Maxximum Adapt

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Prva mednarodna Low-Carb, High-Fat konferenca - tretji dan

  • avtor: Uroš Sobočan
  • 26.02.2015

Tretji dan je kongres odprl dr. Michael Eades, ki  je na zanimiv način predstavil zgodovino človeške evolucije. Od tega, da so naši predniki uživali večinoma živalsko hrano in kdaj v zgodovini se je človek prvič soočil s pojavom kariesa, do tega, kakšno škodo so utrpeli Egipčani zaradi svoje prehrane, ki je temeljila pretežno na žitih.

Čeprav smo zaradi fresk prepričani, da so bili Egipčani precej suhi, kipci ljudi govorijo drugače. Veliko kipcev s človeško podobo kaže, da so moški imeli poudarjen trebuh in prsi, ki spominjajo na ginekomastijo. Tudi avtopsija mumij je pokazala, da Egipčani v splošnem niso bili zdravo ljudstvo. Zamašenost žil in kalcij, ki se nalaga na njihovih stenah, sta jasna pokazatelja srčno-žilnih obolenj. Toda kako je to mogoče? Egipčani niso poznali sladkorja in predelanih rastlinskih olj, ki jih danes povezujemo z omenjenimi zapleti. Njihova hrana je temeljila na žitih, še posebej na polnovrednem kruhu, mesa pa ni bilo v izobilju. So torej žita kriva za nastanek srčno-žilnih obolenj?

Bemumast!

Naslednji predavatelj dr. Malhotra je pripravil odlično predavanje o smiselnosti zdravstvenih posegov. Po njegovih podatkih je 1/3 zdravstvenih posegov v ZDA nepotrebnih oziroma nesmiselnih. Kot rešitev namesto zdravljenja predlaga spremembo prehranjevanja, zaradi katere lahko že v enem mesecu zmanjšamo možnost za nastanek srčno-žilnih obolenj. In kakšen je ta način prehranjevanja? Zmanjšanje vnosa sladkorja in ogljikovih hidratov nasploh ter več nepredelane, naravne hrane, kot so meso, jajca, ribe, maslo, avokado in podobna beljakovinsko-maščobna živila.

Tudi dr. Ann Childers je opozorila na to, da se od svojih prednikov lahko veliko naučimo. Fermentacija, namakanje, kaljenje, vse to so postopki, ki so jih uporabljale še naše babice, da so hrano spravile in jo zavarovale pred pokvarljivostjo.

Dr. Jason Fung je v svojem drugem predavanju obrazložil, zakaj je uveljavljeno zdravljenje diabetesa napačno. Problem je, da ne zdravimo vzroka bolezni – inzulinske rezistence, temveč se osredotočamo le na to, da  pacientu z diabetesom umetno uravnavamo nivo krvnega sladkorja z injekcijami inzulina. Zaradi tega velja prepričanje, da diabetes ni ozdravljiva bolezen in da so oboleli vse življenje odvisni od injekcij inzulina. Dr. Fung trdi nasprotno. Pri zdravljenju bi se morali osredotočiti na vzrok – inzulinsko rezistenco in v tem smislu na znižanje inzulina. In kako to naredimo brez zdravil? Iz prehrane izločimo živila, ki povzročajo dvige in padce inzulina – ogljikove hidrate.

Dr. Gary Fettke je predstavil nov model rakavih obolenj. Po njegovem je rak presnovna bolezen in ne stvar genetike ali česa drugega. Večina nekdanjih ljudstev namreč ni obolevala za rakom, vse do trenutka, ko so privzeli sodobno prehrano, bogato z ogljikovimi hidrati in sladkorjem. Dr. Fettke je izpostavil, da lahko ketogena dieta pozitivno vpliva pri preprečevanju in zdravljenju rakavih obolenj. Rakave celice namreč ne morejo uporabiti ketonov kot vir energije, njihova rast pa je odvisna od glukoze. Zmanjšanje prehranskega vnosa ogljikovih hidratov in sladkorja prav tako vodi do zmanjšanja tvorbe prostih radikalov, manj vnetnih stanj in s tem do manjše aktivnosti rakavih celic. V vednost, dr. Fettke ima možganski tumor, ki je neaktiven že dolga leta, odkar je na ketogeni dieti.

Tudi drugo predavanje dr. Roberta Cyvesa je bilo precej poučno. Izpostavil je, da otrok ne smemo obravnavati kot odrasle. BMI lestvice, vrednosti krvnega tlaka in podobno je potrebno prirediti otrokom, da lahko vidimo dejansko sliko, kaj se z njimi dogaja. Dr. Cyves je tudi izpostavil, da je debelost posledica zasvojenosti. Pri uživanju živil z veliko ogljikovimi hidrati namreč v možganih potekajo enaki procesi kot pri uživanju nekaterih zasvojljivih drog. Namesto tega, da se pri problemu debelosti osredotočamo le na zmanjšanje teže z ukrepi, ki v praksi niso učinkoviti, bi morali biti pozorni  na odpravo vzroka zasvojenosti, ki se največkrat začne že v otroštvu – na sladkarije.

Prof. Tim Noakes, oče tekaške biblije Lore of Running, je v svojem predavanju pojasnil, zakaj je v preteklosti zagovarjal visok vnos ogljikovih hidratov za športnike in zakaj danes meni, da se je motil. Problem prvih raziskav, v katerih je sodeloval tudi sam, je bil v tem, da so se osredotočale le na vnos ogljikovih hidratov. Ker smo v sodobnem času navajeni kot vir energije izkoriščati predvsem glukozo, so bili pred leti mnenja, da športniki za več energije potrebujejo več ogljikovih hidratov. Najnovejše raziskave, ki so bile predstavljene na konferenci, pa dokazujejo, da so športniki, ki se lotijo low-carb, high-fat (LCHF) prehranjevanja, prav tako uspešni kot tisti, ki se prehranjujejo pretežno z ogljikovimi hidrati oziroma lahko ob dovolj dolgi adaptaciji na izkoriščanje maščob za energijo celo izboljšajo svoj športni rezultat.

S tem je prof. Noakes nakazal na naslednje predavanje, v katerem je dr. Phinney predstavil več kot 30 let osebnih raziskav na področju LCHF oziroma ketogene prehrane pri športnikih. Dr. Phinney je prikazal jasne dokaze, da omejitev vnosa ogljikovih hidratov in povečanje vnosa maščob vpliva na varčevanje z mišičnim glikogenom in bistveno izboljša porabo maščob za energijo med aktivnostjo. Danes zaradi njegovih in dr. Volekovih raziskav vedno več športnikov, tako elitnih kot amaterskih, upošteva LCHF prehrano. Hitrejša regeneracija, izboljšanje športnega rezultata in manj vnetnih stanj so le nekatere izmed sprememb, o katerih poročajo. Zanimivo je tudi dejstvo, da se večina udeležencev njegovih raziskav, ki so imeli prej običajno prerano z visokim vnosom ogljikovih hidratov, danes prehranjuje po LCHF sistemu. Dosežki so jih namreč prepričali, da lahko s preprosto prilagoditvijo prehrane izboljšajo svoj rezultat. In koliko časa traja, da maščobe postanejo učinkovito gorivo? Dr. Phinney priporoča vsaj dva- do štirimesečno adaptacijo, praksa pa kaže, da do največjega izboljšanja pride po letu dni LCHF prehranjevanja.

Zadnji, četrti dan predavanj je bil namenjen širši javnosti. Večina predavateljev je povzela predavanja preteklih dni. S tematiko predavanj, osvojenim znanjem in tudi s pristopom strokovnjakov, ki so na izjemen način predali svoje znanje o LCHF prehranjevanju, sem zelo zadovoljen. LCHF ni nekaj, s čimer se človek srečuje zadnjih 30 let, nasprotno, LCHF-ju smo priča skozi celotno človeško evolucijo.

Od leta 1977, ko nas je postalo strah maščob in odkar temelj prehranske piramide predstavljajo ogljikovi hidrati, je zdravje sodobnega človeka zavilo v napačno smer. Debelost, alzheimerjeva bolezen, diabetes tipa 2 in še bi lahko našteval, so postali ubijalec številka ena. Čas je za spremembe, čas je, da poskrbimo za svoje zdravje in zdravje prihajajočih generacij.

Več slik si lahko ogledate na Maxximum forumu v temi: 1. International LOW CARB HIGH FAT summit.


 
Iztek roka