AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Prihaja slovenska LCHF kuharica

  • avtor: Tjaša Vrhovnik
  • 30.05.2017

Dobrega pol leta po izidu prve knjige Bemumast na knjižne police prihaja že prvo in težko pričakovano nadaljevanje, LCHF kuharica z naslovom Bemumast 2: LCHF-recepti za vsak dan. Knjiga, ki je skupno delo Jake Polajžerja, Staše Grom in Gašperja Groma, prinaša hitro obnovo osnov prehrane LCHF, poleg tega pa 90 receptov za mesne, zelenjavne in ribje jedi, za priročne obroke, ki jih potrebujemo, ko gremo na pot ali v službo, seveda pa ne manjkajo niti slastne LCHF slaščice.

Bemumast 2: LCHF-recepti za vsak dan

Prehrana LCHF je lahko najenostavnejši način prehranjevanja, saj so jedi lahko enostavne za pripravo, a kdor želi, lahko tudi pri pripravi obrokov po načelih prehrane LCHF uporablja svojo ustvarjalno žilico. Kuharica Bemumast bo še najbolj nejevernim Tomažem dokazala, da je prehrana LCHF lahko pravo gurmansko doživetje in užitek tudi za tiste, ki se radi sučejo v kuhinji.

Beseda »bemumast« je od izida prve slovenske knjige o prehrani LCHF novembra lani postala že prepoznavna blagovna znamka, sinonim za prehrano, bogato z maščobami. Prvi del knjige, ki je slovenskim bralcem predstavil osnove prehrane LCHF oziroma ketogene diete, je postal prava prodajna uspešnica, saj so prodajne številke dosegle skoraj 3.000 izvodov.

Knjiga bo naprodaj v Maxximum Shopih in na spletni strani maxximumshop.si ter v bolje založenih knjigarnah po vsej Sloveniji. V predprodaji je po znižani ceni 34,90 evra na voljo na maxximumshop.si.

Bemumast preprodajni paket

Stašina fit kuhinja

Zanimivosti o receptih

Število receptov: 90
Število uporabljenih sestavin: 978 (vključno z začimbami in dodatki)
Največkrat uporabljeno živilo: maslo
Največkrat uporabljena skupina živil: zelenjava
Število jajc, ki jih potrebujemo za vse recepte: 100
Količina masla, ki ga potrebujemo za vse recepte: več kot 2 kilograma

Bemumast 2: LCHF-recepti za vsak dan

Bemumast 2: LCHF-recepti za vsak dan

O avtorjih

Jakob Polajžer – kuhar Jaka je je svojo poklicno pot začel v Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju, kjer je poklicno izobraževanje zaključil z odličnim uspehom, a to ga ni ustavilo za nadaljnje izpopolnjevanje. Pridno se je učil, vpisoval številne programe, ki jih je zaključeval z odliko, in leta 2014 postal magister turizma.
Je kuhar, kulinarični in gurmanski zanesenjak in že nekaj let prisega na zdravo prehrano. Zadnje leto pa se je posvetil s srcem in dušo prehrani LCHF, ki mu pridno topi kilograme, brez odrekanj. To predstavlja tako na degustacijah, kuharskih delavnicah in pri svojih nastopih. Ima namreč tudi žilico za interakcijo z občinstvom, včasih tudi imitira znane osebnosti. Rada ga ima tudi televizijska kamera, zato že nekaj let redno kuha tudi na malih zaslonih v oddaji »Dobro jutro« na RTV Slovenija, pa tudi v oddajah, kot sta »Krožnik okusov« in »Jaka namaka«. Njegove številne nastope si lahko ogledate na njegovem kanalu na portalu Youtube.

Facebook: Kuhar Jaka
Spletna stran: http://kuhar-jaka.si
Youtube: https://www.youtube.com/user/JAKAtheChef

Gašper Grom je diplomirani dietetik in priznan prehranski svetovalec z več kot 20-letnimi izkušnjami. Redno se izobražuje in sledi strokovnim znanstvenim izsledkom. V zadnjih letih večino svoje strokovne pozornosti namenja prehrani po načelih ketogene oziroma diete LCHF (low carb high fat), saj gre za način prehranjevanja, kjer ni v ospredju samo oblikovanje telesa, pač pa predvsem zdravje, dobro počutje in dolgoživost. Redno se udeležuje strokovnih konferenc o tovrstni prehrani (Metabolic Therapeutics, Tampa, ZDA; Low Carb Vail, ZDA; Low Carb USA, San Diego, ZDA …). Pri sestavi prehranskih načrtov je osredotočen na posameznika, njegove psihofizične značilnosti in cilje, ki jih ta želi doseči. Svetoval je že več kot tisoč posameznikom.

