Bemumast

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Iz dnevnika Katje Dobeic

  • avtor: Katja Dobeic; uredila Staša Grom
  • 26.03.2007

Katja je 20-letna študentka iz Ljubljane z energijo in odločnostjo, ki ju premore le malokdo. Fitnes, jahanje, tek, plavanje, rolanje, balet, jazz balet, standardni in latinsko ameriški plesi jo spremljajo že od malih nog.

Uspelo ji je priti do zavidljivega telesa, ki izžareva vztrajnost in disciplino. Kako utegne poleg skrbno načrtovane prehrane in treningov sočasno opravljati težak študij, poleg tega pa v svoj urnik stlači še marsikaj? S trdno voljo in prepričanostjo v svoje početje.

Katja se bo 14. aprila 2007 potegovala za laskavi naziv Miss Športa Slovenije 2007.

Ura je 11.00 zvečer. Prenehala sem z učenjem in končno imam čas, da pobrskam po še neprebranih temah na Maxximum Forumu, odgovorim na kakšno zastavljeno vprašanje in si vzamem nekaj časa zase. Sladkam se s Hy-Pro-jem čoko/lešnik, mojim zadnjim obrokom danes, in tuhtam, če sem si pripravila vse potrebno za jutrišnji dan.

Rana ura, zlata ura

Budilka me ponavadi predrami ob petih ali pol šestih zjutraj. Kljub pogosti skušnjavi, da bi še malo poležala, hitro vstanem in se dobesedno odvlečem v kuhinjo. Močna kava ali Thermo Drine me popolnoma zbudita in pripravita do tega, da lahko po vseh jutranjih opravilih pograbim fitnes torbo in se odpravim - na fitnes. Ta se na mojo srečo trikrat tedensko odpre že ob 6ih zjutraj, ob ostalih dnevih pa ta čas izkoristim za uro ali dve teka po ljubljanskem Gradu ali kolesarjenja na domačem spinnerju. V obdobju izpitov se ponavadi odločim kar za slednjega, saj čas na kolesu izkoristim tudi za študij. Ker sem študentka drugega letnika medicinske fakultete, mi učenje in priprave na vaje vzamejo kar precej časa, zato poskušam združiti koristno s koristnim ... ups, želela sem reči prijetno s koristnim.

 

Brez ustrezne prehrane ne gre

Po koncu treninga sledi obvezen beljakovinski napitek, izmed katerih imam najraje maxxWHEY z okusom vanilije in 100% ISO Whey z okusom karamele in kapučina. Čez slabo uro pa si pripravim še konkretnejši zajtrk, pri katerem pazim, da je sestavljen tako iz kompleksnih ogljikovih hidratov kot tudi iz beljakovin. Ponavadi si privoščim skuto z ovsenimi kosmiči ali pa beljake in kos pirinega kruha. Pogosto se  pa zgodi, da moram iz fitnesa direktno na predavanja ali na vaje, kar pomeni, da moram imeti hrano že pripravljeno za zraven. Ponavadi v torbico vtaknem svež sir (cottage cheese), pirin kruhek, Hy-Pro 85, oreške, tudi skuto s kosmiči sem že vlekla s seboj na faks. Kolegi so že navajeni, da iz torbe vedno povlečem kaj čudnega in za njih nerazumljivega, ampak sedaj se samo še nasmehnejo in me ne zasujejo več z vprašanji zakaj in kako.

Popoldnevi

Po prihodu domov si ponavadi vzamem nekaj časa za mojo malo psičko. Glede na to, da sem lastnica dolgodlake čivave, ki ima toliko energije, da kar štrli iz nje, jo zelo rada peljem na sprehod po bližnjih Prulah in Trnovem. Tempo seveda določa ona in lahko vam zaupam, da gre za kar dober trening hitre hoje z vmesnim lahkim tekom. Ko se madam končno odloči, da ima dovolj, je čas za kosilo. Poskušam pripravljati čim bolj raznolike obroke, saj se, kot vsaka ženska, hitro naveličam enolične prehrane. Piščančje, puranje meso, govedino, sveže ribe, polnozrnat riž ali testenine ter veliko raznovrstne zelenjave se da pripraviti na veliko načinov, le malo eksperimentiranja je potrebnega (ali pa kakšna dobra ideja, najdena na forumu). Pri kosilu obvezno zaužijem tudi zdrave maščobe Fit Omega 3 in vitaminske tablete One-a-Day.

Popoldanske ure ponavadi minejo za knjigo (se samo meni zdi, ali ves čas pišem samo o učenju in faksu?), v zadnjem času, ko se približuje finale Miss športa Slovenije 2007, pa ta čas izkoristim še za dodaten aerobni trening. Potrudim se, da opravim vsaj 4 treninge z utežmi na teden, aerobni trening pa je postal vsakodnevno opravilo. Število anaerobnih treningov bom v zadnjih tednih povečala na 5-6, kardiovaskularne treninge pa tudi do dvakrat na dan, razen enega dneva v tednu, ko bo dan za počitek.

Kaj pa hobiji?

Verjetno si mislite, da živim samo za učenje, treninge in pripravo piščanca. No, v zadnjem času je temu res skoraj tako, zaradi prihajajočega finala Miss Športa in bližajočih se izpitov. Sicer sem pa čisto običajna punca, ki v vsej tej zmešnjavi najde tudi čas za fanta, s katerim sva skupaj že skoraj 4 leta in pol, za družino in za hobije. V zadnjem času sem se večkrat preizkusila tudi kot fotomodel, sem tudi članica casting agencije avdicija.com, ki mi občasno priskrbi priložnostno delo; pomagam kot hostesa, statistka v nekaterih TV oddajah, kot fotomodel za oglase, plakate ipd. Ne morem reči, da mi to delo prinese nek stalen in bogat zaslužek, je pa dodatna dejavnost, ki jo opravljam z velikim veseljem in mi predstavlja bolj sprostitev kot obremenjujočo »službo«.

Malo sem zašla s svojega dnevnega ritma ... Kot sem omenila, popoldan in tudi del večera večinoma mineta za par tisoč strani debelimi angleškimi bukvami, ki jih naši profesorji kujejo v zvezde, študentje pa malo manj. To je pač del študija in vsi se tolažimo, da nam bo nekoč lepše. Upam, da ne zaman.

Sem nepoboljšljiv sladkosned

Moje popoldanske malice in večerje so si ponavadi zelo podobne, v zadnjem času si najraje pripravim omleto iz beljakov in zelenjave ali pa skuto z nekaj zamrznjenimi višnjami oz. malinami. Ko pa mi »pade cuker« in me pograbi moja čokoholičarska strast, pa je edina in najbolj zdrava rešitev beljakovinski puding Hy-Pro 85, ki je z dodatkom beljakovega snega in žličko pravega kakava ena izmed najboljših sladic. Sem namreč neozdravljiv sladkosned, ki si poskuša s ponarejenimi beljakovinskimi muffini ter skutnimi torticami brez dodanega sladkorja in maščob pozdraviti željo po sladkem. V večini primerov mi to tudi uspe in spontani cheat obroki niso tako pogosti, kot bi bili brez tovrstnih sladkarij. Seveda si med vikendi privoščim tudi kakšen off obrok, ki ponavadi vsebuje vsaj eno izmed naslednjega: pizza, sirov burek ali topel sendvič. Vendar pa v zadnjih tednih pred tekmovanjem takih pregrešnih stvari niti pogledam ne. Vse, kar je potrebno, je trdna volja in neka motivacija, ki te žene naprej, poleg tega si pa najdem tudi druge oblike sprostitev, ki mi odženejo vse misli na hrano. Zelo rada obiščem savno, masažo ali jakuzzi, zdaj, ko bo pomlad in malo topleje, pa bodo prišli na vrsto tudi dolgi sprehodi po soncu.

Podpora bližnjih mi veliko pomeni

Kot vidite, je moj dan precej pester in moram reči, da mi nikoli ni dolgčas. Trudim se živeti zdravo, športno obarvano življenje, hkrati pa uskladiti tudi vse ostale stvari, kot so faks, fant in družina. Sama priprava zdrave hrane in načrtovanje obrokov vnaprej mi sicer vzamejo nekaj časa, a ker to počnem z veseljem, mi ni težko. Poleg tega mi je o pravilnem načinu prehranjevanja uspelo poučiti celotno družino, kar pomeni, da nam ni potrebno pripravljati različne hrane, saj se zdravega prehranjevanja držimo vsi. Nasploh mi podpora fanta, prijateljev in domačih ogromno pomeni in mi pomaga pri uresničevanju mojih ciljev in sanj. In kdo ve, morda bo tudi tokrat njihova pomoč in stiskanje pesti prišla prav in bo naslov naslednjega članka: Katja Dobeic, Miss Športa Slovenije 2007!

Fotografije:
sporta.siol.net
Šport - slovenska športna revija
avdicija.com


 
Stašina Fit kuhinja