Maxximum Adapt

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Paleo konvencija 2015

  • avtor: Uroš Sobočan
  • 27.07.2015

V soboto 25. junija 2015 je v Berlinu potekala prva večja paleo konvencija v Evropi, katere se je udeležila tudi ekipa Maxximuma. Paleo filozofija življenja namreč postaja vedno bolj priljubljena po vsem  svetu.

Da, tokrat govorim o paleo filozofiji, ki se od paleo režima prehranjevanja razlikuje po tem, da vključuje še druge aspekte življenja, kot so gibanje, vadba, družabno življenje in preventiva pred obolenji. Njeno priljubljenost gre pripisati predvsem temu, da je enostavna za razumevanje. Posamezniku, ki se zanjo odloči, ne zapoveduje, česa ne sme jesti, ampak mu ponuja nabor živil, ki naj predstavljajo osnovo njegove prehrane in tista, katerim se naj raje izogne.

Paleo konvencija 2015

Predavanja

Prvi predavatelj na največjem paleo kongresu v Evropi je bil Peter Hinjoual, motivator, mednarodni predavatelj in osebni trener, ki s svojimi predavanji vedno znova navdihne občinstvo. Peter se je v svojem govoru dotaknil uveljavljenih prehranskih trditev in mitov, kot so: jejte petkrat na dan, ne uživajte obrokov po šesti zvečer, in tega, kako imamo zaradi vpliva medijev načeto svojo samopodobo. Suha telesa manekenk namreč niso nič kaj bolj zdrava od tistih z nekaj kilogrami preveč.

Peter Hinjoual

Zanimiv je bil tudi del, kjer se je dotaknil našega sistema nagrajevanja in povezovanja hrane s čustvi. Če na primer, ko se vrnete iz službe, svojemu otroku prinesete kinder jajčko, jo bo povezal z dobrim počutjem. Dobil je namreč čokolado, to je prvi vzrok za veselje, v jajčku se skriva darilo, to je drugi vzrok za veselje in  vrnili ste se domov, to je tretji vzrok za veselje. Zaradi povezave – čokolada prinaša veselje – bo po čokoladi posegal tudi v odraslih letih, ko bo iskal nekaj, s čimer bi se potolažil.

Iztek roka

Sledilo je predavanje vodilne nemške evolucijske biologinje dr. Sabine Paul. Dr. Paulova nam je predstavila vpliv prehrane na ADHD in kako poteka dan afriškega plemena Hadza. Afriška ljudstva se namreč zjutraj, takoj ko se zbudijo, skupaj odpravijo na lov.

Sabine Paul

Lov pomeni, da že zjutraj potrebujejo popolno osredotočenost in zbranost, če hočejo žival ubiti z lokom. Prav tako si ne smejo privoščiti napak pri izdelavi strupenih puščic, saj je strup tako močan, da lahko ubije tudi človeka. Si predstavljate, da bi vse to počeli na prazen želodec? Brez zajtrka? Pleme Hadza namreč še danes nima sodobnih kuhinjskih pripomočkov, kot je hladilnik, da bi lahko hrano shranjevali za dlje časa. Njihov zajtrk je torej odvisen od tega, kaj bodo ujeli oziroma nabrali na svojem lovskem pohodu. Prav tako hrane ne uživajo vsake tri ure, temveč zgolj takrat, ko jim je na voljo.

Dr. Paulova je izpostavila tudi hranila, ki so pomembna za pravilni razvoj možganov. Ti so namreč sestavljeni iz 77 % vode ter 23 % maščob in beljakovin. Med maščobami so najpomembnejše omega 3 maščobne kisline, ki jih moramo obvezno zaužiti s hrano. Najboljši viri omega 3 so možgani živali, kostni mozeg, ribe in kače, ki se vračajo na jedilnike tudi v Evropi. Rastlinskim virom se raje izognite, saj je izkoristek omega 3 iz njih zelo slab. Ostala pomembna hranila za normalni razvoj možganov so še aminokisline, vitamini in minerali. Glutenu, mlečnim izdelkom in predvsem umetnim barvilom in konzervansom pa naj bi se, če želimo koristiti svojim možganom, izogibali.

Iztek roka

Dr. Uwe Richter je v svojem predavanju predstavil pomembnost preventivne medicine. Govoril je o tem, kako bi se morali osredotočiti na to, kaj naj bi zaužili in kaj ne. Paleo prehrana je po njegovem mnenju ustvarjena za človeka, saj je njena makronutrientska sestava podobna sestavi človeka (razmerje med beljakovinami, ogljikovimi hidrati in maščobami). Prav tako narekuje tudi, da naj se izogibamo toksinom, ki uničujejo naš imunski sistem (PVC, težke kovine, umetna barvila …).

Uwe Richter

Po predavanju Dr. Richterja je sledil odmor za kosilo, ki smo si ga privoščili na bogato obloženi paleo tržnici. Ponudba izdelkov nas je res presenetila, čeprav smo bili nekoliko razočarani nad sestavinsko sestavo energijskih ploščic.

Paleo insect bars

Paleo ice cream

Po kosilu je sledilo težko pričakovano predavanje Adela Mousse, avtorja izjemno priljubljenega bloga www.suppversity.com. Adel je predstavil pomembnost tega, da se naša prehrana skozi celotno življenje spreminja in da jo moramo zato prilagoditi svojim lastnim potrebam.

Adel Moussa

Paleo prehrana je po njegovem mnenju idealna, saj predstavlja veliko manevrskega prostora. Nelogično je namreč, da nekdo, ki ne mara slanine, po njej posega samo zato, ker mu dieta tako narekuje. To je namreč recept za neuspešnost diete. Paleoprehrana je po njegovem mnenju odlična tudi zato, ker lahko izbirate prava, nepredelana živila, ki si jih lahko preprosto prilagodite svojim potrebam oziroma okusu.

Adel Moussa 3 point

Adel je izpostavil tudi pomembnost trikotnika zdravje-videz-zmogljivost. Pri tem gre za to, da, če se boste na primer odločili, da je vaš primarni cilj zdravje, bosta ostala dva – videz in zmogljivost, trpela na njegov račun, oziroma če je vaš cilj povečanje vzdržljivosti ali mišične mase, to še ne pomeni, da je vaše početje, od treninga do prehrane, najboljše za vaše zdravje.

Iztek roka

 Naslednji predavatelj Dr. Paul Jaminet, avtor znane knjige The Perfect Health Diet, ki jo lahko kupite tudi v trgovini Maxximum Shop, je tokrat predstavil pomembnost vpliva infekcijskih bolezni na naše zdravje. Čeprav nam je skozi razvoj medicine uspelo zajeziti najbolj znane infekcijske bolezni, kot so tuberkuloza, sifilis, ošpice in podobne, imamo danes največ težav s srčno-žilnimi boleznimi. Slednje namreč pogosto opisujejo tudi kot infekcijske bolezni, saj so pogosto posledica vnetnih stanj, ki nastanejo zaradi infekcij v telesu.

Paul Jaminet

Dr. Jaminet je povedal, da je pri odkrivanju vnetnih stanj treba pozornost nameniti vrednosti belih krvničk in holesterolu. Vrednost belih krvničk je namreč povezana z odzivom našega imunskega sistema na vnetje. Več kot jih je, več je vnetnih stanj v telesu. Tudi holesterola nas ne sme biti strah. Nekoliko višji HDL je namreč povezan z dolgoživostjo in učinkovito zaščito pred infekcijami. Glavni problem je le oksidiran holesterol, ki nastane pri nepravilni prehrani, bogati s sladkorjem.

Po mnenju dr. Jamineta je za zdrav imunski sistem pomembna ustrezna higiena, urejen dnevno/nočni ritem, ustrezni zunanji impulzi (svetloba, temperatura bivalnega prostora … ) in urejena prehrana. Za izboljšanje imunskega sistema dr. Jaminet priporoča tudi do 16-urne poste oziroma zgolj dva obroka dnevno, ki naj bosta bogata s mikrohranili (vitamini, minerali … ). In če želite, da si bo vaš otrok že v rani mladosti ustvaril močan imunski sistem, nikar ne posegajte po formulah za otroke, temveč ga dojite. Dojenje namreč dokazano poskrbi, da otrok dobi potrebna protitelesa za ustvarjanje zdravega imunskega sistema.

Paul Jaminet takeaways

CELOTNA GALERIJA

Če vas zanima več o paleo prehrani, preberite serijo člankov na Maxximum portalu oziroma pobrskajte po temi Paleo dieta na Maxximum forumu.

Paleo dieta - uvod v paleo dieto

Paleo dieta - moderni človek gre na lov

Paleo dieta – glavne napake paleo jedcev

Gremo Keto po Gromovo - vpliv paleo in keto prehrane na holesterol

Paleo dieta - Paleo jedilnik v praksi


 
Odprodaja 2020