Bemumast 3 - Imate jajca?

Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

Aktiven za vedno!

  • avtor: Robert Babič
  • 07.12.2012

Življenjska zgodba Andreja ni tipična. Pot, ki ga je pripeljala do uspeha, je bila trnova. Pri enajstih letih je v prometni nesreči izgubil očeta. Ostati brez enega od staršev pri tako občutljivih letih je velik psihološki udarec.

Otroka prisili, da odraste veliko hitreje, kot bi sicer. Občutek varnosti je močno načet in ponovno se je treba postaviti na noge. Mama in starejši brat sta veliko delala, da jim je to uspelo, Andrej je bil velikokrat po šoli sam, ker sta mama in starejši brat veliko delala, da bi se spet postavili na noge. Zaradi teh okoliščin in ker da je bil genetsko podvržen debelosti, so se kilogrami vztrajno kopičili in pri štirinajstih je Andrej tehtal že 140 kilogramov in imel zdravstvene težave, povezane s preveliko telesno težo. Z dietami je poskusil večkrat, a neuspešno, saj je pridobil nazaj vse izgubljene kilograme in še presegel prvotno težo.

Osebna izkaznica

Ime in priimek: Andrej Milutinovič
Starost: 28
Število izgubljenih kilogramov:  40 kg v 3 mesecih
Teža pred preobrazbo: 140 kg
Teža po preobrazbi: 100 kg

Osebni trener FZS, inštruktor fitnesa
Svetovni prvak v fitnesu 2006 in 2007 po verziji WFF, Mr. Universe 2007 po verziji WFF

Kakšen je bil tvoj tipičen dan prej?

Zjutraj sem se zbudil in šel v šolo. Ko sem zgodaj popoldne prišel domov, sem bil večinoma sam doma do poznega popoldneva, saj sta mama in brat delala. Ta čas sem igral računalniške igrice ali pa jedel, saj sem rad obilno in dobro jedel ter z lahkoto zelo veliko pojedel. Ko sta prišla domov še mama in brat, smo jedli še skupaj. Zato sem zvečer v posteljo legel s polnim želodcem.

Kako si sploh začel preobrazbo, glede na to, da prejšnje diete niso imele učinka?

Preobrazbo sem začel pri 14 letih, ko sem bil na šolskem sistematskem pregledu in je tehtnica pokazala celih 140 kilogramov pri 176 cm telesne višine, zdravnica pa mi je izmerila 220/100 krvnega tlaka. Ta je bil posledica moje debelosti in po pregovarjanju me je zdravnica le spustila domov, vendar šele potem, ko sem podpisal izjavo, da domov odhajam na svojo odgovornost, saj so me hoteli zadržati v zdravstvenem domu. In takrat se je vse skupaj začelo zares ...

Kako si začel fizično aktivnost? Si se takoj odločil za fitnes ali postopoma?

Vedel sem, da samo še ena dieta ne bo dovolj, da bi spremenil svoj videz in poskrbel za zdravje, zato sem po posvetu z učiteljem športne vzgoje v osnovni šoli, ki sem jo obiskoval, poskusil z atletiko, natančneje suvanjem krogle. Trener mi je rekel, da bo to idealen šport zame, saj bom lahko maksimalno izkoristil svojo enormno težo in lahko postal uspešen. Zelo hitro so se začeli treningi z utežmi in nato še treningi na fitnesu.

Kako si spremenil svoj jedilnik?

Jedilnik sem spremenil takoj, ko sem videl prve napredke redne telesne vadbe na atletskem stadionu. Sam sem si nekako sestavil  jedilnik, ki sem ga malce prekopiral iz tujih bodibilderskih revij, ki jih je moj brat kot obiskovalec fitnesa redno prebiral. Začel sem jesti več zelenjave, pustega mesa in piti beljakovinske napitke, izogibal pa sem se sladkorju in drugim ogljikovim hidratom ter maščobam iz majoneze in rastlinskega olja.

Kdaj so se začeli kazati rezultati? Kmalu ali je trajalo?

Rezultati so se, hvala bogu, začeli kazati precej hitro, saj sem se kmalu zatem vpisal v 1. letnik športne gimnazije v Šiški in tam tudi obiskoval fitnes trikrat na teden po 90 minut, kjer sem večinoma izvajal kardio vadbo. Tam sem tudi spoznal lastnika fitnesa, ki mi je z nasveti pomagal pri prehrani in treningu.

Kako je bilo z motivacijo, tako na začetku, kot pozneje, ko si čedalje bolj napredoval?

Sit neuspešnih prejšnjih diet in jo-jo učinka, zbadanj vrstnikov in še posebej deklet sem se zadeve lotil s tako odločnostjo, da bi verjetno lahko premikal gore, če bi le imel dovolj dolg vzvod!  In bolje kot mi je šlo, več motivacije sem dobival, še posebej, ko so me tudi vrstniki in drugi začeli hvaliti, kako mi gre dobro. Yes!

Kdaj si se odločil, da se poskusiš tudi v tekmovanju?

Leta 2006 sem prvič resno razmislil, da bi nadgradil svoje znanje kot osebni trener in se poskusil v tekmovanju. Tako sem dobil številko od Gašperja Groma, ki mi je, na mojo veliko srečo, takoj priskočil na pomoč in takrat se je začelo zares.

Tvoj tipičen dan – danes?

Danes delam kot osebni trener, kar pomeni, da zjutraj vstanem, grem na fitnes trenirat stranke ali za svoj trening. Popoldne pridem domov za kako uro ali več (odvisno od strank), nato  ponovim rutino še popoldne do poznih večernih ur, ko pridem domov, nekaj pojem in grem počasi spat.

Cilji za prihodnost?

Najbolj od vsega si želim, da bi imel še naprej dovolj strank, da bi lahko delal to, kar počnem, morda imel nekoč svoj fitnes ali kaj podobnega, povezanega s tem poslom, ki mi pomeni vse na svetu. In da bi bil zdrav, seveda. 

Kakšen je tvoj trening split? Dodajaš kaj kardia?

Kardio je zame skoraj pomembnejši od uteži, saj želim imeti kondicijo tudi za druge športe, ki jih imam rad poleg fitnesa (badminton, tenis, rolanje, kolesarstvo). Načeloma treniram pet- do šestkrat na teden zjutraj in zvečer, vsak dan eno mišično skupino. Zjutraj izvajam samo kardio na tešče (če je le mogoče), približno 30‒60 minut, zvečer pa uteži in 30‒45 minut kardia.

Ali lahko našteješ svoje tekmovalne uspehe?

Seveda:
1. mesto, Sisak open, 2006 (do 100 kg),
1. mesto »Superbody«, svetovno prvenstvo WFF (World Fitness Federation), Grčija, november 2006,
1. mesto skupno, svetovno prvenstvo WFF, Grčija, 2006,
1. mesto, državno prvenstvo v bodibuildingu, visoka kategorija, Ljubljana, 2006,
2. mesto skupno, državno prvenstvo v bodibuildingu, november 2006,
1. mesto, Mr. Universe WFF, Northeim, Nemčija, 2007,
1. mesto, svetovno prvenstvo WFF, Northeim, Nemčija, 2007,
4. mesto, Mr. Universe , Northeim, Nemčija, 2008.


 
Maxximum Adapt