AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Moj fit dan: Jerca Poznič - študentka dietetike in fitnes navdušenka

  • avtor: Staša Grom
  • 10.12.2013

Jerca Poznič dokazuje, da je kljub številnim obveznostim mogoče vzdrževati zdrav življenjski slog, fit postavo in dobro počutje. Lani smo jo videli celo na fitnes tekmovanju, kjer je pokazala zavidanja vredno izklesano telo.

Ni ga čez uravnotežen zajtrk

Moj dan se začenja brez budilke; zbudi me fant, preden odide v službo. Začutim, da so noge precej težke od včerajšnjega celodnevnega kolesarjenja, ampak mislim, da bo do popoldanskega treninga vse v najlepšem redu. Vstanem, postorim nekaj običajnih jutranjih ritualov urejanja, tako sebe kot stanovanja, ter se posvetim najljubšemu obroku v dnevu. Za pripravo in uživanje zajtrka si privoščim kar nekaj časa. Nepogrešljiv del so jabolka ali drugo sezonsko sadje v kombinaciji z beljakovinskim živilom, kot so jajca, mlečni izdelki ali pa kar beljakovinski napitek. Po potrebi in navdihu dodajam še druge sestavine – žitarice v različnih oblikah, žlico medu ali raznorazne začimbe, sploh cimet in kakav v prahu. Obrok obvezno spremlja velika skodelica zelenega čaja in vitaminska »šumečka«, raztopljena v vodi.

Bodoča magistrica dietetike

Študijske obveznosti še malo preložim in najprej preverim e-pošto, facebook in nekaj ostalih spletnih strani, ki jih vsakodnevno spremljam in so večinoma povezane s prehrano ter fitnesom in ostalimi športi, ki me zanimajo. Ko zmanjka izgovorov, se lotim učenja, pisanja seminarskih nalog in vsega ostalega, kar od mene zahteva podiplomski študij dietetike. Predavanj letos ne obiskujem, delno zaradi oddaljenosti od fakultete in s tem povezane porabe časa in denarja, delno pa zaradi nezadovoljstva nad programom, ki bolj slabo izpolnjuje moja pričakovanja nadgradnje dodiplomskega študija prehranskega svetovanja. Po nekaj urah je čas za prvi premor, ki ga izkoristim za sestavljanje jedilnika za katero izmed strank, kadar mi ostane čas, pa si privoščim še sproščanje s sprehodom ali tekom v naravi, ki se zaključi s seanso joge, nad katero sem se navdušila v zadnjem času. Bolj ali manj uspešno zvijanje v položaje, ki se jih skušam priučiti kar s pomočjo knjig, mi da nov zagon, s katerim se ponovno lotim šole, diet ali kakšnega novega projekta.

Odprodaja 2020

Kosilo je preprosto, a zdravo

Kmalu je čas za pripravo kosila; zase in za fanta. K sreči ima moj najdražji zelo nezahteven okus, saj se z inovativnostjo pri kuhanju ravno ne morem pohvaliti, četudi sama z veseljem preizkusim kakšno novo jed – a le, kadar jo pripravi kdo drug. V večini primerov glavni obrok sestavlja velika količina raznovrstne zelenjave, malo riža, testenin, občasno pa tudi bolj eksotičnih žitaric, ki jih ponujajo v trgovinah z zdravimi in ekološkimi živili, ter kos ribe, govedine, purana ali piščanca. Slednji je trenutno bolj poredko na mizi, saj sva ga oba že pošteno naveličana, so pa zato toliko bolj aktualne najrazličnejše vrste rib. Moje eksperimentiranje glede kuhe ne seže dlje od uporabe začimb, pa še te so večinoma omejene na curry, čili, baziliko in rožmarin. Kakorkoli, kosilu sledi obvezna relaksacija ob kavi in koščku temne čokolade (samo zaradi zdravja, seveda).

Fitnes je moj drugi dom

Popoldneve preživljam v fitnes centru, ki ga v Tolminu vodiva skupaj s fantom. Običajno najprej naredim svoj trening z utežmi, nato se posvetim strankam, dekletom in ženskam, ki želijo spoznati fitnes vadbo in preoblikovati telo. No, tudi kakšnemu fantu kdaj priskočim na pomoč z nasvetom ali pri treningu. Sama treniram vsak drugi dan, kadar je vključeno celo telo, oziroma po sistemu 2-1 (dva dneva treninga, en dan pavze), kadar trening delim na spodnji in zgornji del telesa. Pavza seveda ne pomeni počitka, ampak je priložnost, da se posvetim drugim oblikam rekreacije, ki me veselijo. Ker sem v fitnesu vsak dan, se namreč kar težko prisilim k dejanskemu počitku, tudi kadar vidim, da je telo izmučeno, a se počasi vseeno privajam, da sem le pasivna opazovalka, medtem ko drugi delajo. Trenutni poletni urnik sicer predvideva proste vikende, ki jih izkoristim za katerega izmed ostalih priljubljenih športov – tek, kolesarjenje in od letošnjega leta tudi tenis. A vendar je fitnes moja najljubša oblika rekreacije.

Na vrsti je večerja

Domov se vrnem ob 21.30. Čas je za zadnji obrok. Kaj jem zvečer, je odvisno od tega, kakšna je bila moja prehrana čez dan, skoraj vedno pa je vključen kos sadja ter skuta ali beljakovinski napitek Nitro Pure Whey Gold z okusom burbonske vanilje, ki je stalen in nepogrešljiv del mojega jedilnika. Po posebej napornem ali uspešnem dnevu, včasih pa tudi kar brez razloga, si zvečer s fantom pripraviva domačo pico s skuto, z lososom in s špinačo ali palačinke z nadevom iz skute, jabolk in cimeta – z užitkom in brez slabe vesti. Ob večerji je čas za pogovor o minulem dnevu in načrtih za naprej. Za jutri, naslednji mesec, naslednje leto … Tekmovalnih ambicij v fitnesu trenutno nimam, pogovor se vrti o zaključku študija ter promociji dietetike in fitnes vadbe, ki v Tolminu še nima tako raznolikega kroga privržencev kot v večjih mestih. Razmišljava, kako motivirati mlajše, kako privabiti starejše in seveda kako čim bolj zadovoljiti sedanje člane. Ko so smernice za naprej postavljene, izklopim možgane, vklopim televizijo in kmalu nato zaspim.


 
Maxximum Adapt