Facebook: Gasper Grom - Low Carb Coach
Instagram: grom_gasper

Stašo Grom zdrava prehrana zanima že od nekdaj, celo do te mere, da se je odločila za študij dietetike, kjer trenutno zaključuje magisterij. Že kar nekaj let se prehranjuje po načelih prehrane LCHF. Takšna prehrana ji zelo ustreza, saj je preprosta, okusna in zdrava. Rada preizkuša klasične recepte, ki jih skuša preurediti tako, da so brez žitnih mok in dodanega sladkorja. Posebej rada pripravlja najrazličnejše sladice.

Facebook: Stašina fit kuhinja
Spletna stran: www.fitkuhinja.si
Instagram: stasa_grom

Maxx Burner

Intervju: Kuhar Jaka (Jakob Polajžer) – vsestranski ustvarjalec lepega in okusnega

Jaka, pred izidom je vaša nova knjiga »Bemumast 2: LCHF-recepti za vsak dan«. Je za vas izdajanje kuharskih knjig že nekaj utečenega ali imate še vedno kaj »avtorske treme«?

Gotovo je pred vsako izdajo kuharske knjige prisotna trema, pozitivna v smislu izdelka, in spraševanje, ali je to to, kar ljudje potrebujejo. Osnovno vodilo, vsaj zame, je vedno napisati recepte, ki so življenjski in enostavni za pripravo.

Pesnike in pisatelje pogosto vprašamo, kako poteka njihov ustvarjalni proces. Od kod prihaja inspiracija, navdih in kako poteka gnetenje idej, ki se razlijejo na papir. Kako je to pri kuharjih? Pridete do idej z opazovanjem ali se vam, recimo, zamisli za recepte pojavijo v nepovezanih situacijah – med vožnjo z avtomobilom, med sproščanjem na kavču?

Ja, po navadi je to pri kuharjih v kuhinji, velikokrat tudi takrat, ko hodimo naokrog in pokusimo kaj novega, dobimo idejo za izboljšanje ali preoblikovanje tega, kar smo pokusili. Večina novih receptov pa nastane pri vsakodnevni kuhi, tudi na podlagi napak. Včasih gre tudi kaj narobe, včasih kakšne sestavine nimaš in si ustvarjalen, pa narediš nekaj novega.

Kuharji ste danes pomembne javne osebnosti. Čutite ob tem kakšno posebno odgovornost do ljudi, ki vas poslušajo, vam sledijo, posnemajo?

Jaz pri svojem delu čutim ogromno odgovornost. Že dobrih dvanajst let ustvarjam kot kuhar, večino časa v neposrednem stiku z ljudmi, tu je odgovornost še toliko večja. Gre tudi za zaupanje, ki ga imajo ti do tebe in tvojega dela. Na sploh pa je pri zdravi prehrani, ko gre tudi za spremembo življenjskega sloga, odgovornost še toliko večja.

V Sloveniji ste eden od prvih kuharjev, ki je začel aktivno promovirati prehrano LCHF in oblikovati kuharsko kulturo brez vključevanja velikih količin ogljikovih hidratov. Kaj je vas prepričalo, da postanete glasnik te vrste prehranjevanja?

Predvsem to, da ta način prehranjevanja resnično ustreza času, počutju in zdravju. Je edinstven način prehranjevanja z enostavnimi smernicami, ni dieta, ni muha enodnevnica, ampak postane način življenja. Pri svojem delu sem predaval in vodil že več kot 1000 kuharskih delavnic, pa vedno naletel na tipične probleme diet, recimo težavo, da se ljudje težko dolgoročno držijo in uspevajo pri kaki omejevalni prehrani. LCHF ima izjemen učinek na zdravje, dobro počutje in je način prehrane, ki se ga z lahkoto držiš doma in na poti.

Mnogi, ki prisegamo na prehrano LCHF, pri tem načinu prehrane med drugim cenimo tudi možnost, da je izjemno enostavna in da priprava hrane ne pomeni nujno investicije časa in truda. Po drugi strani ljubitelji LCHF-ja to prehrano obožujejo prav zato, ker z njo lahko dosegajo določene estetsko-zdravstvene cilje, hkrati pa imajo možnost raznovrstnega eksperimentiranja z bogatimi in domiselnimi recepti. Med katere sodite, ko ste samo Jakob, človek z veliko obveznostmi?

Gotovo med prve, res lahko v kratkem času za majhen denar pripraviš vrhunski obrok zase in za družino. To, da imam pester dan z veliko obveznostmi in lahko vmes pojem nekaj malega in sem sit, je super. Hkrati si lahko inovativen, ustvarjalen in res narediš izjemne kombinacije jedi in okusov. Najbolj pomembno pa je, da si poln energije in izgubiš potrebo po stalnem hranjenju.

Imate kako LCHF-jed, ki se je ne naveličate?

LCHF te zasvoji, pečena jajca na svinjski masti so moja najljubša jed.

Sol je v jeziku pogosto uporabljena kot visoko cenjena sestavina. Rečemo recimo »sol življenja«, neokusne šale so tudi »neslane šale«, neumneži »nimajo soli v glavi«. Kakšno vlogo igra sol pri vas?

Sam sem velik zagovornik začimb. Začimbe so pika na i odlične hrane, polnega okusa. Nikoli ne smejo biti glavne na krožniku, zmeraj pa morajo jed dopolniti po okusu. Zato sem namenil več kot dve leti razvoju začimbnih mešanic brez ojačevalcev okusa, barvil in konzervansov. Ustvaril sem res izjemne začimbne mešanice, primerne tudi za LCHF-prehrano. Morate jih pokusiti, ljudje so navdušeni nad njimi. Lahko jih naročite prek spletne trgovine www.maxximumshop.si, so pa na voljo: mešanica za ribe, za perutnino, svinjino in zeliščna sol.

Začimbe Kuhar Jaka

Ste kuhar, poslovnež, organizator, tudi z zabavo se ukvarjate – vse okrog kuhe in hrane. Zanimivo je, kako se lahko ljudje vedno povezujemo okrog hrane na vse mogoče načine – ne samo kot jedci, pač pa kot družba, kot posamezniki, ki se povezujemo, predvsem pa kot ustvarjalci. Se vam zdi, da smo Slovenci v kuhinji ustvarjalci ali bolj konzervativci, ki se držimo preverjenih načinov priprave jedi?

Vzgojeni smo bili kot konzervativci, nas pa mediji s kuharskimi oddajami in veliko tudi preko socialnih omrežij vse bolj spreminjajo v ustvarjalce. Živila in jedi tudi veliko bolj cenimo. Od tod tudi večje zavedanje o pomenu zdrave hrane in o vplivu zdravega načina prehranjevanja na naše zdravje.

Kot strokovnjak tako za kuho kot za zdravo prehrano pogosto sodelujete na izobraževanjih različnih oblik – od kuharskih tečajev do kuharskih delavnic za zdrav način življenja in izobraževanja otrok. Katere stvari o hrani ljudje najmanj vemo, kje najbolj živimo v »temi«?

Žal smo postali preveč vodljivi in zaupljivi do izdelkov, ki imajo silovito marketinško podporo. Preveč slepo zaupamo oglaševanim proizvodom, ki so v veliki meri po kakovosti slabši kot manj znani izdelki. Premalo kupujemo lokalno, je pa razveseljivo, da vsak rad sam malo vrtnari in si pridela svežo hrano, tudi na balkonih. To je zelo dobro, tudi ta zelenjava je veliko kakovostnejša kot iz uvoza. Načelo lokalnosti in sezonskosti hrane je na sploh izjemno pomembno. Sezonski v tem pomenu besede, da izkoristimo naravo in danosti sezonskih živil, v katerih narava zapakira vse, kar človek potrebuje v tem času.

Se kdaj naveličate vrtenja po kuhinji? Vas kdaj prime, da bi vam kdo dobro kuhal in vi pa bi samo sedeli pri mizi? Kako kuharji sploh doživljate to? Se lahko, recimo, sprostite in hrano uživate brez analize, kako je bilo pripravljeno in kako bi moralo biti narejeno? :)

Nikoli ne moreš iz svoje kože, razen ko sem pri tašči. (Smeh.) Nisem tak kompleksen in ega poln človek, rad pokusim tudi druge jedi, rad se pustim razvajati in včasih tudi povem, če kaj ni v redu. Vsi bi morali biti kritični v gostinskih obratih, saj se le tako lahko dvigne kakovost pripravljene hrane. Natakarju povemo, kaj nam ni bilo všeč, pa tudi pohvalimo, če smo bili zadovoljni. Je pa v kuhinji tako, da moraš imeti ogromno znanja z več področij, da lahko živila združiš in ohraniš kvaliteto na krožniku.

Gašper Grom Low-Carb Coach

Intervju: Gašper Grom, svetovalec za prehrano LCHF

Malo več kot pol leta je minilo od izida prve knjige Bemumast. Kako ste zadovoljni z odzivi?

Zelo. Prodali smo skoraj 3.000 izvodov in prodajni cikel še ni končan. Za knjigo, izdano brez večje založbe, je to ogromna številka. V knjižnicah so zanjo čakalne vrste. A bolj kot to, me veselijo odzivi ljudi, ki so prehrano LCHF vzeli za svojo. Ljudje hvaležni pišejo, kako se jim je s prehrano LCHF spremenilo življenje – niso samo shujšali, nekateri si izboljšajo simptome bolezni. Najbolj se mi je v spomin vtisnilo sporočilo gospe, ki že desetletja boleha za revmatizmom: po štirinajstih dneh prehrane LCHF je lahko presadila vse rože, lahko se skloni in celo počepne, česar prej ni mogla.

Bemumast preprodajni paket

Katera živila sestavljajo jedilnik LCHF?

Pri prehrani LCHF na minimum zmanjšamo vnos ogljikovih hidratov, beljakovin zaužijemo toliko, da pokrijemo fiziološke potrebe, vse ostalo zapolnimo z maščobami. Pri taki prehrani večinoma uživamo živila, kot so avokado, jajca, maslo, losos, mastne kose mesa, olivno olje, lešnike in makadamije, masten sir in podobno ter zelenjavo. Kruha, riža, testenin, krompirja in podobnih stvari ne vključujemo v jedilnik.

Kaj pa vitamini, sadje in zelenjava, od kje jih dobimo pri tej dieti?

Zelenjava je del ketogene diete in je priporočljiva. Pri standardni, torej najstrožji obliki diete je treba poskrbeti za vnos vitaminov, pa tudi mineralov, soli. Pri ohlapnejših oblikah prehrane LCHF predstavlja zelenjava volumsko največji del jedilnika. Sicer pa: maščobna živila so najboljši vir mikrohranil.

Za koga vse je prehrana LCHF primerna?

Načeloma za tri skupine ljudi: za čezmerno hranjene in debele, za sicer zdrave ljudi, ki se zavedajo pomena prehrane za zdravje in dobro življenje, tretja skupina pa so ljudje z različnimi diagnozami. Raziskave kažejo, da je prehrana LCHF učinkovita pri nadzoru sladkorne bolezni (predvsem tipa 2), zmanjševanja trebušne debelosti, uravnavanja krvnih lipidov in nižanja krvnega tlaka. Terapevtstko se taka prehrana že dolgo uporablja pri na zdravila odpornih oblikah epilepsije, veliko zanimivih in obetajočih raziskav pa poteka o povezavi prehrane LCHF z ugodnimi učinki na nevrološke bolezni (Alzheimerjeva, Parkinsonova bolezen), srčno-žilne bolezni, nekatere oblike raka itd.

Katerim posameznikom odsvetujete tovrstno metodo in za koga je najbolj primerna?

Pri posameznikih s hudimi boleznimi vedno priporočam, da ljudje svojo prehrano uravnavajo v sodelovanju z zdravnikom ali zdravnikom specialistom, in redno nadzorujejo svoje ključne biomarkerje.
Prehrana LCHF pa ni primerna za ljudi z motnjami v presnovi lipidov.

