Bemumast

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

ISSN konferenca London 2016 – prvi dan

  • avtor: Uroš Sobočan
  • 28.04.2016

Med 16. in 17. aprilom 2016 je v Londonu potekala prva ISSN konferenca v Evropi, katere se je udeležila tudi ekipa Maxximuma. ISSN (International Society Of Sports Nutrition) je neprofitna akademska zveza, namenjena spodbujanju raziskav in uporabi znanstvenih dognanj s področja prehrane, prehranskih dopolnil in vadbe v profesionalnem športu in vsakdanjem življenju. Je ena izmed vodilnih zvez na svetu, ki poleg vsakoletnih konferenc in izobraževanj izdaja tudi revijo JISSN, v kateri so zbrana najnovejša znanstvena dognanja s področja prehrane, uporabe prehranskih dopolnil in vadbe.

Predavanja

Prvi predavatelj na konferenci je bil eden izmed glavnih ustanoviteljev zveze ISSN Jose Antonio PhD. Glavna tema njegovega predavanja je bila pomembnost visokega vnosa beljakovin. Čeprav pogosto slišimo, da je visok vnos beljakovin nevaren za zdravje, ga v praksi dejansko zelo težko dosežemo. Prenajedanje z ogljikovimi hidrati in maščobami je namreč veliko bolj enostavno kot prenajedanje z beljakovinami iz naravnih virov, saj imajo te veliko bolj nasiten učinek.

Bemumast!

Raziskava, ki so jo izvedli na treniranih moških in ženskah, se je osredotočila zgolj na spremembo vnosa beljakovin – več kot 5 g beljakovin na kilogram telesne teže. Režim in volumen treningov sta ostala nespremenjena. Rezultati raziskave so pokazali spremembo v sestavi telesa in deležu telesne maščobe. Skupina na dieti s povišanim vnosom beljakovin je v povprečju izgubila več telesne maščobe kot skupina z normalnim vnosom beljakovin. Prav tako raziskovalci niso opazili negativnega vpliva povišanega vnosa beljakovin na zdravje športnikov.

Sledilo je predavanje Laurenta Bannocka DProf(c) in Scotta Robinsona PhD na temo optimizacije učinkovitosti elitnega triatlonca. Oba predavatelja sta povedala, da se veliko športnikov znajde v začaranem krogu informacij, zaradi katerih pogosto trpi njihova učinkovitost in s tem športni dosežek. Veliko posameznikov se namreč poslužuje spletnih kalkulatorjev in različnih drugih izračunov, preko katerih si oblikujejo prehrano, namesto da bi se osredotočili na lastne potrebe po hranilih.

Triatlonec, ki jih je prosil za pomoč pri izboljšanju športnega rezultata – premagati triatlon pod petimi urami, se je na začetku obravnave soočal s številnimi prebavnimi težavami, slabo regeneracijo in slabim imunskim sistemom. Delež telesne maščobe je na začetku znašal kar 16 odstotkov, kar je za tako treniranega atleta preveč.

Po tem, ko so triatloncu glede na vse izmerjene podatke določili prehrano, vadbo in uporabo prehranskih dopolnil, se je začelo njegovo stanje počasi izboljševati. Izboljšala se je regeneracija, izboljšal se je njegov VO2max, prebavnih težav skorajda več ni imel, izgubil je tudi precejšnji delež telesne maščobe. Seveda mu je uspel tudi športni rezultat, saj je s triatlonom opravil v manj kot 5 urah.

Nauk te obravnave je, da je na prehrano, vadbo in uporabo prehranskih dopolnil treba gledati iz osebnega stališča posameznika. Smernice, ki jih najdemo na spletu, lahko le služijo za osnovo, vse ostalo je treba prilagajati sproti.

Abbie Smith-Ryan PhD je predstavila vidike življenjskega sloga žensk. V znanstvenih vodah namreč najdemo zelo malo podatkov in raziskav  o vplivu vadbe, prehrane in prehranskih dopolnil, ki bi bile narejene na ženskah. Abbie je povedala, da je glavni problem večine žensk predvsem nizka samopodoba in s tem pogosto sledenje neprimernim dietam, ki vodijo v začarani krog. Ženske zaradi tega pogosto ne sledijo nekim urejenim prehranjevalnim smernicam. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da naj bi bila izguba telesne teže bistveno pomembnejša od izboljšanja športnega rezultata za kar 1/3 atletinj.

Stašina fit kuhinja

Abbie je tudi povedala, da med ženskim in moškim telesom obstajajo jasne razlike. Žensko telo lahko tako v primerjavi z moškim veliko bolje uporablja maščobo kot vir energije med vadbo. Zaradi tega porabijo manj glikogena in potrebujejo nižji vnos ogljikovih hidratov. Žal pa se v praksi srečujemo ravno z nasprotnim – veliko žensk je namreč še vedno strah vnosa maščob. Abbie je tudi poudarila, da je za ženske pomemben višji vnos beljakovin, ki pripomorejo k hitrejši regeneraciji, dajejo daljši občutek sitosti in pomagajo pri izgubi telesne maščobe.

Kaj pa glede prehranskih dopolnil? Abbie priporoča uporabo sirotkinih beljakovin (whey), probiotikov, ribjega olja (maščobe omega-3), kreatina in PS (fosfatidilserina).

Zadnji predavatelj prvega dneva James Morton PhD je razložil pomembnost periodizacije ogljikovih hidratov za izboljšanje vzdržljivosti in zdravja kolesarjev. Visok vnos ogljikovih hidratov je po njegovem namreč pomemben za izboljšanje vzdržljivosti, nizki vnos ogljikovih hidratov pa za izboljšanje signalizacije med celicami, biogeneze mitohondrijev, povečano oksidacijo maščob in kot orodje za učinkovitejše uravnavanje telesne teže. James zato priporoča periodizacijo ogljikovih hidratov in povišan vnos beljakovin, med katerimi je še posebej poudaril pomembnost aminokisline levcin.

Celotno galerijo predavanj si lahko ogledate na Maxximum forumu.


 
Stašina Fit kuhinja