Maxximum Adapt

Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

Arnold Classic Europe 2014

  • avtor: Uroš Sobočan in Gašper Grom
  • 28.09.2014

Med 26. In 28 septembrom 2014 je v španskem Madridu potekalo prestižno fitnes tekmovanje Arnold Classic Europe 2014, katerega se je udeležila tudi reprezentanca Slovenije. Poleg fitnes in bodibilding tekmovanj so se odvijala tudi številna druga tekmovanja v različnih športnih disciplinah, ki so iz leta v leto bolj obiskana. Celotno prireditev spremlja tudi velik sejem prehranskih dopolnil in športne prehrane.

V Madrid smo prispeli na dan tehtanja tekmovalcev. V primerjavi z lanskim letom so prijave tekmovalcev potekale bistveno hitreje in bolj tekoče. Pohvale sodnikom in organizatorju, konec koncev imajo opravka s številnimi tekmovalci iz vse Evrope. Po prijavnem postopku je bil čas za počitek in priprave na tekmovanje.

Dobro obiskan sejem

Sejem je tudi letos potekal v dveh etažah. Če že lansko leto ni bilo prisotnih nekaj večjih proizvajalcev prehranskih dopolnil in športne prehrane, jih je bilo letos še manj. V ospredju so bila predvsem ameriška imena in blagovne znamke, ki so prisotne na španskem tržišču.

Sejemske stojnice so privabljale množice z delitvijo brezplačnih vzorcev in majic in s svojimi  sponzoriranimi atleti – profesionalnimi tekmovalci. Letos smo tako na sejmu videli aktualnega Mr. Olympia Phila Heatha, letošnjega zmagovalca Arnold Classic Europe Denisa Wolfa, Kaia Greena, Jaya Cutlerja in druge.

Nastop slovenske reprezentance

Prvi dan tekmovanja je bil čas za nastop prvih naših tekmovalcev. Boštjan Renko, Mitja Gabor, Miran Kovač in Goran Simič so nastopili v kategoriji Classic Bodybuilding, Mitja Nemec ter brata Sašo in Luka Pašič so nastopili v kategoriji Men's Physique. Miranu, Goranu in Mitji se je v njihovih kategorijah uspelo uvrstiti med 15 najboljših tekmovalcev, medtem ko je Boštjan Renko v konkurenci 19 tekmovalcev osvojil odlično drugo mesto.

V trenutno najbolj aktualni in zastopani kategoriji Men's Physique je Mitja Nemec osvojil odlično šesto mesto, Luka Pašič se je uvrstil med 15 najboljših tekmovalcev, Sašo Pašič žal ne.

Komentar Gašperja Groma: Luka in Sašo Pašič – na tokratnem skupnem nastopu je Luka vrnil svojemu bratu za boljšo uvrstitev na tekmovanju v Avstriji nekaj tednov nazaj. Dvojčka imata poleg podobnega obraza zelo podobno telesno strukturo, tako da ju je na odru težko ločiti. Tokrat nam je poleg pozirnih hlačk različne barve pomagala tudi temnejša barva Luke in boljša vidnost sprednjega zgornjega dela, predvsem trebušnjakov. Kljub temu, da sta se oba uvrstila okoli 15. mesta in nista prišla v finale, je to v tej konkurenci izjemen rezultat. Za korak naprej potrebujeta predvsem malo bolj poln zgornji del v predelu zgornjih prsnih mišic in ramen. Oba sta lepo popravila svoje poziranje, kot sem jima svetoval po tekmi v Avstriji.

Mitja Nemec – naš najboljši tekmovalec v kategoriji Men's Physique je v enem letu lepo napredoval in se tako vedno bolj približuje idealni postavi za to kategorijo. V tem letu je primerno popravil širino ramen in izboljšal telesno formo. Bil je odličen šesti, kar je za tekmo tovrstnega kova odličen rezultat. Sam njegovega nastopa zaradi sojenja na drugem prizorišču nisem videl, vendar bi lahko bil po komentarjih drugih celo na kakšnem mestu višje.