Bemumast 2: LCHF-recepti za vsak dan

Opozarjanje pred nevarnostjo uživanja prevelikih količin maščob kar ne pojenja. So res tako nevarne?

Priporočila prehranskih smernic, ki ljudi navajajo na visok vnos ogljikovih hidratov, sovpadajo z epidemijo debelosti, sladkorne bolezni tipa 2 in drugih nenalezljivih kroničnih bolezni. So maščobe krive za to? Pri prehrani LCHF uživamo vse maščobe, a nekaj je pomembno – ne samo za prehrano LCHF, to bi morali upoštevati VSI ljudje: paziti moramo na optimalno razmerje med maščobnimi kislinami omega-6 in omega-3. V »moderni« prehrani je to razmerje tudi 20:1, idealno pa je 1:1. Maščobnih kislin omega-6 je enostavno preveč, hkrati pa je hrana v 21. stoletju osiromašena maščobnih kislin omega-3.

Potem bi bilo dovolj, če bi v sicer običajno prehrano samo dodali dobre maščobe?

Načeloma z vašo idejo ni nič narobe: pač dodate nekaj maščob in na ta račun nekoliko znižate delež OH. To bo iz splošnega vidika zdravja celo bolje kot nič. Če pa želimo vse prednosti prehrane LCHF, pa moramo OH znižati na absolutni minimum. Ne gre za to, kaj je na krožniku, gre za to, kakšen presnovni odziv želimo doseči. In želimo, da telo za svojo energijo uporablja maščobe. Če je za energijo dovolj OH, se ta preklop enostavno ne bo zgodil. Inzulin se ne bo umiril, kot bi se lahko, to pa vpliva tudi na to, koliko kurimo lastnih maščobnih zalog. V bistvu je predelana, vnaprej pripravljena, torej moderna hrana, bogata z OH in maščobami hkrati, najslabše, kar si počnemo: jemo zanič hrano, slabo kombinacijo makrohranil, povrh vsega pa – logično – jemo preveč.

Maščobne zaloge na naših bokih itd. so namenjene sposobnosti preživetja, zakaj bi jih preganjali?

To je res. Gonja za tankimi teleščki je danes izrazito pretirana – velika večina ljudi ne potrebuje vidnih trebušnih mišic, po drugi strani pa tudi 30 in več odstotni delež telesne maščobe ne pomaga pri dobrem in dolgem življenju. Za normalno življenje imajo tudi najvitkejši ljudje dovolj maščobnih zalog za dnevne potrebe. Predvsem je nevarno odvečno trebušno maščevje: to ni samo neestetsko, pač pa je gojišče prenekatere bolezni.

Prehrana LCHF ni samo shujševalna dieta, pač pa način dolgoročnega prehranjevanja. Kako pa pomaga pri hujšanju?

Eden od bistvenih razlogov, zakaj posamezniki uspešno shujšajo s takim načinom prehranjevanja, je dejstvo, da se jim s tako prehrano spontano uredi apetit oziroma drugače povedano: pri dietah, kjer omejimo vnos energije, je prvi »stranski učinek« povečan apetit, kar hujšanje oteži. Pri prehrani LCHF tega ni. 

Kako učinkovito je hujšanje z dieto LCHF in v čem je drugačna od drugih diet?

Večina ljudi, ki se loti prehranjevanja LCHF, ne želi več na »normalno« prehrano. Prehrana LCHF je okusna in zadovoljujoča – nimaš občutka, da se čemurkoli odrekaš, to je pogosto dovolj, da ne razmišljaš o poti nazaj. Ne gre samo za shujševalno dieto, LCHF je način življenja in ima logiko v presnovnih spremembah, ki jih sproži in ki so izjemno dobrodejne za zdravje – posledično tudi za izgubo odvečne telesne maščobe.

Nekaterim tudi s prehrano LCHF ne uspe shujšati. Kaj je lahko razlog?

Najpogosteje gre za posameznike, ki se niso prav dobro poučili o prehrani LCHF in delajo napake: preveč beljakovin, skritih ogljikovih hidratov. Zgodi se, da mi kdo reče, da se prehranjuje po načelih LCHF, potem pa ugotoviva, da dnevno poje tri večje sadeže. To je lahko usodna napaka.


 
AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek