Maxximum Adapt

Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

Evropsko prvenstvo IFBB 2012 v bodybuildingu in bodyclassicu

  • avtor: Gašper Grom
  • 09.05.2012

Med 3. in 7. majem 2012 se je slovenska reprezentanca udeležila XI. Evropskega prvenstva IFBB v bodybuildingu in bodyclassicu, ki je potekalo v obmorskem španskem tursitičnem mestu Santa Sussana.

Kot smo navajeni je bila organizacija prvenstva s strani IFBB izvedena na vrhunski ravni. Tekmovalci so bili nastanjeni v odličnih hotelih, za vse je bilo poskrbljeno z rednimi obroki raznovrstne hrane v neomejenih količinah. Tudi samo tekmovanje je potekalo tekoče in hitro, kar je bilo glede na velikost prireditve nujno potrebno. Prvenstva se je udležilo kar 38 od 42 evropskih držav, takorekoč nedosegljiva udeležba za marsikateri šport. Zaradi velikega števila tekmovalcev in kategoriji je tekmovanje potekalo kar 3 dni v dopoldanskem in popoldanskem času.

V petek so bile na vrsti kategorija mastersov in juniorjev, kjer nismo imeli svojih predstavnikov. V kategoriji bodyclassic masters je nastopil najboljši hrvaški bodyclassic in bivši evropski prvak Dražen Vrbančić ter osvojil odlično tretje mesto, čeprav ni zadel svoje najboljše forme. To je do neke mere razumljivo; Dražen je imel namreč v soboto pomembnejšo tekmo v kategoriji članov preko 180 cm in za tekmovalca je zelo težko optimalno vzdrževat formo na dveh tekmah.

V soboto so bile na vrsti vse kategorije bodyclassic, kjer je nastopil prvi slovenski predstavnik Tadej Štrakl. Tadej je kljub temu da je še junior, nastopil med člani v kategoriji bodyclassic do 175 cm, za las zgrešil finale in osvojil odlično sedmo mesto. Tadej si je tokrat nabiral predvsem izkušnje, saj se je prvič preizkusil v tako močni konkurenci. Tekma mu je dala novih zagonov za naprej, predvsem pa pokazala, kaj so njegove slabe točke, na katere mora biti pozoren v bodoče. Popraviti mora namreč noge in trebušne mišice ter še bolje izpopolniti formo.

Sobota pa je bila tudi dan, ko je hrvaška reprezentanca osvojila še eno medaljo. Ponovno je med člani bodyclassic v kategoriji preko 180 cm nastopil Dražen Vrbančić in osvojil še svojo drugo medaljo na tem prvenstvu. Tokrat je v hudi konkurenci osvojil srebrno medaljo. Z nekoliko bolj izpopolnjeno formo bi lahko osvojil tudi zlato. Draženova struktura je namreč idealna za bodyclassic kategorije, prav tako pa je vrhunski tudi njegov nastop. V isti kategoriji je nastopil še drugi Hrvat, Sandi Imerović, ki je prav tako prišel v finale in osvojil šesto mesto. Z boljšo formo bi se lahko uvrstil tudi na višje mesto.

V nedeljo je nastopil naš najboljši bodybuilder Miha Zupan. Miha je tokrat v hudi konkurenci 21 tekmovalcev v kategoriji do 100 kg pokazal svojo življensko formo in se boril za zmago. Na koncu mu je uspelo osvojiti odlično tretje mesto. Miha je bil tokrat tako maksimalno pripravljen, kot tudi makismalno poln. Na odru je deloval zelo samozavestno, kot pravi zmagovalec. Vsi trije nosilci medalj so imeli svoje prednosti in pomankljivosti, tako da so odločali detajli. Za Miho naj bi bil kot vedno poguben njegov nastop, ki pa je bil v primerjavi s prejšnimi tekmovanji že močno izboljšan oziroma prilagojen željam sodnikov. Tretje mesto je v vsakem primeru na tako pomembnem tekmovanju izreden uspeh in Zupanov čas sigurno še prihaja.

Nedelja je bila ponovno uspešna tudi za hrvaško reprezentanco. Daniel Miklečić je v kategoriji bodybuilding do 75 kg osvojil srebrno medaljo ter pokazal zares odlično pripravljenost in popolno simetrijo.

Druga hrvaška tekmovalca, Nikola Demo in Peter Krbot, nista prišla v finale.

Uradni rezultati: http://www.ifbb.com/pdf/2012_santa_susana/SSResults.pdf

Galerije

prvi dan
drugi dan
tretji dan

 


 
Fitnes akcije jan20