Maxx Burner

Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

Prihajajo: Petar Klančir

  • avtor: Robert Babič
  • 24.09.2012

Datum rojstva: 7. april 1990
Teža zunaj sezone: 130 kg
Tekmovalna teža: 105 kg
Priljubljena jed? Zagrebški zrezek
Priljubljena jed pred tekmovanjem? Ni priljubljene ... piščanec in riž.
Priljubljena pijača? Kola.
Življenjski moto? Vse se zgodi z razlogom.

Kdaj in kako si začel trenirati z utežmi? Si pred tem treniral katerega od športov? Koliko kilogramov si imel, preden si začel fitnes trening?

Pri enajstih letih sem se začel ukvarjati z atletiko v atletskem klubu Zagreb. Treniral sem vse discipline oziroma mnogoboj, a v teku na 100, 300 in 400 metrov z ovirami sem dosegal najboljše rezultate. Postavil sem državne rekorde, ki še danes niso izboljšani. Z atletiko sem se aktivno ukvarjal do petnajstega leta. Takrat sem bil udeležen v prometni nesreči, kar me je pripeljalo do fitnesa, ki je pripomogel k hitrejšemu okrevanju noge. Na fitnesu sem vsak dan opažal spremembe na svojem telesu, hitro sem povečeval mišično maso in počasi sta mi taka vadba in bodibilderski življenjski slog zlezla pod kožo. Ko sem se začel ukvarjati z bodibildingom, sem imel približno 70 kilogramov.

Kako si med telesnim razvojem spreminjal sistem treninga? Kakšen split uporabljaš trenutno?

Način oziroma sistem treninga sem na začetku pogosto spreminjal, želel sem najti v bodibildingu čarobno formulo za rast. Sčasoma sem zbiral veliko informacij in jih preizkušal na sebi, da bi ugotovil, kako se bo moje telo odzvalo. Končno sem se naučil poslušati svoje telo – točno vem, kdaj potrebujem počitek, kdaj intenzivnejši trening, kdaj ga je treba šokirati s prehrano ... Menim, da je to cilj vsakega uspešnega bodibilderja – poslušati svoje telo. Trening opravim po občutku, tako da je sistem odvisen od mene, nimam shem ali tabel, ki bi se jih držal. Vsak dan treniram drugo mišično skupino.

Kakšen je tvoj tipični dan?

Pravzaprav je precej dolgočasen. Zjutraj obvezno zajtrkujem in grem po potrebi v trgovino po hrano. Potem si pripravim jedilnik za ves dan, jem in počivam. Najpogosteje treniram popoldne, tako sem navajen, takrat najbolje funkcioniram. Po treningu grem domov jest, če ostane še kaj prostega časa, ga porabim za družabno življenje.

Verjetno moraš in lahko ogromno poješ, da bi zadovoljil energetske in hranilne potrebe telesa. Kakšna je tvoja prehrana zunaj sezone? Kako pa jo prilagodiš pred tekmovanjem?

Moja prehrana zunaj sezone ni dieta, jem dobesedno vse, pazim le, da zaužijem dovolj beljakovin, da lahko rastem. Bližje, ko je tekmovanje, bolj pazim na prehrano in začnem jesti čisto. Sčasoma potem še zmanjšam vnos kalorij in povečam aktivnost. S čisto prehrano mislim na živila z minimalno vsebnostjo maščob – piščanec, skuta, beljaki, ribe itd.

Sloviš po tem, da si močan in da si se udeležil tudi tekmovanja v triatlonu moči. Nam zaupaš številke?

Nisem ravno izjemno močan, udeležil sem se le enega tekmovanja. Skupno sem dvignil 820 kilogramov, 320 kg v počepu, 220 kg tezno leže in 280 kg v mrtvem dvigu. Letos sem se odločil le za bodibilding, zato mi številke niso več pomembne.

Tvoja prva bodibilding tekma? Kako si jo doživljal?

Prvič sem nastopil leta 2010 na tekmovanju Križ open, kjer sem nastopal kot junior. Zadovoljen sem bil s svojim nastopom, na oder sem prišel v svoji najboljši formi do takrat. Seveda sem imel tremo, ko pa sem stopil na oder, je izginila, opravil sem dober pozing in zmagal.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost? Kje se vidiš čez 10 let?

Načrtujem udeležbo na nekaj večjih tekmovanjih in upam, da bom čez nekaj let prestopil med profesionalce in da bom lahko živel od tistega, kar imam najraje ‒ od bodibildinga!


 
AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek