kategoriji zmagal. Tako je takrat postal najuspešnejši slovenski bodybuilder vseh časov. Žal mu ni uspelo osvojiti naslov skupnega (overall) zmagovalca, torej zmagovalca vseh štirih kategorij. Ta prejme naslov NABBA Mr. Universe overall in s tem pridobi možnost postati profesionalni bodybuilder ter se udeleževati profesionalnih tekmovanj.

Za osvojitev tega prestižnega naslova je bilo potrebno počakati do letos. Pod sponzorstvom Maxximuma se je tekmovanja NABBA Universe udeležila majhna ekipa, ki sta jo predstavljala slovenska bodybuilderja Miha Zupan in Sašo Petek ter hrvaški mladinec Pero Tomas. Spremljal jih je vrhunski osebni trener iz Italije Mauro Sassi, ki je v letošnji sezoni poskrbel za odlično telesno pripravljenost Mihe in Sašota.

Že po predtekmovanju je bilo jasno, da bodo člani naše ekipe zasedli visoka mesta. Vsi trije tekmovalci so bili v bitki za prvo mesto v svojih kategorijah. Večerni finale je potrdil naša pričakovanja in našo ekipo in z njo Slovenijo naredil prepoznavno pri vseh udeležencih prireditve, kasneje pa preko medijev tudi širšemu krogu ljudi.

V kategoriji mladincev (juniors) je Hrvat Pero Tomas osvojil prvo mesto, predvsem zaradi izredno lepe simetrije in polnosti mišic. Definicija in trdota mišic sicer nista bili čisto optimalni, a vendar dovolj za premoč nad drugimi. Hrvaška je tako dosegla najboljši rezultat na NABBA Universe doslej, Pero pa se je zapisal v zgodovino tega tekmovanja kot zmagovalec med mladinci.

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji. 

 

Naš najboljši bodybuilder Miha Zupan je lani na tem tekmovanju osvojil drugo mesto, kar je bil res neverjeten uspeh in nekaj zelo težko dosegljivega. Da je meja velikokrat le v naših možganih in da se jo da tudi prekoračiti je dokazal letos. Suvereno je zmagal v srednje višinski kategoriji Class II, predvsem zaradi lepe simetrije in odlične definicije telesa, ki sta tudi sicer njegovi značilnosti in ki mu omogočata, da zaradi njiju premaguje tudi veliko bolj mišičaste bodybuilderje. Miha je tako ponovil rezultat Grege Komana izpred nekaj let in s tem izenačil najboljši rezultat slovenskega moškega bodybuildinga.

Fotografije Miha Zupana si lahko ogledate v fotogaleriji.

 

Sledila je visoka kategorija Class I, kjer je nastopil naš drugi predstavnik Sašo Petek, novinec na tem tekmovanju. Da bo dosegel svoj zastavljen cilj - uvrstitev v finale oziroma med top 6 tekmovalcev - je bilo jasno že takoj po predtekmovanju. Pravzaprav je bilo slutiti, da se bo uvrstil med prve tri in tako osvojil eno izmed kolajn. Prvi trije tekmovalci so bili izredno izenačeni in Sašo je bil celo v tesnem boju za prvo mesto. Sašo se ponaša z neverjetno trdoto mišic in odličnimi hrbtnimi pozami, v katerih je bil nepremagljiv. Žal pa so ga slabša izkušenost pri svoji predstavitvi ter odlična simetrija in struktura telesa angleškega tekmovalca potisnili na drugo mesto. Seveda je tudi drugo mesto popolnoma nepričakovan in neverjeten uspeh ter dokaz, da lahko Sašo kmalu postane naš tretji tekmovalec z naslovom NABBA Mr. Universe.

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.

 

Zadovoljstvo naše ekipe je bilo več kot popolno. Vendar vsega še ni bilo konec. Na vrsti je bilo tekmovanje za skupnega zmagovalca (overall), kjer nastopijo zmagovalci posameznih kategorij in se pomerijo za zmago. Tu se ustvarja zgodovina bodybuildinga in Miha Zupan je postal njen del. Uspelo mu je osvojiti naslov NABBA Mr. Universe 2010 overall zmagovalec. Za Miho je naslednji korak jasen - prehod med profesionalne bodybuilderje in uvrstitev na Mr. Olympia, najbolj prestižno tekmovanje v profesionalnem bodybuildingu na svetu. Ne pozabimo, da je uvrstitev nanj letos popolnoma nepričakovano uspel slovenski bodybuilderki Brigiti Brezovac. Leto 2010 bo tako še dolgo veljalo za zgodovinsko leto slovenskega bodybuildinga!

Vse nastope Maxximum tekmovalcev si lahko ogledate v video galeriji.

 

In v posameznih fotogalerijah: 

Pero Tomas
Miha Zupan
Sašo Petek


 
AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek