Maxximum Adapt

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Fit živilo: Losos

  • avtor: Staša Grom
  • 23.03.2012

Losos je riba z nežnim mesom značilne oranžne barve in specifičnim okusom,med ljubitelji morskih specialitet pa je zelo priljubljena. Spada med tako imenovane mastne ribe, saj vsebuje precej maščob.

Hranilna vrednost surovega lososa (100 g)* Gojeni Divji
Energijska vrednost 208 Kcal 142 Kcal
Beljakovine 20 g 20 g
Ogljikovi hidrati 0 g 0 g
Maščobe 13,4 g 6,3 g
- nasičene 3 g 1 g
- mononenasičene 3,8 g 2,1 g
- polinenasičene 3,9 g 2,5 g
OMEGA 3 2506 mg 2018 mg
OMEGA 6 982 mg 172 mg

*vrednosti se lahko razlikujejo glede na vrsto lososa

Bogat z omega 3, beljakovinami in vitaminom D

Kljub nekdanji gonji proti maščobam je med ljudmi čedalje bolj v ospredju zavedanje, da vse maščobe niso škodljive, nasprotno, nekatere so tako rekoč poglavitni sestavni del zdrave prehrane. Takšne so tudi maščobne kisline omega 3, ki jih v veliki količini vsebuje tudi losos. Pravimo, da so maščobne kisline omega 3 esencialne – telo brez njih ne more optimalno delovati, vendar jih ne zna proizvesti samo, zato jih moramo zaužiti s hrano. Čedalje več raziskav potrjuje ugodne učinke maščob omega 3 na srce in ožilje ter številne druge koristne vplive na telo. Losos vsebuje dve najpomembnejši maščobni kislini omega 3 – EPA in DHA. Meso lososa je poleg maščob tudi bogat vir beljakovin, ima jih približno toliko kot ista količina perutnine, in vitamina D.

Divji in gojeni losos

Menijo, da je približno 80 odstotkov vseh lososov gojenih, in ne divjih. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko gojeni losos vsebuje tudi do desetkrat več strupenih snovi (poliklorirani bifenili – PCB, dioksini, težke kovine) kot divji. Razlika med obema se kaže tudi v razmerju maščobnih kislin omega 3 glede na skupne maščobe, ki jih vsebuje. Divji losos ima lahko polovico manj skupnih maščob, od katerih so tretjina maščobe omega 3, pri gojenem lososu pa je vsebnost skupnih maščob veliko večja, izmed njih pa je le ena petina maščob omega 3. Boljša izbira je torej divji losos, pri nakupu pa to, ali gre za gojenega oziroma divjega, preverite na embalaži.

Uporaba v kuhinji

Poleg svežih filejev oziroma kotletov lahko kupimo tudi zamrznjenega lososa ali file lososa v konzervi. Zelo priljubljen je tudi dimljeni losos. Pripravimo ga lahko različno – ga spečemo na žaru ali zavitega v aluminijasto folijo v pečici, ga pripravimo kot omako za testenine, dodamo v rižoto, iz njega naredimo namaz ali pa si privoščimo lososov zelenjavni narastek.

Recept: Lososov file z limoninim sokom

Sestavine:

180 g fileja divjega lososa
sol
poper
limonin sok

Priprava:

File lososa pokapamo z limoninim sokom, solimo in popramo. Segrejemo ponev (najboljša je rebrasta ponev za žar) in file pečemo približno od tri do pet minut na vsaki strani, obrnemo ga samo enkrat. Če imamo ponev brez premaza proti sprijemanju, jo prej namastimo s kokosovo mastjo nevtralnega okusa.

Dober tek!

Energijska vrednost: 256 kcal
Beljakovine: 36 g
Ogljikovi hidrati: 0 g
Maščobe: 11 g
- od tega OMEGA 3: 3632 mg


 
AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek