Bemumast 3 - Imate jajca?

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Kokosova čokoladna tablica

  • avtor: Staša Grom
  • 03.12.2011

Marsikdo izmed vas gotovo sanjari o čokoladi, ki bi jo smel uživati z mirno vestjo, s čim manj kalorijami, brez odvečnega sladkorja in nezdravih maščob. Žal vam ne znam svetovati, kako pripraviti čokolado brez kalorij (lahko pa mi tak recept zaupate vi, bom zelo vesela), ponujam pa vam recept za kokosovo čokoladno tablico brez sladkorja in predelanih rastlinskih maščob. Energijska vrednost je za slabih 30 odstotkov nižja od navadne čokolade, odlikuje pa jo tudi vsebnost izredno kakovostnih sestavin, ki so v zmernih količinah zaželeni sestavni del zdravega jedilnika. Tablica je primerna za ljubitelje temne čokolade, če pa vam je ljubša slajša čokolada, dodajte masi še sladilo.

Sestavine:

30 g posnetega kakava v prahu brez sladkorja
35 g kokosove moke (25 g za čokolado, 10 g za posip)
30 g hladno stisnjenega kokosovega masla
4–5 žlic hladne vode
sladilo po želji

Kokosovo maslo pred pripravo postavimo na sobno temperaturo, da se zmehča, ali pa ga z zmernim segrevanjem zmehčamo sami. Vanj umešamo kakav v prahu, kokosovo moko, vodo in sladilo po želji ter vse dobro premešamo. Trdo podlago (na primer kuhinjsko desko za rezanje) prekrijemo z aluminijasto folijo in jo posujemo z žličko kokosove moke. Nanjo naložimo čokoladno maso, jo posujemo s preostalo žličko kokosove moke in jo tanko sploščimo, pri čemer si pomagamo z večjim nožem. Ohladimo, odstranimo s podlage in nalomimo na koščke. Hranimo jo v hladilniku.

Hranilna vrednost (celotna masa: 150 g):

Energijska vrednost: 569 kcal
Beljakovine: 8 g
Ogljikovi hidrati: 26 g
Maščobe: 57 g

  KOKOSOVA ČOKOLADNA TABLICA (100 g) NAVADNA MLEČNA ČOKOLADA (100 g)
Energijska vrednost 380 Kcal 530 Kcal
Beljakovine 6 g 7 g
Ogljikovi hidrati 17 g 59 g
- od tega sladkor 2 g 58 g
- od tega vlaknine 10 g 2 g
Maščobe 38 g 30 g
Sestavine posnet kakav v prahu, kokosova moka, kokosovo maslo, voda sladkor, kakavovo maslo, posneto mleko v prahu, kakavova masa, sirotka v prahu, mlečna maščoba, lešnikova pasta, emulgatorja (sojin lecitin, E476), aroma

 

Dober tek!

Stašina Fit kuhinja