Mitja Gabor – med našimi tekmovalci v Classic Bodibildingu je prvi nastopil Mitja Gabor, ki je imel v kategoriji 29 tekmovalcev in od teh vsaj šest evropskih in svetovnih prvakov. Mitja je bil uvrščen pred dvema izmed njih, vendar vseeno ni prišel v finale, kar pove, kako zahtevna je bila ta kategorija. Mitja je od lanskega leta po vrnitvi na tekmovalni oder pridobil okoli dva kilograma mišične mase na pravih mestih in še izboljšal telesno formo.  Kljub temu bo za vrhunski rezultat oziroma uvrstitev med prve tri v taki konkurenci potreboval še nekaj mišic, predvsem v predelu sprednjih ram in širini hrbta. Čeprav je bila telesna forma dobra, ima nekaj rezerve tudi tukaj. V vsakem primeru je Mitja na pravi poti in verjamem, da bo v prihodnosti dosegal vrhunske uvrstitve.

Goran Simič – drugi Slovenec, ki je nastopil, je bil Goran, ki je od lani lepo popravil simetrijo. Ogromna ramena in prsi ne izstopajo več tako in tudi noge je lepo popravil. Edino, kar mu je preprečilo res vrhunsko uvrstitev, je forma. Videli smo ga namreč že v dosti boljši formi. Očitno je to vplivalo tudi na širino pasu, saj ni imel tako značilno ozkega, kot smo od njega vajeni. Tudi za Gorana verjamem, da lahko v prihodnosti poseže v sam vrh takega tekmovanja.

Boštjan Renko – kdo bi si mislil, da lahko Boštjan doseže še boljšo formo kot lani, ko je na istem tekmovanju dosegel četrto mesto. Renko je bil, kot pravimo, zrezan do kosti (čeprav pravi, da bo naslednje leto še bolj :) ). Seveda se na njemu najde tudi kaka manjša pomanjkljivost, ki pa ob celotnem impresivnem nastopu niti ni tako opazna. Z neverjetno formo premaguje vse vrhunske tekmovalce. Letos je bil Boštjan fenomenalen drugi, čeprav smo mislili, da je zanesljivi zmagovalec. Ko smo dobili rezultate, smo ugotovili, da je Boštjan premagal v primerjavah, žal pa je pri prostem poziranju izgubil nekaj točk in tako padel na drugo mesto. Boštjan mora tako do naslednjega leta popraviti predvsem svoj nastop ob glasbi.

Miran Kovač – presenetljiv nastop Mirana Kovača, ki se je vrnil na tekmovalni oder kar na prestižni Arnold Classic. Da bi dosegel vrhunsko uvrstitev, mu še manjka kar nekaj mišične mase na zgornjem delu telesa, vendar je z velikimi nogami in dobro formo tudi tokrat dosegel lepo uvrstitev med 15 tekmovalec v visoki kategoriji, kar je za tako tekmovanje že zelo dobro.

Zadnji dan je na tekmovanju Arnold Classic Europe nastopila Mojca Petaros. Mojca nastopa v kategoriji Women Fitness, kjer poleg nastopa v kopalkah tekmovalke opravijo še gimnastični nastop z lastno koreografijo. Mojca je v svoji kategoriji osvojila peto mesto.

Komentar Gašperja Groma: Mojca Petaros – nastopila je v kategoriji Women Fitness, kjer je poleg videza zelo pomemben tudi nastop z gimnastičnimi in plesnimi elementi. Če je bila v primerjavah videza sigurno med prvimi tremi, je v prostem nastopu izgubila nekaj mest. Za prihodnost mora popraviti predvsem nastop in nastopati več, da jo sodniki spoznajo.

Letošnji Arnold Classic Europe je tako za nami. Tekmovalci odhajajo domov motivirani in zagnani. Pred njimi je še tekmovanje Maxximum Open, ki bo 11. oktobra 2014 v športni dvorani Police v Ajdovščini. Obenem so nam obljubili, da se naslednje leto vrnejo po zlato. Vsem tekmovalcem in tekmovalkam čestitamo za njihove dosežke, konec koncev je Arnold Classic Europe največje tekmovanje v Evropi, ki se ga udeležijo najboljši tekmovalci iz vse Evrope.

Fotografije prvega dne

Fotografije drugega dne

Fotografije tretjega dne

Fotografije četrtega dne

TEMA NA FORUMU


 
Bemumast 3 - Imate jajca?