Bemumast 3 - Imate jajca?

Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

Prihajajo: Tadej Štrakl

  • avtor: Robert Babič
  • 26.01.2013

Datum rojstva: 19. 5. 1989
Tekmovalna teža: 70 kilogramov, letos okoli 75 ali več
Teža v izventekmovalnem obdobju: 85 kilogramov
Priljubljeni obrok pred tekmovanjem: ovseni kosmiči + (whey) sirotka
Priljubljeni obrok v izventekmovalnem obdobju: suši
Priljubljena pijača: kokakola zero, bolero
Življenjski moto: go hard or go home ...

1.Videti si odlično. Vem, da si genetski »freak«. Kako dolgo že treniraš? Si že od nekdaj tako izrazito mišičast in vaskularen ali je to prišlo pozneje? Ne mislim na maso, temveč na kombinacijo nizke telesne maščobe in mišičnega tonusa. Kako si sploh začel trenirati? Te je kdo vpeljal v svet bodibildinga ali je bil prehod k bodibildingu naravna posledica ukvarjanja s katerim drugim športom?

Treniram od 14. leta, a takrat ni bilo tako resno kot zadnja tri leta. Res je, da imam dobro genetiko, za kar se lahko zahvalim staršem. V otroških letih sem bil vedno bolj poln, z nekoliko več maščobe, ob odraščanju in pridnem treniranju drugih športov se je ta delež maščobe hitro zmanjševal. Fitnes mi je bil vedno pri srcu in dalj časa sem vztrajal, bolj me je prevzemal. Odločitev za bodibilding pa je bila moja.

2.Kakšen je bil tvoj program treninga na začetku in kako si ga skozi čas spreminjal?

Na začetku sem bil še zelo mlad in nisem imel nikakršnega znanja o tem športu, zato mi ni preostalo nič drugega, kot da gledam izkušenejše od sebe in jih posnemam. Sčasoma sem začel brati različne forume in se tako učiti. Na podlagi znanja in različnih nasvetov sem vedno prilagajal in spreminjal treninge.

3.Vem, da študiraš, ogromno delaš, treniraš dvakrat na dan in malo spiš. Kako zdržiš tak tempo?

Res je, sem absolvent in pišem diplomsko nalogo. Včasih se tudi sam sprašujem, od kod toliko energije. Delam s srcem in res imam zelo rad ta šport. Če imaš nekaj res rad, hiter tempo ni nobena težava. Tudi po naravi nisem len in zato moram vedno nekaj početi, kot pravi znani pregovor: delo krepi! Poleg študija in dveh služb dvakrat na dan treniram z izredno željo po uspehu!

4.Kakšen je trenutno tvoj program treninga? Se držiš točno določenega vrstnega reda ali mešaš treninge. Koliko ponovitev, koliko serij delaš? Kako pa je s prehrano? Si velik jedec ali uživaš kakšne športne napitke? Kaj od športnih dodatkov uporabljaš?

Nimam točno določenega programa. Treniram dvakrat na dan po dve mišici, delam štiri serije po 8 do 12 ponovitev z maksimalno koncentracijo. Prvi trening je po navadi zjutraj ob 8. uri, drugi pa popoldne ob 17. uri. Treniram tako, da poslušam telo; ko sem izčrpan, počivam tisti dan ali naredim samo en trening na dan. S prehrano nimam težav, zelo rad se zdravo prehranjujem, zdravo hrano imam tudi veliko raje od hitre prehrane. Od športnih dodatkov uživam sirotko, vitargo, antioksidante, maščobne kisline omega 3, bcaa, glutamin in še bi se kaj našlo – veliko dodatkov v majhnih količinah.

5.Bil sem zraven, ko si naredil nekaj forsiranih in negativnih ponavljanj z 200 kilogrami pri potisku s prsi. Katere od tehnik za povečanje intenzivnosti po navadi uporabljaš na treningu? Ali meniš, da so potrebne tudi pri običajnih posameznikih, ki trenirajo v fitnesu?

Vsaka dva meseca naredim kakšen cikel, pri katerem delam na moči, ker sem tudi potencial za dviganje uteži in bom mogoče kdaj poskusil tudi to. Običajnim posameznikom bi tako intenzivne treninge odsvetoval, ker prinašajo veliko tveganje za poškodbo. Pri takih treningih se osredotočim na maksimalne teže in manj ponovitev (1–4) z večjimi odmori med serijami.

6.Ogledal sem si tudi tvoje prvo tekmovanje in zmago, WFF Universe 2011. Kako si doživljal to tekmovanje? Kako naporne so priprave na tekmo? Koliko tekmovanj si se udeležil in kako si se uvrstil?

S tekmovanj nimam slabih izkušenj; še zdaj, ko grem občasno na tekme kot spremljevalec, me zelo vleče na oder. Priprave na tekmo so psihično in fizično zelo izčrpavajoče, tako da mora vsak posameznik presoditi, ali je to res tisto, kar si želi. Do zdaj sem bil na štirih tekmah: trikrat sem zmagal in bil enkrat drugi.

7.Kakšne načrte imaš za prihodnost?

Vsekakor bom še tekmoval, aprila bom začel nastopati na tekmovanjih zveze IFBB in na drugih tekmah, ki bodo v prihodnje v okviru zveze v IFBB. V novi sezoni se bom udeležil tudi evropskega prvenstva.


 
Metapure 1+1 GRATIS