AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek

Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

Železni vojak

  • avtor: Robert Babič
  • 31.12.2012

Vonj bencinskih hlapov in hitrost sta bila njegova strast. Užival je v adrenalinu, rohnenju navitih motorjev, dveh ali štirih kolesih, da je le šlo hitro. Dokler se ni okužil. Okužil z železom, ki mu je spremenilo telo in življenje.

Osebna izkaznica

Ime in priimek: Vasja Mrak
Starost: 29
Število izgubljenih kilogramov: 16
Teža pred preobrazbo: 99
Teža po preobrazbi: 83

Kako se je začela tvoja bodibilderska pot? Na slikah si videti masiven. Kako dolgo se že ukvarjaš s fitnesom oziroma bodibildingom in kaj te je spodbudilo, da si se začel ukvarjati z njim? Si bil že prej aktiven, si morda treniral kakšen šport?

Vedno sem bil navdušen nad mišičastimi telesi in pri 22 letih sem s 73 kilogrami prvič prestopil prag fitnesa, da bi tudi sam kaj naredil v tej smeri. Odziv telesa na fitnes vadbo in športno prehrano je bil zelo hiter in napredek je bil zelo opazen. Moji predhodni športi so temeljili bolj na bencinski osnovi ‒ motociklizem, športni avtomobili, tako da neke posebne fizične kondicije prej nisem imel.

Kakšen je bil tvoj tipičen dan, preden si se začel ukvarjati s fitnesom? Kako se je spremenil, ko si začel trenirati z obremenitvijo? Si takrat že pazil na prehrano? Kako je potekal tvoj trening takrat?

S fitnesom se ukvarjam že sedmo leto, zato se dneva brez prilagoditve temu športu niti ne spominjam, vem pa, da se nisem obremenjeval s količino in vrsto zaužite hrane, prav tako mi dan brez hrane do večera ni predstavljal nič posebnega. Pozneje, ko sem že treniral, pa sem pazil predvsem na velik vnos beljakovin, majhen vnos maščob, ogljikovih hidratov pa nisem omejeval. Treniral sem vsaj šestkrat na teden, 5–6 vaj, zadnja ponovitev (10–12) do odpovedi. Trening sem ločil po skupinah mišic: hrbet, noge, prsi – triceps ali trebuh, rame – biceps ali trebuh, biceps – triceps.

Si si kdaj izmeril telesne mere, npr. obseg rok, pasu, ramen, stegen ...?

V začetnem obdobju treniranja je bil najpomembnejši obseg roke – bicepsa. No, moj je meril največ 49 cm. Obseg pasu pa sem v pripravah na tekmo zmanjšal s 96 cm na 82. Preostalih mer nimam v spominu.

Preobrazba, tekmovalne ambicije in Gašper Grom. Kako je prišlo do tega? Si se odločil, da boš izgubil odvečno maščobo, in so tekmovalne ambicije prišle pozneje, ali si se odločil za definiranje telesa prav zaradi tekmovanja? Kdaj in kako si spoznal Groma?

Sprva sem se odločil, da bom zmanjšal količino maščobe po telesu, pozneje pa sem se odločil, da grem do konca. Moje tekmovalne ambicije so se pojavile po nekaj obiskih MaxxGyma. Ob opazovanju tekmovalcev na pripravah za tekme sem si želel biti del tega tudi jaz. Seveda mi brez Gašperja Groma ne bi uspelo in bi se mu rad znova iskreno zahvalil. Osebno sem ga spoznal lani na Fakulteti za zdravstvene vede, ki jo oba obiskujeva, sicer pa sem ga že prej poznal iz sveta bodibildinga. Pod njegovim trenerstvom se je moj običajen trening spremenil v brezkompromisen all-out trening, hrana pa v enolično zadevo, ki jo pač moraš zaužiti.

Kako si začel preobrazbo? Takoj stroga dieta, drugačen trening ali kaj drugega?

Moje priprave so se začele z dieto s povečanimi količinami beljakovin, maščobami v normalnih vrednostih, ogljikove hidrate pa sem užival v tridnevnih ciklih (0 g, 100 g, 200 g). Povečal sem uživanje zelenjave. Treninge sem imel že prej dokaj ustrezne, tako da sva z Gromom vnesla samo nekaj popravkov v izvedbo in izolacijo mišic.

Kakšna je bila tvoja psihična reakcija? Ko se trudiš, da bi bil na masi čim večji in čim močnejši, potem pa na definiciji oblačila postajajo ohlapna, delovne teže na treningu pa postopoma padajo, verjetno psihično ni najbolj prijetno. Kako si se spopadal s tem?

Psihično sem imel nekaj težav predvsem zaradi želje po prepovedani hrani. Prav tako sem si zdel čedalje vitkejši in brez mišic, čeprav sem izgubljal le maščobo, vendar takrat se ti zdi drugače. Nekajkrat sem bil psihično na koncu in takrat mi je najbolj pomagal pogovor z drugimi tekmovalci MaxxTeama in Gromom, ki so mi vrnili voljo in se jim ob tej priložnosti za to tudi zahvaljujem.

Koliko časa je trajalo, da si se navadil na nov režim prehrane in treninga? So te rezultati čedalje bolj motivirali ali si našel motivacijo v čem drugem?

Nov režim prehrane mi je postal po nekaj tednih rutina. Rezultati so me močno motivirali, ampak dokler me trener ni pohvalil, vanje sploh nisem verjel, ker sam pri sebi ne opaziš razlik. Glavna motivacija pa je vedno misel na trenutek, ko boš stal pripravljen na odru …

Si z lahkoto spremenil način prehranjevanja? Kaj je bila glavna sprememba?

Glavna in zame najtežja sprememba v hrani je bil nadzor vnosa ogljikovih hidratov. Navajen sem bil na obroke s testeninami, rižem, najbolj pa sem pogrešal skuto, sadje in mleko pri zajtrku. Tako pa sem v petih mesecih diete od ogljikovih hidratov zaužil vsega skupaj 600 gramov ovsenih kosmičev na teden.

Koliko časa je trajala preobrazba in potem končne priprave na prvo tekmo?

Dieto sem začel na začetku junija in je trajala do moje zadnje tekme v Avstriji petega novembra. En mesec pred prvo tekmo, torej nekje od sredine septembra, pa mi je Grom glede na odzivanja telesa sproti spreminjal tako dieto kot število, intenzivnost in dolžino treningov.

Kakšen je danes tvoj tipičen dan?

Dopoldne sem v službi – zaposlen sem v Slovenski vojski, kjer imam v dnevnem programu telovadbo in s tem možnost fitnesa, tako da večkrat naredim trening tam. Kadar v službi ne utegnem, imam doma svoj fitnes, kjer tudi sam treniram posameznike in jim svetujem pri sestavi jedilnikov. Ob popoldnevih študiram ali se ukvarjam s svojo argentinsko dogo, nekaj časa pa mi vzame tudi priprava hrane. Sem tudi član športnega strelskega društva, tako da si ob vikendih dam duška s streljanjem s pištolo.

Kakšni so tvoji cilji za prihodnost?

V prihodnjem letu želim do poletja diplomirati, saj me potem čakajo priprave na IBFF 2012.

Danes verjetno veš veliko več o treningu in prehrani. Kakšna sta tvoj trening in prehrana danes? Kaj bi svetoval novincem, ki pridejo trenirat v fitnes?

Treniram vsak dan, poudarek dajem nogam, ki jih moram do naslednje tekme izboljšati. Jem veliko beljakovin, predvsem piščanca, jajca, skuto. Za zajtrk in obrok po treningu si privoščim tudi ogljikove hidrate, kot so ovseni, pirini kosmiči, riž, banane. Od maščob uživam rumenjake, kapsule omega 3 in olivno olje. Novincem bi svetoval, naj si na začetku zadajo cilje in naj trenirajo pod strokovnim vodstvom, saj jim bo s tem prihranjeno veliko časa in truda pri uresničevanju ciljev.

Na koliko tekmah si že nastopil in kakšne uvrstitve si dosegel?

Letos sem prvič nastopil na IBFF v Kopru, kjer sem v kategoriji Men – Athletic osvojil 8. mesto za mednarodno in 2. mesto za državno prvenstvo, ter na WFF v Gradcu, kjer sem se uvrstil v finale med najboljših šest in v kategoriji Men – Performance do 35 let osvojil 5. mesto.


 
Stašina Fit kuhinja