Maxx Burner

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

ISSN konferenca London 2016 – drugi dan

  • avtor: Uroš Sobočan
  • 10.05.2016

Med 16. in 17. aprilom 2016 je v Londonu potekala prva ISSN konferenca v Evropi, katere se je udeležila tudi ekipa Maxximuma.

Na prvem predavanju drugega dne konference ISSN v Londonu je prof. Emma Stevenson predstavila vpliv mleka, mlečnih beljakovin in vadbe na uravnavanje apetita. Po njenem mnenju se apetit regulira preko treh nivojev: psihološkega nivoja, pri katerem gre za vpliv vonja hrane, ure hranjenja in podobno, hormonskega nivoja, pri katerem gre za uravnavanje hormonov (inzulin, grelin, leptin …) in tretjega nivoja, v katerem se vsi signali združijo v celoto.

Maxximum Pure Whey

Apetit je tudi odvisen od posameznika do posameznika. Nekateri imajo radi sladko hrano, spet drugi slano hrano, nekateri so po vadbi lačni, drugi ne morejo spraviti vase niti regeneracijskega napitka. Emma je povedala, da je še posebej pri ženskah opazila, da vadba vpliva na dvig apetita in s tem velikokrat do prenajedanja.

Prof. Stevensonova priporoča uživanje sirotkinega napitka oziroma mleka po vadbi. Beljakovine naj bi namreč poskrbele za hitrejšo regeneracijo in obnovo po treningu, prav tako naj bi zaradi njihovega nasitnega učinka vnesli manj energije in s tem lažje uravnavali oziroma izgubili telesno težo.

Naslednji predavatelj Graeme Close PhD se je dotaknil ekstremnih strategij za uravnavanje telesne teže, ki se jih poslužujejo profesionalni jezdeci konjev. Ti namreč zaradi želje po nizki telesni teži pogosto sledijo različnim ekstremnim dietam, zlorabljajo diuretike, nekateri pa so celo bulimični.

Maxximum Adapt

Rezultat tega je izjemno slab imunski sistem, nagnjenost k zgodnji osteoporozi in ostalim boleznim. Po drugi strani je zanimivo dejstvo, da imajo, kljub vsem naštetim strategijam, profesionalni jezdeci izjemno slabo telesno sestavo. Delež telesne maščobe je pri večini, kljub zelo nizki telesni teži, med 14 in 16 odstotkov.

Greame je v zaključnem delu predstavil enostavne pristope k  izboljšanju telesne sestave teh profesionalnih športnikov brez potrebe po ekstremnih strategijah. Dovolj ste že uvedba treninga z utežmi in sprememba prehrane (nižji vnos sladkorjev, predelanih živil …). Žal pa se večina športnikov zaradi natrpanega urnika tega ne poslužuje.

Športni dosežek ali videz? Shawn Arent PhD je v svoji predstavitvi predstavil, kako pomembno je postaviti ločilno črto med izboljšanjem športnega rezultata in telesnim videzom. Lepota in športni rezultat namreč ne gresta vedno z roko v roki.

forma ali funkcija?

Shawn se je dotaknil tudi tega, kako danes večino stvari narekuje športna industrija. Če je bilo nekoč pomembno le to, kaj počnemo med vadbo, kasneje kaj počnemo pred/med in po vadbi, je danes pomembno. kaj počnemo skozi ves dan.

Bemumast!

Zadnji predavatelj prof. Craig Sale PhD je predstavil vpliv prehrane in prehranskih dopolnil na zdravje kosti. Veliko športnikov temu posveča premalo pozornosti, zaradi česar imajo v poznem življenjskem obdobju precej težav. Najbolj težavne skupine, ki pogosto trpijo za poškodbami, so: plesalci, cestni kolesarji, telovadci, tekači, plavalci in jezdeci.

Zdravje kosti

In kaj lahko storimo za boljše zdravje kosti? Po njegovem mnenju je prva stvar, da poskrbimo za dovolj visok energijski vnos. Ta naj bi znašal okrog 45 kcal na kg puste telesne mase. Čeprav pogosto omenjajo, da beljakovine negativno vplivajo na zdravje kosti, po njegovem mnenju za to ni dovolj dokazov. Craig priporoča tudi nekoliko višji vnos kalcija. Ta naj bi bil po njegovem mnenju med 1000 in 1500 mg na dan. Za konec je poudaril še, da obstaja še veliko ostalih hranil, ki imajo potencialni pozitivni vpliv na zdravje kosti, a še niso dovolj raziskana.

Celotno galerijo predavanj si lahko ogledate na Maxximum forumu.


 
Iztek roka