Maxximum Adapt

Izšla je dvajseta številka revije POSTANI Fit

Revija PostaniFit

Intervju: Emil Košir - zmagovalec drugega Maxx FIT IZZIVA

  • avtor: Staša Grom
  • 25.02.2013

Po zelo odmevnem prvem Maxx FIT IZZIVU, ki je potekal lani, je Maxximum letos znova organiziral izziv v oblikovanju telesa. Na letošnji, drugi Maxx FIT IZZIV, ki je trajal od januarja do konca maja, se je prijavilo 47 izzivalcev, izmed katerih jih je do konca vztrajalo le 21. Trije najvišje uvrščeni izzivalci so za nagrado prejeli prehranska dopolnila iz trgovine Maxximum Shop v vrednosti 500, 300 oziroma 150 evrov.

Vsi udeleženci izziva so na Maxximum forumu (del spletne strani www.maxximum.si) vodili svoj dnevnik, v katerega so vpisovali in objavljali svoje jedilnike, treninge, zdrave recepte, počutje, napredek ter druga opažanja in fotografije. Na začetku in ob koncu izziva so objavili fotografijo svojega telesa v sprednji, zadnji in stranski pozi, kar je bilo eno izmed meril, ki jih je pri izbiranju zmagovalcev upoštevala Maxximum žirija. Žirija je poleg fotografije stanja pred izzivom in po njem ocenjevala tudi primernost prehrane in vadbe za doseganje zadanega cilja ter strukturno in grafično ureditev dnevnika.

Tokrat je zmagal 33-letni Emil Košir, ki je v času trajanja izziva izgubil zavidanja vredno količino odvečne telesne maščobe.

Emil, kaj je bil razlog, da si se prijavil na Maxx FIT IZZIV? Si se prvič resno odločil oblikovati svoje telo?

Novembra lani sem se odločil, da je skrajni čas, da izgubim odvečne kilograme, ki so se mi nabrali, in da pridem v boljšo telesno formo. Imel sem nekaj zdravstvenih težav s koleni in desno ramo, zaradi česar mi je zdravnik svetoval, naj le kolesarim, saj bi lahko s konkretnejšimi treningi in z večjimi obremenitvami stanje le še poslabšal. Zaradi tega sem po drugi operaciji rame kakšno leto bolj ali manj miroval, z izjemo občasnega nogometa ali rolanja. To seveda ni bilo dovolj in kilogrami so vztrajno naraščali (pred operacijo sem imel približno 85 kilogramov, pred začetkom diete pa skoraj 100). Tako sem se torej novembra odločil, da začnem redno obiskovati fitnes in paziti na prehrano. Do novega leta sem uspešno opravil prvo, recimo ji uvajalno fazo treninga in bolj zdrave prehrane. Potem sem se odločil, da še bolj zategnem pas in si sestavim individualno prilagojen jedilnik, ki vključuje veliko beljakovin in maščob ter zmerno količino ogljikovih hidratov. In prav takrat sem med prebiranjem Maxximum foruma po naključju naletel na Maxx FIT IZZIV. Rekel sem si, zakaj pa ne, to bo le še dodatna motivacija, da svoj načrt izpeljem do konca. Voditi dnevnik javno, se izpostaviti s svojim imenom in priimkom ter ne nazadnje s precej zgovornimi fotografijami je nekaj, kar ti ubije že misel na to, da bi goljufal, kaj šele, da bi to zares počel. In moram reči, da mi je sodelovanje na Maxx FIT IZZIVU resnično pomagalo, da sem se dosledno držal vsega, kar sem si zadal.

Nam zaupaš, kakšen program prehrane in treninga si si zadal? Glede na doseženo formo je bil več kot učinkovit …

Prehrana je temeljila na kombinaciji nizkohidratne in ketogene diete. Pazil sem, da nisem zaužil več kot 100 gramov ogljikovih hidratov na dan, ti so bili večinoma iz zelenjave, redkeje iz polnozrnatih štručk, kruha ali česa podobnega. Zadnji mesec sem stisnil zobe in še bolj zmanjšal količino ogljikovih hidratov, zadnjih 14 dni pa sem zmanjšal tudi količino maščob. Čez teden sem štiri- do petkrat na teden treniral v fitnesu, konec tedna pa sem tudi kolesaril ali tekel. Zadnji mesec sem na splošno več pozornosti namenil aerobnim aktivnostim, tako da sem zadnja dva tedna vsak dan zjutraj 30‒40 minut kolesaril, popoldan pa sem v fitnesu opravil še trening z utežmi.

Kaj se ti zdijo najpomembnejša pravila zdravega in dolgoročnega hujšanja?

Rekel bi, da je pomembno uživati čim več nepredelane hrane in držati dnevni energijski vnos v primernem območju. Večino časa svoje diete sem bil v kaloričnem primanjkljaju, z izjemo občasnih dni, ko sem povečal vnos ogljikovih hidratov, kar je priporočljivo za ohranjanje hitre presnove. Pri sebi sem opazil, da mi najbolj ustrezata pusto meso in zelenjava, občasno tudi riž, polenta in krompir. Skratka, da dieta deluje, je pomembno, da je energijski vnos manjši od dnevne porabe, če pa ob tem uživamo še čim bolj industrijsko nepredelano hrano, je to le še dodaten plus in ne moremo zgrešiti.

Nam zaupaš recept za tvojo najbolj priljubljeno dietno jed?

V času diete sem si pogosto pripravil polnjen jajčevec s koščki piščančjih prsi. Recept sem  si sposodil pri uporabniku UrosS z Maxximum foruma. Moram poudariti, da sem preizkusil veliko njegovih receptov, saj ima zelo izvirne in zanimive ideje. Ampak ta polnjen jajčevec je pa moj absolutni favorit, zelo sočen in nasiten.

Kako je na postopek tvoje preobrazbe gledala okolica? So verjeli vate?

Spremembe na telesu so bile seveda vidne, kar so najbolj opazili prijatelji, s katerimi sem se srečeval ob koncu tedna. Zadovoljen sem, da imam ob sebi prijatelje, ki so verjeli, da mi bo uspelo, ne nazadnje me dobro poznajo in vedo, da če se za nekaj odločim, to po navadi tudi speljem do konca. Tako da se z dvomi drugih nisem srečeval. (smeh)

Si se ob oblikovanju telesa naučil posebej česa o sebi?

Ugotovil sem, da mi najbolj ustreza prehrana, ki vključuje malo ogljikovih hidratov ter zmerne količine pustih beljakovinskih živil in zdravih maščob. Opazil sem celo, da sem tiste dni, ko sem povečal vnos ogljikovih hidratov, treniral slabše. Kar zadeva trening, sem ugotovil, da naredim veliko boljši rezultat, če vadim z manjšimi težami in vajo izvajam pravilno ter pod popolnim nadzorom, kot pa če pretiravam z bremenom. V zadnjem primeru namreč poleg mišice, ki naj bi jo treniral, vključiš še več drugih (postranskih) mišic, se pri tem zvijaš in vajo na koncu izvedeš popolnoma nepravilno. S tem izničiš namen vaje – maksimalno trenirati določeno mišico. O tem je bilo že veliko napisanega na Maxximum forumu in priznam, da je povezava mišice in možganov oziroma popolna koncentracija na določeno vajo res učinkovita.

Od konca izziva je minilo že nekaj mesecev. Ali še vedno vzdržuješ formo?

Da, še vedno jo vzdržujem, trenutno imam približno 85 kilogramov. Prav tako še vedno treniram petkrat na teden, in sicer tako, da vsak dan treniram eno mišično skupino, konec tedna pa na tešče pretečem 8‒10 kilometrov. Še vedno stremim k temu, da mi uspe izgubiti čim več odvečne telesne maščobe. Kot sem že omenil, mi nizkohidratna dieta zelo ustreza, zato jo ohranjam in mislim, da jo bom tudi vnaprej.

Emil, hvala za pogovor.

Hvala tudi vam in lep pozdrav vsem bralcem revije Postani Fit. Ob tej priložnosti bi še pohvalil ustvarjalce spletne strani www.maxximum.si, saj so mi bili s svojimi prispevki in nasveti pri svoji preobrazbi v veliko podporo.

Dnevnik Emila Koširja* in drugih sodelujočih si lahko ogledate na Maxximum forumu v rubriki  Maxx FIT IZZIV 2.
*Emilov dnevnik ima naslov koshir »Getting in Shape«.

 


 
Maxximum Adapt