Maxximum Adapt

Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

Evropsko prvenstvo za ženske IFBB 2012 Zagreb

  • avtor: Gašper Grom
  • 14.05.2012

Od 11. do 13. maja 2012 je v Zagrebu potekalo Evropsko prvenstvo IFBB v ženskem bodybuildingu, bodyfitnessu in bikini kategorijah. Tekmovalci obeh spolov so se lahko pomerili tudi v novi disciplini athletic fitness. Prvenstvo je bilo zares odlično organizirano in Slovenija je dosegla neverjeten uspeh.

Slovensko ekipo je predstavljalo 5 deklet, kar je svojevrsten rekord. Mojca Petaros je nastopila v kategoriji fitness, Adela Šajn, Tanja Čanč in Maja Golob so nastopile v kategoriji bikini, in Aleša Krže v kategoriji bodyfitness. V izredno močni konkurenci 34 evropskih držav in udeležbi preko 170 tekmovalk se je v finale uspelo uvrstiti le naši najboljši bikini tekmovalki Tanji Čanč. To si nikakor ne smemo šteti kot neuspeh, saj so ostale tekmovalke nastopile prvič in pokazale, da imajo z nadaljnim trdim delom še veliko možnosti za visoke uvrstitve.

Mojca Petaros je nastopila v kategoriji fitness, kjer 50% ocene predstavlja nastop, ki mora vsebovati različne gimnastične prvine, in 50% videz. Mojca je imela odličen nastop, ki mu je manjkalo le malo več dodatne energije za uvrstitev na višje mesto.V primerjavah, kjer ocenjujejo videz, je imela najboljšo formo med vsemi tekmovalkami. Mojca ima le eno pomanjkljivost, to je širina ramen, ki v sprednjih pozah močno zniža končno oceno. Deloma je kriva njena struktura, predvsem višina, in deloma premalo razvite ramenske mišice. S trdim delom lahko to v prihodnosti popravi.

Med bikini tekmovalkami je bila prva na vrsti Maja Golob. Maji ni uspelo priti v finale, toda iz njenega nastopa je bilo takoj razvidno, da ima odlično strukturo in simetrijo. Ko bo še rahlo učvrstila mišice in nekoliko izboljšala formo, bo lahko posegala po visokih uvrstitvah. Pred tekmo nas je bilo strah, da jo bo največ stal njen nastop; to je bilo namreč njeno prvo tekmovanje. Na koncu pa se je izkazalo, da je nastopila zelo samozavestno in se na odru odlično predstavila.

V višji kategoriji bikini sta nastopil dve naši tekmovalki. Sedaj že izkušena Tanja Čanč in naša najboljša gimnastičarka Adela Šajn, ki je na prvenstvo prišla direktno iz gimnastičnega tekmovanja. Adela mora do naslednje tekme samo popraviti formo, saj ji sam nastop ni delal težav. Ima namreč dovolj izkušenj z nastopanjem pred številnimi gledalci.

Naša najboljša bikini tekmovalka Tanja Čanč je na prvenstvu nastopila v še boljši formi, kot pa lansko leto na Arnold classicu v Madridu ter svetovnem prvenstvu v Novem Sadu. Tokrat je njen prepričljiv nastop Sloveniji prinesel zasluženo zlato medaljo in s tem prvo slovensko zmago v zvezi IFBB. Bravo, Tanja!

V kategoriji bodyfitnes, kjer imajo tekmovalke lahko več mišic in manjši nivo maščobe kot v kategoirji bikini, je nastopila Aleša Krže, ki se je s tem naspotom po nekaj letih vrnila na tekmovalno sceno. Žal Aleša tokrat ni bila optimalno pripravljena in bo morala trdo garati do naslednjega nastopa. Popraviti mora predvsem širino ramen in izboljšati formo.

Poleg nastopa naših tekmovalk sta na tekmi opravljala test za sodnika naša najboljša bodybuilderka Brigita Brezovac in Zmago Karner. Rezultati testa še nisto znani, vendar verjamem, da se bosta pridružila Blažu Erjavšku in Gašperju Gromu v slovenskih sodniških vrstah IFBB.

Na tekmovanju so se odlično odrezali tudi naši sosedje in organizatorji tekmovanja, Hrvati. Zrinka Fišer je bila nepremagljiva, tako v svoji kategoriji bodyfitness, kakor tudi v skupni kategoriji. Odlično se je odrezala tudi Eva Rusan, drugače tekmovalka Maxximum teama, ki je naredila v zelo kratkem času velik preskok naprej in zasedla odlično tretje mesto v svoji kategorij. Obstajajo za zdaj še neuradne informacije, da bi naj Eva dosegla celo drugo mesto, saj so pri ponovnem štetju točk odkrili napake. Čestitke obema Hrvaticama za dosežek!


 
Stašina Fit kuhinja