Maxx Burner

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Debata o prehrani in kaj je paleo

  • avtor: Uroš Sobočan, foto: BP Team
  • 16.09.2014

V nedeljo 14. septembra 2014 je v prostorih BP Teama potekala debata o prehrani in kaj je paleoprehrana. Vlogo glavnega predavatelja je imel nihče drug kot Marko Roblek, vizionar, zagovornik in promotor paleo načina prehranjevanja pri nas. Ker paleo načinu prehranjevanja sledimo tudi Maxximumovci, je bila udeležba debate tako rekoč obvezna.

V prvem delu nam je Marko razložil, kako je paleo iz enotnih smernic, kaj jesti in kaj ne, zrasel v izjemno osebni pristop k oblikovanju prehrane posameznika. Če smo včasih dobili zgolj informacijo, da se moramo izogibati žitom, mlečnim izdelkom, določeni škrobnati zelenjavi in stročnicam, imamo danes nekoliko bolj svobodne roke pri izbiri prehrane.

Sploh mlečni izdelki so večna debata paleo jedcev. Nekateri mlečne izdelke priporočajo, drugi se jim striktno izogibajo. Moj nasvet je, da jih za nekaj tednov izločite iz prehrane in opazujete spremembe, ko jih ponovno začnete uživati. Ste napihnjeni? Ste utrujeni? So obiski sanitarij bolj pogosti? Vse to so tipični znaki, da mlečni izdelki niso najbolj primerni za vašo vsakodnevno prehrano. Če gremo po lestvici od tistega, kar vam bo povzročilo najmanj težav, do tistega, kar povzroča največ težav, je najbolj varno maslo, sledijo siri, kefir, smetana, skuta, jogurti in šele na koncu mleko. Na mleko je občutljiva večina posameznikov, toda kot sem omenil, spremembe opazite šele, ko te izdelke za nekaj časa izločite iz svoje prehrane.

Naslednja vroča tema, ob kateri se krešejo iskre, je količina ogljikovih hidratov, ki bi jih naj zaužili na dan. Je to 150 gramov? 100 gramov? Morda le 30 gramov? Odgovor se ponovno skriva v osebnem pristopu. Nekateri lahko vse življenje uživajo velike količine ogljikovih hidratov, ki jim na prvi pogled ne škodijo, medtem ko krvna slika pogosto pokaže drugačno zgodbo. Veliko vnetnih stanj v telesu, visoka vrednost trigliceridov in nizka vrednost HDL-a so pogosti znanilci tega, da lepota od zunaj še ne pomeni zdravja od znotraj.

Osebno mi je všeč Atkinsov pristop k določitvi količine ogljikovih hidratov, ki jih vaše telo lahko tolerira. Začnete nizko, okrog 20 g na dan, nato pa to številko počasi dvigujete. Seveda je poleg številke pomembna tudi izbira vrste in kakovosti hrane. Ogljikovi hidrati iz testenin zagotovo niso enaki ogljikovim hidratom iz zelenjave, saj slednja poleg njih s sabo prinaša še ostala hranila.

Po prvem delu je sledila pogostitev v mariborski restavraciji Leon. Kuharji so nas presenetili s pečenimi rebri in ostalimi pogosto zapostavljenimi deli živali. Najbolj zanimivo je bilo opazovati, kako smo se udeleženci lotili hrane. Po začetnih neuspehih z vilicami in noži smo vsi skupaj zagrabili kose mesa in kosti v roke ter se mastnih ust veselili in pogovarjali pozno v večer.

Debata je izpadla res odlično, da o pogostitvi niti ne izgubljam besed. Vse pohvale Alešu Potrču in Sandiju Bitencu iz BP Teama, da sta se lotila organizacije tega dogodka in nam vsem skupaj pričarala lepo nedeljsko popoldne. Takih dogodkov je pri nas zagotovo premalo in lepo bi bilo, da se vsi skupaj potrudimo in organiziramo še kakšnega več.


 
Maxximum Adapt