Maxximum Adapt

Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

Poročilo iz balkanskega prvenstva IFBB

  • avtor: Gašper Grom, foto: Uroš Sobočan
  • 14.05.2017

Ta vikend je v srbskem mestu Čačak, ki leži približno 160 km južneje od Beograda, potekalo 26. IFBB balkansko prvenstvo, ki se ga je udeležila tudi reprezentanca Slovenije.

Oddaljenost iz Beograda omenjam predvsem zaradi porabe časa za ta del poti. Pot iz Slovenije do Beograda nam je kljub temu, da je nekajkrat daljša, vzela skoraj enako časa, kot pot od Beograda do Čačka. Stara cesta z veliko tovornjaki in traktorji pogosto omogoča vožnjo le 30 km/h.

Čačak bo verjetno kandidiral za mednarodni IFBB Diamond Cup naslednje leto. Vendar organizator pravi, da bo nova avtocesta, ki je ravno v izgradnji, dokončana do drugega leta, kar pomeni, da se bo čas poti zelo skrajšal.

Na prvenstvu je bila tudi ekipa Maxximuma. Med drugim zato, ker je bil Maxximum eden izmed sponzorjev prvenstva in je v sodelovanju z zastopnikom iz Srbije na svoji stojnici predstavljal izdelke linije Maxximum nutrition.

Prvenstvo je bilo dobro organizirano. Prijave so potekale v petek v hotelu Kole, kjer je bila tudi kasneje nameščena naša ekipa. Imeli smo šest tekmovalcev, ki so tekmovali v kategorijah:

MEN’S CLASSIC BODYBUILDING up to 175 cm
Evgen Valek

MEN’S CLASSIC BODYBUILDING up to 180 cm
Branislav Krsmanovič
Vito Kregar
Rok Sojer

MEN’S PHYSIQUE up to 182 cm
Domen Urbanija

WOMEN'S BIKINI FITNESS over 168 cm
Laura Berghaus

Delegata in sodnika slovenske reprezentance sva bila Zmago Karner in moja malenkost. Poleg je bil tudi trener nekaterih fantov, bivši slovenski bodybuilder, Gregor Tuš in Maxximumovec Uroš Sobočan, ki je pomagal pri stojnici in fotografiral nastope naših.

Petkove prijave, ki med drugim vključujejo tehtanje in merjenje višine, so potekale tekoče. Ustavilo se je pri našem Evgenu Valeku, ki mu pomagam pri pripravah. Že nekaj tednov sva se bala, da obstaja možnost, da bo njegova telesna teža za telesno višino previsoka za kategorijo Classic bodybuilding. Vsaj na prvi tekmi, ki je ravno to IFBB Balkansko prvenstvo. Do ciljne tekme amaterske Olympije v Španiji je še nekaj tednov in dovolj časa, da pride v kategorijo. Tu pa smo računali, da bo zelo na meji. Še večji problem pa je, da na tem prvenstvu ni bilo kategorij bodybuilding, v katerih bi lahko Valek nastopil v primeru, da se zaradi teže ne uvrsti v kategorijo Classic bodybuilding. Neuvrstitev v kategorijo pomeni, da tekmovalec ostane brez nastopa:  celotna pot in trud so popolnoma zaman. In ravno to se je zgodilo. Evgen je imel na prvem tehtanju kljub temu, da je v tem dnevu izgubil že nekaj kilogramov in smo ga raztegovali, da se je povišal za kak centimeter, okoli 2 kg preveč. Pričeli so se posebni postopki in s pomočjo IFBB profesionalca kolege Misada Terze nam je uspelo Valeka spraviti na razliko 1 kg, kar še ni bilo dovolj. Ker bi bilo nadaljevanje hitrega spuščanja teže lahko nevarno za zdravje tekmovalca, smo se odločili, da se ne trudimo več in da bo Valek izgubil nastop. Kasneje se nam je na tehničnem sestankov delegatov in sodnikov uspelo dogovoriti, da Valek lahko nastopi,  vendar ne bo točkovan. Ker je v res odlični formi, je že telo zelo veliko. Ko je stopil zraven tekmovalcev v svoji kategoriji, je bilo takoj jasno, da bi bil brez konkurence. Vendar ne toliko zaradi mišične mase, ampak simetrije ter pripravljenosti. Ta nastop je pomenil tudi veliko motivacijo. Vsi sodniki so bili navdušeni in naju motivirali, da nujno nadaljujeva za amatersko Olympio v Španiji, kjer v svoji kategoriji zagotovo velja za enega izmed favoritov za zmago, kar pomeni nastop v overall kategoriji in borba za naziv IFBB profesionalca.

Netočkovanje Evgena Valeka pa ne pomeni, da slovenska reprezentanca na balkanskem prvenstvu ni bila uspešna. Ravno obratno. Pomlajena in neizkušena reprezentanca je dosegla izjemen uspeh!

Novinec Domen Urbanija, ki mu pri pripravah pomaga izkušeni bodybuilder Gregor Tuš, je osvojil odlično drugo mesto in srebrno medaljo v kategoriji Men's Physique do 182 cm. Že v predtekmovanju se je videlo, da bo zelo visoko. Predvsem pa je bilo takoj opaziti, da ima za seboj izkušeno osebo, ki mu je pomagala pri pripravah na samo prezentacijo v tej kategoriji, ki je pomemben del uspeha. Barva, poziranje, nasmešek, pozitiven pristop vse je bilo tu. Kljub temu, da je imel Domen nekaj manj mišične mase, je bilo to ob lepi strukturi več kot dovolj za odlično drugo mesto. Zmagovalec, ki prihaja iz BIH, je zaostajal v vseh omenjenih podrobnostih. Imel pa je nekaj več mišične mase in lepo telesno (predvsem prsno, trebušno) linijo, ki je v tej kategoriji izredno pomembna. V vsakem primeru izjemen uspeh za Domna, Gregorja in Slovenijo.

Presenetila pa je tudi slovenska novinka Laura Berghaus, ki je že pred tednom dni na odprtem prvenstvu Avstrije pokazala, da bo odlična tekmovalka. Laura, ki ji pomagata slovenski legendi Zmago Karner in Brigita Brezovac, je prav tako osvojila drugo mesto oziroma srebrno medaljo v kategoriji Women's Bikini fitnes up to 168 cm. Vendar Laura bi lahko tudi zmagala! Med njo in zmagovalko je bilo zelo izenačeno. Sama Laurina prezentacija je bila vrhunska, kar kaže na izkušeno pomoč v ozadju. Laura ima lepo strukturo z izjemno ozkim pasom. Pri nekaterih sodnikih bi za zmago verjetno potrebovala še malo mišične mase. Seveda pa je tudi drugo mesto super uspeh predvsem v številčni konkurenci, kakršna je bila v Čačku.

Največ tekmovalcev je imela Slovenija v kategorijah Classic bodybuilding. Vključno z Valekom smo imeli štiri tekmovalce. Evgen Valek v nizki kategoriji, mladi Rok Sojer v srednji kategoriji in Vito Kregar ter Branislav Krsmanovič v visoki. Valek je bil v nizki zanesljivo najboljši, a kot sem že omenil,  zaradi kakega kg preveč ni bil točkovan. Valek ima popolno simetrijo in je izjemno dobro pripravljen. Formo lahko predvsem v predelu nog še dodatno izpili, kar pomeni kak kilogram manj telesne teže in ravno uvrstitev v to kategorijo. V takem primeru ga bo težko kdo premagal.
Čeprav Valek ni nastopil, so bili naši odlični!

Mladi Rok Sojer napreduje iz tekme v tekmo. V srednji Classic bodybuiliding kategoriji je bil tu brez konkurence in je zanesljivo zmagal oziroma osvojil zlato medaljo. Neverjeten spodnji del telesa z globokimi zarezami predvsem na gluteusu in zadnjem delu nog je nepremagljiv. Popraviti mora predvsem zgornji del okoli prsi in širino hrbta ter detajle na spodnjem delu hrbta in okoli trebušnih mišic. Njegova struktura pa je po mojih občutkih bolj primerna za kategorije bodybulilding kot classic bodybuilding. Vendar je tudi to, kar pokaže sedaj, več kot dovolj za zanesljivo zmago in nikakor ni mišljeno kot kritika njegovega nastopa in forme, temveč moje mnenje, v katero smer naj gre v prihodnosti. To, kar je Rok pokazal na tej tekmi, je več kot fenomenalno.

Rok ni zmagal le v svoji kategoriji, temveč osvojil tudi skupno zmago v kategorijah Classic bodybuilding na balkanskem prvenstvu. Tako ima tudi Slovenija svojega prvega overall balkanskega IFBB prvaka. Pred leti je overall zmago osvojila bikini tekmovalka Iris Vrabič.
Bravo, Rok!

Maxximum Adapt

Kot kaže pa bo Slovenija dobila še enega odličnega "klasičarja". Zdi se mi, da je Vito Kregar rojen za to kategorijo. Takoj se vidi, da ta mladi tekmovalec (mislim, da 21 let) uživa na odru. Njegova prezentacija je tista prava Classic bodybuilding in njegovo telo in struktura sta tista prava Classic bodybuilding. Potrebuje le še nekaj mišične mase, predvsem na spodnjem delu telesa, in Vito bo težko premagljiv v tej kategoriji. Glede na to, da je njegov trener in mentor izkušeni Gregor Tuš, verjamem, da bo tu hitro napredoval in se v prihodnosti zelo kmalu uvrščal zelo visoko tudi na največjih tekmovanjih. Tudi to, kar je pokazal tu, pa je bilo dovolj za odlično tretje mesto in bronasto medaljo v številčni konkurenci. Jaz sem ga imel celo v borbi za prvo mesto. Pravzaprav so bili prvi trije tekmovalci zelo izenačeni. Noben čisto popoln in vsak s svojo prednostjo. Vrstni red bi bil brez problema zamenjan.
Bravo, Vito, in bravo, Gregor.

Z nastopom naših na tem prvenstvu sem kot predsednik Bodybuilding zveze Slovenije seveda zelo zadovoljen. Predvsem me veseli, da se ponovno pojavljajo novi dobri tekmovalci in tekmovalke, ki bodo krojili prihodnost.

Prihodnje IFBB balkansko prvenstvo bo drugo leto v Romuniji. Leta 2019 pa - kot kaže - ponovno v Srbiji.

Fotografije LINK
Sprotno poročanje forum LINK
Video LINK


 
Maxximum Adapt